naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

понедељак, 28. април 2014.

~ Slane mašnice ~

Ukusne i dekorativne mašnice.


Potrebno je:
Testo: 1 deci vode,1 deci jogurta,1/2 kašičice soli,1 kašičice meda,1 deci ulja,400-450 gr brašna,20 gr kvasca.
Fil: 3-4 kašike ajvara,20 kockica topljivog sira,20 šnita slanine.
Priprema se:
U mlako mleko dodamo kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri.Brašno pomešamo sa soli, medom, toplim jogurtom i uljem i nadošlim kvascem.
Odmah rastanjimo na 3-4 mm debljine.Isečemo na kocke 8x12 cm premažemo ajvarom i na svaki stavimo po dva parčeta sira i umotamo.Po sredini namotamo slaninu i spoj okrenemo na dole da nam se ne otvara.
Ostavimo da nadođu i peći na 180 stepeni oko 15 minuta ili dok se neispeče.
Recept je odavde.


недеља, 27. април 2014.

~ Pužići sa pudingom ~



Potrebno je:
Testo:40 gr kvasca,2,5 deci mleka,100 gr šećera,600-650 gr brašna,80 gr otopljenog putera ili margarina, prstohvat soli,1 jaje.
Fil:4 deci mleka,1 puding od vanile,4 kašike šećera.
Priprema se:
U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri. 600 gr brašna (ako bude potrebe dodamo malo više) pomešamo sa soli i šećerom dodamo otopljen puter ili margarin,jaje i mleko sa nabubrelim kvascem.Dobro umesimo i ostavimo na toplom da se testo duplira.Dok se testo odmara skuvamo fil.
U mleku skuvamo puding sa šećerom i ostavimo da se ohladi.
Nadignuto testo razvučemo na blago pobrašnjenoj podlozi o namažemo ohlađenim pudingom.Umotamo u rolat i sa koncem isečemo na 1 cm debljine.Ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.


субота, 26. април 2014.

~ Zapečeni pasulj sa mesom ~

Mama je spremala ovako pasulj kad smo bile male pa ga nisam jela godinama i uželela sam se.


Potrebno je:
500 gr mlevenog mesa,1 glavica crnog luka,1 čen belog luka,1 sveža paprika,paradjz sok,so,biber,origano, 300 gr pasulja.
Pasulj skuvamo u vodi ja ga začinim i obavezno dodam lovorov list.Skoro skroz ga skuvamo tek malo da nam krcka.
Crni luk sitno isečemo i na malo ulja propržimo,dodamo i beli luk i mleveno meso,sitno iseckanu svežu papriku i pržimo dok meso ne pobeli.Zalijemo sa malo paradajz soka posolimo,pobiberimo i dodamo malo origana i mlevene crvene paprike.Dodamo malo vode i tako krčkamo dok nam se meso neskuva i tečnost ne ispari da nam ostane meso sa malo safta.
Skuvan pasulj i meso sa malo safta sjedinimo.
Đuvečaru namažemo uljem i sipamo u to smesu i na 200 stepeni zapečemo.


петак, 25. април 2014.

~ Štrudla sa čajem ~

Kad sam videla da se testo mesi sa skuvanim čajem zaintrigiralo me je i morala sam probati.Lepo šupljikavo testo a i posno je.


Potrebno je:
1 kg brašna,3 deci ulja,5 deci skuvanog čaja od kamilice,6 kašika šećera,40 gr kvasca,1 vanilin šećer,prstohvat soli.
Fil: po želji naprimer po 200 gr lešnika,oraha,maka,džema...,šećer,voda.
Priprema se:
Ja sam prepolovila jer je to velika količina za nas.Imala 1 sa makom i 1 sa orasima.
Prvo skuvamo čaj i ostavimo ga da se smlači.U malo vode razmutimo kašičicu šećera i dodamo kvasac da nabubri.U činiji pomešamo brašno,so,šećer,vanilin šećer dodamo ulje nabubreli kvasac i čaj (prvo 4 deci pa ako treba dodamo malo po malo i ostatak).Dobro umesimo testo i ostavimo na toplom da se udvosrtuči.
Kad se testo diglo podelimo ga na 4 delova (ja sam samo na 2 jer sam polovinu radila) i razvučemo na dužinu tepsije.U mak dodamo šećer po ukusu i rendanu koru od 1 limuna i poparimo ali da nebude mnogo retka.Namažemo na koru i umotamo.Na isti način napravimo i sa orasima.
Stavimo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje i uključimo rernu na 180 stepeni dotle nam se dižu i štrudle.
Pre pečenja ja sam premazala jajetom ali ako pravite posnu netreba je premazati.
Ispečemo da bude lepa rumena.
Recept je odavde.


четвртак, 24. април 2014.

~ Pogačice sa čvarcima i sirom ~


Čvarke volimo a pogačice sa njima obožavamo.Ovako sa sirom su malo lakši a i ukusniji su.


Potrebno je:
1 deci mlakog mleka,1 kašikčica šećera,40 gr kvasca,250 gr sitnog sira,1 deci pavlake,2 žumanceta, 600 gr brašna,1 kašičica soli,250 gr putera ili svinjska mast domaći,200 gr mlevenih čvaraka,1 kašičica mlevenog bibera.
Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac pa ostavimo da nadođe.Pomešamo brašno sa soli dodamo puter ili mast,sitan sir,samlevene čvarke,mleveni biber,pavlaku, žumanca nabubreli kvasac i dobro umesimo.Ostavimo na toplom da se odmori 30 minuta.Tada tanko razvučemo i umotamo kao štrudlu pa jedan kraj savijemo do pola i drugi kraj isto pa pokrijemo i ostavimo ponovo da odmara 30 minuta.Ponovo razvučemo ali ne toliko tanko pa opet umotamo kao prvi put i ponovo ostavimo 30 minuta da odmara.
Kad se odmorilo i 3 put razvučemo testo na 3 cm debljine to je oko 2 prsta (treba da bude deblji ukusniji je).Oštrim nožem zasečemo teso (oko 0,5 cm duboko) na kockice pa modlicom za pogačice vadimo i ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Tad uključimo rernu da dok se ona greje i pogačice se dižu.Pečemo ih oko 30 minuta na 160-170 stepeni dok ne dobiju zlatnu žutu boju.Pošto na ivici tepsije se ranije ispeku te izvadimo ostale malo razmaknem i ispečem do kraja.Ko želi pre pečenja može premazati jajetom ali nemora.
Recept je odavde.


четвртак, 17. април 2014.

~ Štrudel torta ~



Potrebno je:
Testo: 200 gr brašna,30 gr šećera,100 gr hladnog putera,1 jaje,1-2 kašike hladnog mleka po potrebi, prstohvat soli.
Fil od jabuke: 850 gr crvenih jabuka neoguljene samo semenke izvađenje,1 limunov sok i malo rendane kore,60 gr šećera (ili po ukusu),cimet,3 vrećice čaja od šipka,1 vanilin šećer,40 gr gustina.
Fil od pavlake: 4 deci slatke pavlake (ne biljne),3 jaja,60 gr šećera (ili po ukusu),1 kašika pudinga od vanile, 1 vanilin šećer.
Priprema se:
Testo:
Pomešamo suve sastojke.Dodamo hladan puter isečen na kocke i rukama istrljamo da dobijemo mrvice. Dodamo jaje i mleko i sve brzo sjedinimo (netreba puno mesiti). Stavimo u frižider na 30 minuta.
Fil od jabuka:
Jabuke isečemo na manje listiće.Pomešati sve sastojke osim gustina i kuvati 15 minuta poklopljeno, da jabuke omekšaju.Treba da nam ostane što manje tečnosti (što su nam jabuke suvlje to će nam fil biti stabilniji pri sečenju i serviranju).Izvadimo vrećice čaja iscedimo da sav ukus i boja ostane kod jabuka i izmiksamo sa štapnim mikserom.Dodamo vrlo malo vode u koji smo razmutili gustin i vratimo na vatru i 1 minut kuvamo. Ostavimo sa strane da se ohladi.
Fil od pavlake:
Viljuškom malo razmutimo jaja pa dodamo ostale sastojke.Ne mutiti mikserom ni slučajno jer neće nam fil uspeti.
Završni radovi:
Na dno kalupa za torte (26 cm) stavimo papir za pečenje.Stranicu i papir na dnu namažemo sa puterom. Testo podelimo na 2 dela.Jedan deo razvučemo i obložimo dno tepsije a od drugog dela napravimo valjak dužine da možemo da obložimo stranicu i rukama pritiskajući napravimo rubove torte.
Pospemo 2 kašike prezle na dno i stavimo u frižider na 10 minuta da se ohladi. Nanesemo fil od jabuka i na to pažljivo kašiku po kašiku nanesemo fil od slatke pavlake.
Ugrejemo rernu na 200 stepeni i pečemo 15 minuta onda smanjimo temperaturu na 180 i pečemo još 30 minuta ako je potrebno stavimo foliju preko da ne porumeni (meni jeste). Kad se ispeklo tortu ostavimo u kalupi još nekih 10-tak minuta onda izvadimo i dobro ohladimo.Tortu pospemo sa cimetom i ukrasimo umućenom slatkom pavlakom.
Recept je od odavde.


недеља, 13. април 2014.

~ Otisak prsta ili keks sa pekmezom ~



Potrebno je:
225 gr putera ili margarina,85 gr krem sira,150 gr šećera,1 tvrdo kuvano žumance,3 kašike ekstrakta od vanile,450 gr brašna,pekmez po želji.
Priprema se:
Skuvamo jaje u ljusci.Ohladimo,očistimo i izvadimo žumance.Zgnječimo žumance kroz cediljku.Mikserom umutimo krem sir i puter (obe sobne temperature) sa šećerom.Dodamo zgnječeno žumance,ekstrakt od vanile i opet kratko umutimo mikserom.Umešamo brašno i oblikujemo mekše testo.Stavimo u frižider na jedan sat (može i malo duže) da testo bude dovoljno čvrsto da možemo oblikovati loptice.
Oblikujemo kuglice od testa (težine 10-12 gr).Svaku kuglicu blago spljoštimo i u svakoj napravimo udubljene prstom.Napunimo udubljenje pekmezom i na 175 stepeni ispečemo da ostanu svetli.Ohladimo ih na rešetki.
Recept je odavde.


субота, 5. април 2014.

~ Meso sa taranom na Bački način ~



Potrebno je: 500 gr svinjskog mesa (od plećke ili buta),1 veća glavica crnog luka,1 deci belog vina,so,biber,2 paradajza,2 sveže paprike,1 kašičica crvene slatke paprike,200 gr tarane.
Priprema se:
Meso isečemo na veće kockice (kao za gulaš) i sa iseckanim crnim lukom zajedno na malo masti propržimo. Zalijemo sa deci belog vina,posolimo i pobiberimo,poklopimo pa na tihoj vatri kuvamo oko sat vremena (ako treba dolijemo po malkice vode). Tad dodamo na kocke isečene sveže paprike.Oljušten paradajz koji smo isekli na parčiće i mlevenu crvenu papriku i dolijemo malo vode.
Taranu na malo masti propžimo i dodamo mesu.Vode dodajemo po poterbi (tarana upuja vodu otprilike kao pirinač) i po ukusu neko voli suvlje a neko kad je sočnije.Kad se tarana skuvala poklopimo i ostavimo 10-15 minuta da tarana nabubri.


петак, 4. април 2014.

~ Čokoladni rižoto ~

Ili sutlijaš sa čokoladom.


Potrebno je:
180 gr pirinča,6 deci mleka,80 gr čokolade,2 kašike putera,50 gr šećera,4 kašike slatke pavlake.
Priprema se:
Prelijemo pirinač sa mlekom i na tihoj vatri skuvamo uz često mešanje.Kad se skuvalo dodamo izlomljenu čokoladu,puter i šećer pa kuvamo još 2-3 minuta.Kad skinemo sa vatre dodamo 4 kašike slatke pavlake i poklopimo na par minuta.Sipamo u činijice i uživamo u njemu.
Recept je iz Mala knjiga zimski Deserti.


четвртак, 3. април 2014.

~ Albino pita ~

Ovaj kolač može poslužiti i kao torta.Ja sledećeg puta nebi presekla kore napola jer je tako bila višlja od torte nego filovala samo 4 kore umesto 8.


Potrebno je:
Testo: 700 gr brašna,1 jaje,1 belance,150 gr putera ili margarina,50 gr masti,2 kašike kisele pavlake,1/2 prašak za pecivo,1 kašika ruma,100 gr šećera.
Fil: 1200 ml mleka,4 kašike gustina,4 kašike brašna,2 vanilin šećera,250 gr putera ili margarina,200 gr šećera u prahu,100 gr bele čokolade,2-3 kašike ruma.
Priprema se:
Dobro umutimo jaja i šećer,zatim dodamo omekšali puter ili margarin,mast sobne temperature sjedinimo i dodamo i ostale sastojke za testo.Testo podelimo na 4 delova i ostavimo upakovanu u samolepljivu kesu u frižideru 30 minuta.
Brašno,gustin,vanilin šećer sa malo mleka umutimo i skuvamo u ostalom uvrelom mleku.Kad se skuvalo skinemo sa šporeta i dodamo belu čokoladu i umutimo mikserom,ostavimo da se ohladi.
Testo posle 30 minuta izvadimo i blago pospemo brašnom radnu površinu i razvučemo kore na 45x40 cm i na papiru za pečenje ispečemo na 180 stepeni tako da ostanu blede.Još vruće kore presečemo na pola i tako dobijemo 8 kora.
Puter ili margarin umutimo sa prah šećerom i sjedinimo sa hladnim filom.
Filom nafilijemo kore i ostavimo da prenoći da kore omekšaju.
Sledeći dan pospemo sa malo šećera u prahu i isečemo.
Recept je odavde.


среда, 2. април 2014.

~ Focaccia ~

Ovo je tako ukusno.


Potrebno je:
500 gr brašna,1 kašika šećera,25 gr kvasca,2 kašičice soli,oko 3 deci vode.
Premaz: 100 ml maslinovog ulja,1 veći čen belog luka,malo soli.
Priprema se:
Prvo u maslinovo ulje dodamo iseckan beli luk i so i ostavimo da malo odstoji.
Šećer i kvasac razmutimo u 2 deci mlake vode i ostavimo da nabubri.U brašno dodamo so i nabubreli kvasac i po malo od ostatka od 1 deci vode koliko nam treba.Dobro zamesimo testo i na toplom ostavimo da se udvostruči.Kad se testo odmorilo i naraslo premesimo ga da istisnemo vazduh iz njega i na pobrašnjenoj tepsiji razvučemo rukama da bude oko 1,5 cm debljine (nije važan oblik).Prstima napravimo rupice/udubljenja u testu namažemo uljem (beli luk nestavljamo da nam nezagori samo ulje) i ja sam stavila još čeri paradajz i malo svežeg origana.U vreloj rerni ugrejanoj na 200 stepeni ispečemo.