naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 26. фебруар 2014.

~ Ćufte u sosu od senfa ~



Potrebno je:
700 gr mlevenog mesa (kod mene piletina),1 mala glavica crnog luka,1 jaje,1 kašika sitno seckanog peršuna,so, biber,1 kašičica mlevene crvene paprike,.
3 srednja glavica crnog luka,1sveža paprika,1 dobra kašika brašna,1 kašika senfa,0,5 deci belog vina.
Priprema se:
Mlevenoj piletini dodamo sitno seckan crni luk,peršun,jaje,so,biber i crvenu papriku.Sjedinimo i na malo ulja kratko propržimo.Povadimo na tanjir i u toj masnoći prodinstamo luk isečen na rebarca kad se propržilo dodamo na štapiće sečenu papriku,senf i brašno i kratko još propržimo.Vratimo i ćuftice i zalijemo vinom i vodom oko 500 ml i kuvamo na tihoj vatri 30 minuta.(ako nam je gusta ili voda isparila dolijemo još po želji). Začinimo po svom ukusu.Ja sam poslužila uz krompir pire.



уторак, 25. фебруар 2014.

~ Kinder mafin ~

Mafini su mi odlični jer mogu spakovati sinu za užinu ili ako idemo negde pa je put duži da ima da se pregrize usput.


Potrebno je:
250 gr brašna,3 kašike nekvika,1 kašičica sodabikarbone,1 kašičica praška za pecivo,1 jaje,150 gr šećera, 100 ml ulja,3 deci jogurta,6 kom kinder čokolade.
Priprema se:
Izmutimo mokre sastojke (jaje,šećer,ulje,jogurt) dodamo u to suve sastojke (brašno pomešan sa praškom za pecivo i sa sodabilarbonom,neskvik) sjedinimo.U tepsiju za mafine stavimo papirne korpice i smesu podelimo u 12 korpica.Čokolade prelomimo na pola (2 kockice) i zabodemo u sredinu testa.Ispečemo na 180 stepeni.Pečene ostavimo u kalupu nekih 10 minuta da odmore i onda ih izvadimo i sačekamo da se ohlade.


понедељак, 24. фебруар 2014.

~ Jogurt salata ~

Sada sipano u male silikonske kalupe.


Potrebno je:
100 ml jogurta,20 gr (providna) želatina,100 gr majneza,100 gr šunkarice,2 tvrdo kuvana jaja,1 skuvana šargarepa,50 gr kačkavalja,2 kisela krastavčića.
Priprema se:
Želatin potopimo u 5 kašika vode.Jogurt ugrejemo dovrenja i otopimo želatin u njemu.Dodamo majonez pa redom dodamo i iseckane krastavčiće,iseckanu barenu šargarepu,iseckanu šunkaricu i isekan kačkavalj.
Kalup obložimo samolepljivom folijom i sipamo u nju smesu i ostavimo na hladnom da se stegne i onda isečemo na parčad.
Ja sam sipala u silikonski kalup pa su bili mali i dekorativni.


петак, 21. фебруар 2014.

~ Medena pita ~



Potrebno je:
Testo:250 gr brašna,150 gr šećera,150 gr putera ili margarina,2 kašike meda,1 kašičica sodabikarbone,1 kašika kakaa.
Piškota:5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
Fil: 5 deci mleka,4 kašike brašna,2 vanilin šećer,200 gr prah šećera,200 gr putera ili margarina.
Priprema se:
Zamesimo sastojke za testo i podelimo na dva dela.Zamotamo u samolepljivu foliju,spljoštimo i ostavimo u frižideru pola sata.Na blago pobrašnjenoj dasci razvučemo i na 180 stepeni ispečemo (ja pečem na papiru za pečenje na prevrnutom plehu).
Za piškotu jaja razdvojimo i belanca sa šećerom umutimo u čvrst sneg,dalje muteći dodamo žumanca i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u istu tu tepsiju na kojoj smo pekli i kore (isto na papiru za pečenje).Na 180 stepeni ispečemo i skinemo papir.
Za fil brašno i vanilin šećer umutimo sa malo mleka da nema grudvica a ostatak mleka stavimo da uvri.Kad je mleko uvrilo sipamo umućeno brašno i sukuvamo.Ostavimo da se skroz ohladi uz povremeno mešanje.
Puter ili margarin penasto umutimo sa prah šećerom i sjedinimo sa hladnim filom.
Filujemo kora od kakaa+pola fila+piškota+druga polovina fila+kora od kakaa.Odgore ga pospemo sa malo prah šećera i ostavimo da prenoći i kore omekšaju.


среда, 19. фебруар 2014.

~ Grašak sa kobasicom ~



Potrebno je:
1 glavica crnog luka,2 čena belog luka,1 veća šargarepa,1 manji koren zelena ili paštrnaka,1 štap domaćih dimljenih kobasica,500 gr grašaka, so,biber,1 kašičica crvene paprike,2 deci paradajz soka.
Priprema se:
Crni i beli luk sitno isečemo i na malo ulja prodinstamo.Dodamo na kolutove sečenu šargarepu i zelen malo dinstamo još pa dodamo grašak i zalijemo paradajz sokom i dodamo vode da prekrije,posolimo pobiberimo pa poklopimo.Na laganoj vatri kuvamo oko 20 minuta tada dodamo na kolutove isečenu kobasicu i crvenu papriku  kuvamo još 5-10 minuta ili dok nam se neskuva.


уторак, 18. фебруар 2014.

~ Krempita ~

Ovako ih pravi moja mama.


Potrebno je:
Testo: 1/2 kg (2 pločice od po 250 gr) smrznutog lisnatog testa.
Fil: 8 žumanaca,8 kašika šećera,8 kašika brašna,1 puding od vanile,1 1/2 l mleka,2 vanilin šećera,8 belanaca.
Priprema se:
Lisnato testo otkravimo.I jednu i drugu pločicu razvučemo tanko na veličinu tepsije u kojoj ćemo peći. Stavimo ga na papir i na poleđini tepsije ispečemo.Pre pečenja malo izbockamo viljuškom.
Za fil žumanca umutimo sa šečerom,dodamo 8 kašika mleka,puding od vanile i 8 kašika brašna.Sjedinimo da nema grudvica.Ovu smesu skuvamo u 1 1/2 l mleka.Kad se skuvalo dodamo 2 vanilin šećera.Belanca umutimo u čvrst sneg i pažljivo sjedinimo sa vrućim filom.
Ispečene kore od krempite sastavimo sa filom.Ostavimo da se dobro ohladi pospemo šećerom u prahu i poslužimo.
Zbog lakšeg sečenja jednu koru isečemo na kockice i tako kocku po kocku jednu do druge poređamo odgore na fil a posle samo sečemo između njih.



понедељак, 17. фебруар 2014.

~ Ćuftice od barenog mesa ~

Ovo i nije neki recept više kao ideja.Pošto ja nisam neku ljubitelj barenog mesa onda često kad mi ostane od supe ja spremim nešto od njega.Tako često pravim i ove ćuftice.


Potrebno je:
bareno meso,1 jaje,so,biber,crvena paprika,mala glavica crnog luka,1 čen belog luka,peršun sitno seckan.
Priprema se:
Bareno meso sameljemo posolimo,pobiberimo dodamo kašičicu crvene paprike,sitno seckan crni i beli luk, iseckan peršun i jaje.Sjedinimo i oblikujemo ćuftice pa uvaljamo u brašno,jaje i prezlu pomešan sa susamom.
U vrelom ulju ispečemo da dobije zlatno žutu boju.


среда, 12. фебруар 2014.

~ Kokos pita ~

Kod mene kokos i mak mogu u ogromnim količinama.


Potrebno je:
Testo:1 žumance,3 kašike šećera,50 gr putera ili margarina,1 deci mleka,260 gr brašna,1 prašak za pecivo.(+1 kašika kakaa)
Fil:
500 ml mleka,3 kašike brašna,1 vanilin šećer,200 gr margarina,200 gr prah šećera,150+50 gr kokosa.
Priprema se:
Zamesimo testo od navedenih sastojaka,da dobijemo fino glatko testo,po potrebi dodati još malo brašna za doradu, podeliti ga na 3 dela.
Svaki deo razvučemo na na masnom papiru na poleđini tepsije ispečemo.Pečemo oko 10-13 minuta na 180 stepeni (tepsija je 20x35 cm ja sam pekla u manjoj tepsiji od ovih dimenzija i zato imam 4 kore).Ja sam 1 supenu kašiku brašna zamenila sa 1 kašikom kakaa.
Za fil brašno pomešamo sa vanil šećerom i malo mleka.Ostalo mleko stavimo da prokuva i skuvamo u tome brašno.Ostavimo da se ohladi.Umutimo puter ili margarin sa prah šećerom i sjedinimo sa hladnim kremom. Dodamo kokos i dobro izmešamo i filujemo kore.I gornju koru namažemo filom i pospemo sa 50 gr kokosa.
Ostavimo da prenoći sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.


петак, 7. фебруар 2014.

~ Ćufte sa prazilukom i pečurkama ~

Ove ćufte pravim često jer ih volimo.


Potrebno je:
500 gr pileće belo meso (mleveno),1 glavica crnog luka,1 čen belog luka,1 jaje,so,biber,1 kašičica aleve paprike,1 parče starog hleba potopljeno u malo mleka.
2 veća praziluka,400 gr pečuraka,2 deci kisele pavlake,2-3 jaja.
Pirprema se:
Mleveno meso začinimo sa soli,biberom i alevom paprikom.Dodamo jaje,potopljen i oceđen hleb i iseckan crni i beli luk.Dobro sjedinimo i napravimo ćuftice (ili kako mi kažemo fašir).Na vrelom ulju ispečemo ćufte i poređamo u đuvečaru koji smo podmazali sa malo ulja.
Praziluk isečemo na kolutove i na malo ulja prodinstamo.Dodamo očišćene i iseckane pečurke i dinstamo dok ne ispari suvišna tečnost od pečuraka.Začinimo sa soli i biberom i sipamo preko ćufti.Stavimo u vrelu rernu o na 180 stepeni pečemo oko 15-20 minuta.Umutimo jaja i dodamo pavlaku posolimo i pobiberimo malo i sipamo preko pečuraka i zapečemo.




четвртак, 6. фебруар 2014.

Holandske kocke

Kolač sa više kora=moj omiljen.


Potrebno je:
Testo: 500 gr brašna,60 gr putera ili margarina,160 gr prah šećera,2 jaja,1 mala kašičica sodabikarbone,4 kašike otopljenog meda,oko 1 deci pavlake.
Fil: 6 deci mleka,7 kašika brašna,1 kašika šećera,250 gr putera ili margarina,250 gr prah šećera,1-2 kašike kakaa,2 vanilin šećera,3-4 kašike pekmeza od kajsije.
Glazura: 100 gr bele čokolade,3 kašike ulja,malo crvene boje.
Priprema se:
Za testo brašno istrljamo sa margarinom ili puterom,dodamo prah šećer,sodubikarbonu,jaja,med i toliko pavlake da dobijemo lepo elastično testo (oko 1 deci).Razvučemo 4 kore i na papiru za pečenje ispečemo da ostanu svetle.
Brašno pomešamo sa kašikom šećera i sa malo mleka (kao za puding) a ostalo mleko stavimo da uvri.U proključalom mleku skuvamo brašno i ostavimo da se ohladi.Prah šećer i puter ili maragarin umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.Podelimo na dva dela.U jedan deo dodamo kakao a u drugi 2 vanilin šećera.
Filujemo:Kora-fil sa kakaom-kora-pekmez od kajsija u tankom sloju (ako je deblji sloj kao kod mene teže je seći)-kora-belo fil-kora-odgore čokoladna glazura.
Čokoladu otopimo sa uljem i dodamo malo crvene boje da bude rozikasta.
Ostavimo preko noći da kore omekšaju.



среда, 5. фебруар 2014.

Brašoi

Ovaj mađarski recept sam gledala na više mesta.Sa manjim izmenama svi su slični.U svakom ima pečenih krompira i svinjskog mesa sa malo safta neko kaže da mora da ima i majoran ja ga nisam stavljala. Kombinovala sam ga kako nama odgovara,to je kao paprikaš ja dodamo i svežu papriku zarad lepšeg ukusa  a neko bi reko da to po pravilu neide.


Priprema:
500 gr svinjskog buta,100 gr domaće dimljene slanine,4 čena belog luka,1 glavica crnog luka,so,biber,2 deci belog vina,krompir.
Priprema se:
Slaninu sitno isečemo i pržimo toliko da se istopi masnoća pa propržene slaninice izvadimo.U toj masnoći propržimo meso koje smo isekli na kockice,pržimo par sekundi pa dodamo sitno seckan crni i beli luk.Zajedno  pržimo dok meso ne pobeli.Zalijemo sa belim vinom i posolimo i pobiberimo i dodamo proprženu slaninu.Poklopimo i na tihoj vatri kuvamo 45 minuta.(ako nam tečnost ispari dolivamo vode)
Krompir očistimo i na kockice srednje veličine isečemo.U vrelom ulju ih ispečemo i dodamo u meso pa prokrčkamo 2 minuta i skinemo sa vatre i poslužimo.


понедељак, 3. фебруар 2014.

Praško čudo

Tako lep kolač.Moji omiljeni kolači su tanka kora tanak fil pa opet tanka kora tanak fil...a ova je baš takva.


Potrebno je:
Kora:1 jaje,150 gr šećera,1 kašičica sodabikarbone,50 gr margarina,2 kašike mleka,2 kašike meda,450 gr brašna,1 kašika kakaa.
Fil:4 deci mleka,2 1/2 kašike brašna,2 kašike šećera,1 vanilin šećer,2 kašike prah šećera,150 gr margarina.
Čokoladna glazura: 150 gr čokolade,3 kašike ulja.
Priprema se:
Za koru sve sastojke sem brašna umutimo mikserom u posudi koja može na šporet pošto se smesa prvo mora zagrejati.Stavimo na laganu vatru i kada zapeni skinemo sa ringle i umešamo brašno.Zamesimo glatko testo koje je malo gumenkasto zbog meda i razvučemo 4 kore još dok je toplo testo jer se lakše razvlači tako nego kad se ohladi.Lakše je razvući tri kore ko nemože jako tanko da razvuče kore.Na  poleđini tepsije pečemo na masnom papiru na 180 stepeni oko 5-8 minuta.
Za fil brašno (2 1/2 kašike brašna pune kašike a ne ravne),2 kašike šećera,1 vanilin šećera se skuva u mleku kao kad puding kuvamo.Kad se ohladi dodamo margarin koji smo umutili sa 2 kašike prah šećera.Sjedinimo lepo da dobijemo glatku kremu.
Fil podelimo na tri dela i nafilujemo kore.
Čokoladu otopimo sa uljem i premažemo preko četvrte kore.Ostavimo preko noći da omekša sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.


недеља, 2. фебруар 2014.

Mekani bakin kolač

Meni je bakin kolač ona koja se peče u metlanom kalupu iznad smederevca.A ovi koji se peku na struju to su mi vafli ili galete.Ukusniji su mi oni starinski.Ali nekad može poslužiti i ovaj moderniji jer brže mi je i budu brzo gotovi keksići za decu.


Potrebno je:
200 gr masti,4 jaja,300 gr šećera,600 gr brašna,2 vanilin šećera,1 deci mleka,1 mala čaša pavlake (180 gr), 1 kašičica sodabikarbone i 1 prašak za pecivo.
Priprema se:
Jaja i šećer sa žicom za mućenje umutimo.Dodamo mast i pavlaku sjedinimo ulijemo i mleko i na kraju dodamo brašno pomešan sa soadikarbonom i sa praškom za pecivo.
Zagrejemo pekač na struju i ispečemo ih.


субота, 1. фебруар 2014.

Sarma za Slavu na moj način

Ovaj recept pišem prvo zbog mene.Od pre tri godine mi slavimo Slavu.U najužem krugu porodice.Tad sam ja i prvi put spremala sarmu.Od tada recept čuvam na papiriću da nezaboravim do sledeće godine čega mi koliko treba.


Potrebno je:
2-3 glavice kiselog kupusa,2,5 kg mlevenog mesa,1 veći praziluk,kockica putera,100 gr dimljene slanine,2 srednje glavice crnog luka,2 čena belog luka,3 jaja,3 kašičice crvene paprike,biber,so,šaka soje,2 deci pirinča,0,5 deci rasola,1 deci belog vina,1 kašika brašna.
2 para doamće dimljene kobasice,1 dimljena butkica.
Priprema se:
Prvo praziluk isečemo na kolutove i na malo putera prodinstamo.U mleveno meso dodamo sitno isečen crni i beli luk,sintno seckani slaninu,potopljenu i oceđenu soju,opran pirinač,kašiku brašna,so,biber,crvenu papriku,jaja,prodinstan praziluk,rasol i belo vino.Rukama dobro umesimo.Listovima od kiselog kupusa odsečemo srednji deblji deo i ako je prevelik list presečemo pa napunimo mesom.Umotamo poslažemo u veliku šerpu poređamo odgore isečenu kobasicu,meso koje smo skinuli sa butkice.Zalijemo vodom i stavimo na šporet da se krčka 2-2,5 sata (ili ga pečemo u rerni u pekaču ja više volim tako).Napravimo blagu zapršku i prelijemo preko pred kraj.Bude oko 80 sarmi sve zavisi od veličine listova kupusa.