naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

петак, 31. јануар 2014.

Fritule na brzinu

Ili slatki uštipci.


Potrebno je:
4 deci jogurta,2 jaja,2 vanilin šećera,malo soli,2 kašike šećera,20 kašika brašna,1 prašak za pecivo,1 kašika rakije,ulje,prah šećer.
Priprema se:
Pomešamo sve sastojke da se dobijemo ujednačenu smesu.Ako vidite da je smesa retka (da curi sa kašike) dodajte još kašiku-dve brašna.
Kašikom vadimo (skinemo drugom kašikom ili prstom ) i  u vrelom ulju pečemo.Ulje nesme biti prevruće. Brzo porumene onda okrenemo na drugu stranu kad se ispeklo skroz vadimo na tanjir na koji smo stavili salvetu da upije višak ulja.
Poređamo u činiju i pospemo sa prah šećerom i poslužimo.
Recept je odavde.


среда, 29. јануар 2014.

Piletina sa belim vinom i lukom

Luk volim mnogo ali praziluk mi je omiljen.A ovde ga ima dosta.


Potrebno je:
2 pileća bataka,1 manji praziluk,3 komada mladog luka,2 manja crnog luka,100 gr dimljene domaće slanine, 2 deci belog vina,2 deci pavlake,so i biber.
Priprema se:
Batake posolimo i pobiberimo.Praziluk i mladi luk isečemo na kolutove a crni luk na pola pa na tanke parčiće (na rebarca).Slaninu isečemo na tanke štapiće.Keramički pekač blago namažemo uljem i pobacamo slaninu,luk blago posolimo i pošamo pa stavimo preko slanine.Na to stavimo batake.Pavlaku pomešamo sa belim vinom i prelijemo preko bataka.Pokrijemo folijom i na 170 stepeni pečemo 45 minuta pa skinemo foliju i ispečemo još toliko da bataci dobiju rumenu boju.


понедељак, 27. јануар 2014.

Keks torta

Ova torta mi je draga iz tog razloga što su mi je moji muškarci napravili još prošle godine u aprilu za rođendan dok sam ja ležala sa sportskom povredom u krevetu (koji sam zaradila par dana pre toga kod sestre u svadbi).Zatvorili su se u kuhinju i sami napravili i išarali tortu ma medeni su mi bili.Lepo iznenađenje za 30.rođendan.


Potrebno je:
1/2 l mleka,2 pudinga od vanile,250 gr putera ili margarina,250 gr šećera u prahu,2 vanilin šećera,500 gr petit keksa,150 gr seckanih oraha,100 gr suvog grožđa,2 kesice šlaga.
Priprema se:
U pola litre mleka skuvamo 2 pudinga.Ostavimo da se ohladi.Posebno penasto umutimo margarin sa prah šećerom,pa dodamo u hladan puding.U to dodamo izlomljeni keks (na manje komade) seckane orahe i suvo grožđe (koje smo prethodno potopili) oni su umesto oraha i suvog grožđa (deca nisu htela) stavili 4 bananice koje su iseckali.Sve dobro promešati.Oblikovati tortu na tacni i ukrasiti umućenim šlagom.Ostaviti preko noći da se keks opusti.
Recept je odavde.


недеља, 26. јануар 2014.

Kupus na grčki način

Odličan ručak.


Potrebno je:
glavica svežeg kupusa oko 1 kg,1 manji praziluk,1 glavica manjeg crnog luka,300 gr mlevene piletine,malo ulja,so, biber,pola kašičice crvene paprike,0,5 deci belog vina,4 deci jogurta,2 jajeta.
Priprema se:
Na kolutove isečemo praziluk i na ulju ga prodinstamo sa sitno sečenim crnim lukom. Dodamo mleveno meso i propžimo zajedno dok meso ne pobeli.Dodamo i isečen kupus i začinimo sa soli,biberom i crvenom paprikom dodamo i belo vino.Ostavimo da se krčka oko 20 minuta ili dok nam kupus ne omekša.
Dublju keramičku posudu nauljimo i ulijemo unutra kupus sa mesom.Jaja umutimo sa jogurtom i prelijemo preko kupusa.Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 dok nedobije zlatnu koricu.
Poslužimo uz sezonsku salatu.
Recept je iz časopisa Stil sa mojim izmenama.


субота, 25. јануар 2014.

Čarobne zvezdice

Od ovog kolača sam ja više očekivala nekako mene lično nije pridobilo.Malo sam se namučila oko izrade jer meni nije bilo dovoljno brašna kao što je pisalo po receptu i posle hlađenja je bila dosta lepljiva dodala sam još malo brašna tek toliko da mogu da radim sa njim.Nisu ni jaja ista pa možda je i do toga.I meni iako obožavam cimet tu mi nije odgovarao,ali ok.


Potrebno je:
Testo:
300 gr glatkog brašna,na vrh noža prašak za pecivo,100 gr mlevenih badema,2 jaja,250 gr šećera u prahu, prstohvat soli,1 kašika ruma,150 gr putera ili margarina sobne temperature,1 vanilin šećer.
Fil:
100 gr neslanog kikirikija,2 kašika,meda,1 kašika kakaa,1kašičica cimeta.
Priprema se:
Od navedenih sastojaka umesimo prhko  testo rukama ili mikserom sa nastavcima za mešenje.Gotovo testo umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta.Rernu zagrejati na 180 stepeni i ohlađeno testo rastanjiti na 2-3 mm debljine (e tu se meni još jako lepio i morala sam dodati malo brašna da bi mogla raditi sa njim).Stavljamo zvezdice na papir za pečenje i ispečemo ih oko 8 minuta.
Za fil samleti neslani kikiriki otopiti med na pari i dodati u kikikiriki i na kraju umešeti i kakao.Hladne zvezdice spajati sa filom (i to raditi brzo jer se fil dosta brzo stegne a i inače je jako gust).Fil stavljati na sredinu i pritisnuti drugim keksom nežno da nepukne jer nije maziva.Najbolje su kad odstoje par dana.
Recept je odavde.


петак, 24. јануар 2014.

Brzi gonzales

Ovaj kolač spremam onda kad nam se jede nešto slatko i treba na brzinu napraviti e jedino treba sačekati da se ohladi.


Potrebno je
Testo: 3 jaja,14 kašika šećera,1 deci ulja,2 deci mleka,1 prašak za pecivo,15 kašika brašna.
Preliv: 20 kašika vode,20 kašika šećera,1 vanilin šećer,125 gr putera ili margarina,2-3 kašike kakaoa.
Priprema se:
Jaja sa šećerom penasto umutimo dodamo ulje,mleko i brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u namazanu i brašnom posutu dublju tepsiju i na 180 stepeni ispečemo.
Za preliv sve prokuvamo.
Kad se kolač ispeko odmah isečemo na kocke i kašiku po kašiku prelivamo prelivom.


среда, 22. јануар 2014.

Brzo testo

Ovo sam spremila jedan dan kad sam bila u manjku vremena pripremila sos i pileće grudi su se ispekle na gril tiganju i ručak uz neku salaticu je ubrzo bio gotov.


Potrebno je
pola belog mesa,100 gr mesnate dimljene slanine,1 tanji praziluk,2 deci pavlake za kuvanje,200 gr spiralne testenine.
Priprema se
Pola belog mesa začinimo,posolimo i pobiberimo.Na gril tiganju na vrlo malo masnoće pečemo.
Dok se to peče slaninu isečemo na tanke štapice i u tiganju ga propžimo.Dodamo na kolutove isečen praziluk i prodinstamo.Kad se praziluk praziluk propržio i omekšao zalijemo sa pavlakom za kuvanje i ostavimo da prokrčka 2-3 minuta.Posolimo i pobiberimo po ukusu.Testeninu obarimo stavimo u tanjir prelijemo sosom a pileće grudi nasečemo na parčiće i poređamo po testu.Uz neku sezonsku salatu odličan ručak.


понедељак, 20. јануар 2014.

Krofne u mleku

Krofne su mi slabost.Od klasičnih do neobičnih,od princes princes krofni do...sve volim.


Potrebno je:
4 deci mleka,1 kašičica šećera,40 gr kvasca,2 kašike šećera,prstohvat soli,2 žumanaca,100 gr masti,750-800 gr brašna.
5 deci mleka,4 kašike šećera,3 vanilin šećera.
Priprema se:
U 1 deci mlakog mleka otopimo 1 kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri.Sipamo 700 gr brašna u činiju dodamo prstohvat soli,mast,žumanca,mleko,šećer i nadošao kvasac.Dobro umesimo da dobijemo mekše testo koje se nelepi za ruke i za činiju.Ostavimo da se udvostruči.Kad se testo nadiglo premesimo i ostavimo da se odmori 15-20 minuta.Razvučemo oklagijom na 1,5-2 cm debljine i poređamo u dublju đuvečaru.Ostavimo ponovo da se malo odmori dok nam se ugreje rerna i ugrejemo 5 deci mleka 4 kašike šećera,3 vanilin šećera.Polako ulijemo u tepsiju između krofni i lagano potresemo tepsiju da nam krofne plivaju na mleku.Stavimo u rernu ugrejanu na 180 stepeni i ispečemo.Još tople serviramo na tanjiru sa pekmezom po želji.


субота, 18. јануар 2014.

Proja sa čvarcima

Jedna od mojih omiljenih blogerki je Moje grne njen blog sam i više puta prelistala do početka do kraja.Skinula i više recepata da isprobam.Ovaj recept je sa njenog bloga.Proju volimo svi a za čvarke da ne govorim.Odlične su.


Potrebno je:
100 gr kukuruznog brašna,100 gr pšeničnog brašna,50 ml mleka,200 gr kiselog mleka,1 jaje,50 ml ulja,1 kašičica praška za pecivo,75 gr duvan čvaraka,75 gr fete sira,1 manja crvena paprika iz turšije,so,susam i kim.
Priprema se:
Papriku iz turšije sitno iseckamo (ja nisam dodala jer klinci se bunili).Fetu izgnječimo viljuškom.U drugoj činiji sjedinimo pšenično i kukuruzno brašno sa praškom za pecivo.Umutimo jaja,dodamo kiselo mleko, mleko,ulje smutimo i na kraju dodamo i brašno pa malo posolimo.Dodamo sitno sečenu papriku i duvan čvarke (ja sam mesnatije obične čvarke sitno isekla i to sam dodala) promešamo sa varjačom.Kalup za mafine obložimo papirom za pečenje ili stavimo papirne korpice i napunimo smesom ali ne skroz do vrha. Pospemo susamom i kimom i na 180 stepeni ispečemo.Pečene ostavimo malo da se prohlade i poslužimo.


петак, 17. јануар 2014.

Buhtle

Buhle su moja slaba tačka.Fine,mekane,mirišljave pa još sa domaćim pekmezom od šljiva ma milina.



Potrebno je:
600 gr brašna,75 gr otopljenog putera,3 žumanceta,50 gr šećera,2,5 deci mleka,20 gr kvasca,prstohvat soli.
Pekmez od šljiva,otopljen puter 100-150 gr.
Priprema se:
U mlako mleko otopimo šećer.Dodamo kvasac da se zapeni.Kad je kvasas nabubrio dodamo ostale sastojke i dobro umesimo.Ostavimo na toplom da se udvostruči.Kad se testo diglo stavimo ga na dasku i oklagijom je rastanjimo na 1 cm debljine.Isečemo na kocke 10x10 cm i stavimo po kašičicu pekmeza u sredinu.Skupimo ćoškove i formiramo kiglice koje umočimo u otopljen puter i ređamo u dublju tepsiju jednu do druge.Ispečemo na 180 stepeni.Kad su pečene i ohlađene pospemo ih prah šećerom.


четвртак, 16. јануар 2014.

Slani štapići

Mi baš volimo slane grickalice i često i spremamo,pogotovo od kada naš glavni potrošač (moj mužić) nejede slatko gledamo da ima nešto i za njega slano.


Potrebno je:
250 gr pšeničnog brašna,250 gr kukuruznog brašna,1 prašak za pecivo,1,5 kašičice soli,3 kašike maslinovog ulja,2,5 deci mlake vode.
Nemleveni mak,kim,susam,mlevena crvena paprika,origano...
Pomešamo obe vrste brašna,prašak za pecivo,so,dodamo maslinovo ulje i zamesimo ga sa vodom.Kad smo ga dobro umesili podelimo na toliko delova koliko različitih ukusa želimo da pravimo.Ja sam podelila na pet delova.U svaki deo dodala začin ili semenke po ukusu i sjedinili sa testom.Testo rastanjimo na oko 1 cm debljine i isečemo na trake širine 1 cm.Svaku traku trljamo dlanovima o sto da dobijemo okrugli tanji štapić. Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.


уторак, 14. јануар 2014.

Turski sutlijaš

Obožavamo sutlijaš,griz,mamaljugu...
I tako jedno veče krenem da za večeru kuvam sutlijaš kad se setim da sam negde videla recept za turski sutlijaš i da sam ga htela isprobati.Brzo na internet i nađem odmah ali...ja već pirinač kuvala a tamo se sve merilo šoljom.Malo sam preradila po mome i od tada sam je spremala često i postao je broj jedan kod nas u porodici.Tako je lagan i kremast morate ga probati.


Potrebno je:
200 gr pirinča,2 deci vode,1,2 litre mleka,1 puding od vanile,prstohvat soli,130 gr šećera,2 vanilin šećera.
Priprema se:
Pirinač operemo i u 2 deci vode sa prsohvat soli kuvamo.Kad ispari voda dolivamo postepeno mleko. Skuvamo pirinač.Skinemo sa vatre dodamo šećer i vanilin šećer,pomešamo puding sa malo mleka i sipamo u pirinač.Vratimo na vatru da baci ključ ili dva i sipamo u činijice.
Odlična večera ili doručak ali sam je pravila i kao desert posle ručka.


субота, 11. јануар 2014.

Šumadijska pita

Nevidim kakve veze šumadija ima sa ovom pitom ali dobro nema veze.Kumova mama nam je spremila jednom prilikom kad smo bili kod njih i naravno da sam uzela i recept od nje.Sledeći put kad je budem pravila pravicu dve štrudle podeliti kore na dve gomile jer ovako je malo prevelika.

Potrebno je:
500 gr tankih kora za pitu,2 jaja,2 čaše jogurta,1čaša od jogurta griza,1 kašičica soli,1/2 prašak za pecivo,1 čaša od jogurta ulja,200 gr šunkarice,150 gr rendanog kačkavalja,150 gr mariniranih šampinjona,kečap, origano.
Priprema se:
Umutimo jaja sa soli,jogurtom,uljem,grizom i praškom za pecivo.Ovom smesom filujemo kore.Stavimo jednu namažemo filom na to stavimo drugu namažemo filom ...i tako redom.Malo fila ostavimo na kraju da bi premazali ceo rolat.Zadnju koru koju smo stavili ne namažemo filom nego kečapom,pospemo origanom poređamo tanko sečenu šunkaricu pospemo seckane marinirane šampinjone i na kraju pospemo i rendanim kačkavaljem.Urolamo stavimo u podmazanu tepsiju i namažemo sa preostalim filom.Na 180 stepeni ispečemo.

Špageti lazanje

Lazanje i jela kao lazanje mnogo volim.

Potrebno je:
1 glavica crnog luka,500 gr mlevenog mesa (kod mene piletina),so,biber,crvena paprika,500 ml soka od paradajza,oko 700 ml vode.
500 gr testenine za špagete,200-300 gr rendanog kačkavalja.
bešamel:2kašike brašna,kockica putera i oko 500 ml mleka,so i biber.
Priprema se:
Prodinstamo crni luk na malo ulja dodamo meso i pržimo dalje dok ne pobeli.Začinimo i dodamo sok od paradajza i vodu.Smesa mora biti retka.
Špadete NE skuvamo već u tepsiju slažemo red neskuvanih presnih špageta na to malo preliva pa rendani sir,pa ponovo špagete pa preliv pa sir i tako dok imamo sastojke završavamo sa prelivom.
Skuvamo bešamel (na puteru propžimo brašno zalijemo sa mlekom i do željen gustoće skuvamo). Prelijemo preko preliva i špageta i na 200 stepeni pečemo 25-30 minuta.
Kad se ispeklo najbolje je ostaviti da se malo prohlade lakše je seći i servirati.


недеља, 5. јануар 2014.

Čokoladna torta

Pošto su mi se recepti nagomilali zbog manjka vremena pogotovo od torti ovaj je sa sinčićevog prošlog rođendana ali sada kad mi prođe glavna sezona medenjaka nadoknadiću sve.Želja mu je bila da ima čokoladnu voz tortu i to je više meseci ponavljao.

Potrebno je:
Za koru: 12 jaja,12 kašika šećera,6 kašika brašna,2 kašike kakaa,2 prašak za pecivo,mleko za kvašenje kora.
Za fil: 250 gr putera ili margarina,250 gr prah šećera,3 kašike vrelog mleka,3 žumanceta,3 belanceta,200 gr otopljene čokolade.
Priprema se:
Pošto je po receptu bilo da umutimo sastojke i ispečemo od toga 2 kore koje ćemo posle preseći da ispadnu četiri kore.Meni to nikada nebudu četiri iste kore ja sam ih pekla jedno po jedno.
Znači umutimo 3 belanaca sa 3 kašike šećera dodamo jedno po jedno žumance (dalje muteći mikserom) dodamo mešavinu od 1,5 kašike brašna,1 kašike kakaa i pola kesice praška za pecivo.Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.
Za fil po receptu su išla presna žumanca ali ja to isto nevolim ja sam ih na pari skuvala.
U šerpu na paru stavimo žumanca,dodamo mleko i šećer pa skuvamo.Kad je gotovo skinemo sa vatre i kad se ohladi dodamo umućen puter ili margarin i otopljenu čokoladu.Belanca umutimo u čvrst sneg i sjedinimo sa čokoladnim filom.Kore polijemo toplim mlekom (za sve četiri kore oko1,5-2 deci mleka) i filujemo ih sa čokoladnom kremom.
Ukrasimo po želji.
Recept je odavde.

четвртак, 2. јануар 2014.

Slane Božićne palačinke

Ovo deci zanimljivo u ovo vreme praznika.
Potrebno je:
Palačinke: 100 gr kukuruznog brašna,100 gr pšeničnog brašna,2 deci mleka,1,5-2 deci kisele vode,so,2 jaja,300 gr obarenog spanaća.
Fil: 300 gr sitnog sira (švabskog),so,sitno seckane pržene domaće slanine.
Priprema se:
Obareni spanać jako sitno isečemo (ja sam prepasirala kroz cediljku za supu da bude jako sitno).Jaja blago umutimo dodamo so i mleko pa dodamo kukuruzno i pšenično brašno pa dobro sjedinimo.Dodamo i spanać i na kraju razredimo sa kiselom vodom željene gustoće.
Palačinke ispečemo na vrelom pouljenom tiganju.Još vrele filujemo sa sirom koji smo sjedinili sa prženim slaninicama.Poređamo u obliku jelke ukrasimo jako tanko sečenim trakicama od šargarepe,zvezdicom od žute paprike,mini paradajzom i parmezanom kao snegom.