naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

субота, 31. мај 2014.

~ Karamel palačinke sa badem listićima ~

Još jedne ukusne palačinke.


Potrebno je:
Palačinke: 2 jaja,3 kašike šećera,prstohvat soli,50 gr mlevenih badema,150 gr brašna,2 deci mleka,2 deci kisele vode, 2 kašike ulja.
Fil: 5 deci mleka,1 puding od karamele,3 kašike šećera,60 gr badema sečenih na listiće.
1deci slatke pavlake.
Priprema se:
Umutimo jaja sa šećerom i prstohvatom soli.Dodamo mleko,ulje i brašno pa ostavimo da odstoji 30 minuta i onda dodamo kisele vode do željene gustoće.
U tiganj sipamo par kapi ulja i ulijemo 1 kutlaču testa za palačinke i gornju stranu odmah pospemo sa seckanim bademima.Kad se donja strana ispekla okrenemo palačinke i ispečemo i sa bademima.Pečene palačinke ređamo jedan na drugi tako da bademi budu odgore dok sve neispečemo.
Za fil skuvamo u mleku puding sa šećerom.
Stavimo jednu palačinku bademima sa gornje strane namažemo sa 1-2 kašike pudinga na to ponovo palačinka pa puding i tako dok sve ne potrošimo.
Umutimo slatku pavlaku i ukrasimo tortu od palačinki.


четвртак, 29. мај 2014.

~ Pohovano jaje ~

Ovo je jednostavno ali ko voli jaja i voli pohovano meso voleće i ovo.


Potrebno je:
prezle,jaja,soli i bibera.
Priprema se:
U jednu dublju tacnu ili činiju sipamo prezle u debljem sloju.Napravimo udubljenja u njoj i u svaku razbijemo po jedno jaje posolimo i pobiberimo.Pokrijemo prezlom i ostavimo 20 minuta da belanca upiju malo prezle.
E sada dolazi malo teži deo.Jaje prebacimo u tiganj u koji smo sipali malo ulja i ispečemo.
Ja pečem tako što sa reštkestom ravnom kašikom prebacimo jaje u manji tiganj i pečem po 2 komada u manje ulja.Pošto će viška prezle biti dosta koji će otpasti u ulje i izgoreti pa ako treba više puta zamenim (sve zavisi koliko jaja pečem).



~ Puding kuglice ~



Potrebno je:
2 kesice pudinga od čokolade,1 žumance,2 kašike ruma,2 kašie vode,50 gr prah šećera,50 gr putera ili margarina,kokos,mleveni lešnici,mleveni keks,mleveni orasi...
Priprema se:
Žicom pomešamo šećer u prahu,rum,vodu i žumance pa skuvamo na pari.Kad se vidi trag u šerpici gotovo je.U vruće dodamo puter ili margarin i puding u PRAHU (netreba ga skuvati) dobro promešamo žisom i biće dosta lepljiva ali ostavimo u frižideru na sat-satipo.Proveramo povremeno smesu u frižideru da nam se nebi previše stegla.Oblikujemo kuglice i uvaljamo u kokos,mlevene orahe,mleveni keks...
Recept je odavde.



среда, 28. мај 2014.

~ Marta kolač ~



Potrebno je:
Kore: 400 gr brašna,160 gr šećera,250 gr putera ili margarina,1 prašak za pecivo,kisela pavlaka.
Fil: 4 kašike šećera,4 kašike brašna,5 deci mleka,150 gr šećera u prahu,250 gr putera ili margarina,1 kašika kakaa,1/2 limun.
Glazura: 100 gr čokolade za kuvanje,3 kašike ulja.
Priprema se:
Sjedinimo brašno i puter ili margarin tako što trljamo između dlanova.Dodamo prašak za pecivo,šećer i toliko pavlake da dobijemo meko i elastično testo.Podelimo na 3 dela,i razvučem na veličinu tepsije.Pečemo ga na 180 stepeni na papiru za pečenje na poleđini tepsije.Da se kora ispeče ali nesme da porumeni (ivice počnu da rumene onda je dobro).
Za fil umutimo brašno i šećer sa malo mleka da nema grudvica.Ostalo mleko stavimo da uvri i skuvamo u njemu umućenu smesu.Ostavimo da se ohladi.U hladan fil dodamo penasto umućen puter ili margarin sa prah šećerom.Kad smo sjedinili podelimo fil na 2 dela.U jedan deo dodamo kašiku kakaa a u drugi rendanu koru i sok od 1/2 limuna.
Na donju koru namažemo fil sa kakaom prekrijemo drugom korom na to namažemo fil sa limunom i na to ide treća kora.Pritisnemo ne preteškom knjigom i ostavimo da prenoći.Sledeći dan otopimo čokoladu sa uljem i premažemo preko kolača.Kad se čokolada stegne isečemo na parčiće.




уторак, 27. мај 2014.

~ Čokoladna orah torta ~

Ovu tortu sam više puta pravila odlična je.


Potrebno je:
Kore: 3 jaja,3 kašike šećera,2 kašike brašna,3 praška za pecivo,3 kašika mlevenih oraha,sve ovo puta 6 jer imamo 6 kora.(sem praška za peciva jer ide po 1/2 pakovanja)
1.Fil: 1/2 kg šećera,1 l mleka,200 gr čokolade za kuvanje.
2.Fil: 250 gr putera ili margarina,200 gr šećera u prahu,3 jaja.
3.Fil: 300 gr mlevenih oraha,1 šoljica mleka.
500 ml slatke pavlake.
Priprema se:
Kore: Umutimo 3 belanaca u čvrst sneg dodamo šećer i jedno po jedno žumance,1/2 praška za pecivo,3 kašike mlevnih oraha i 2 kašike brašna. .Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.I ovako uradimo i ostalih 5 kora.
1.Fil: Propržimo šećer i zalijemo sa mlekom i kad se sav šećer otopio dodamo izlomljenu čokoladu i na tihoj vatri kuvamo do željene gustine i onda premažemo na svih 6 kora i ostavimo da se malo stegne.
2.Fil: Na pari skuvamo jaja sa šećerom u prahu.Kad se ohladilo dodamo umućen puter ili margarin.
3.Fil: Mlevene orahe prelijemo jednom šoljicom vrelog mleka.
Sjedinimo 2.i 3.fil.
Nafilujemo čokoladom premazane kore.
Slatku pavlaku umutimo i ukrasimo tortu.
Izaberem od 6 namazanih kora čokoladom najlepšu i tu ostavimo i ta je gornja kora i samo je ukrasim šlagom.
Recept je odavde.


~ Lešnik tortice ~

Malo mi je teže bilo raditi sa testom morala sam dodati još brašna bila mi je mekana i posle hlađenja.
Ali ukus ovih kolačića je odličan.


Potrebno je:
Testo: 150 gr putera ili margarina,250 gr brašna,100 gr mlevenih lešnika,100 gr šećera,1 vanilin šećer,1 jaje.
Fil: 100 gr prženih lešnika,100 gr putera ili margarina,100 gr šećera u prahu,1 kašika ruma.
Za ukrašavanje: 4 kašike pekmeza,1 kašika ruma,100 gr proprženih celih lešnika,sećera u prahu.
Priprema se:
200 gr lešnika (po 100 gr za koru i fil) propržimo u rerni dok ne zamirišu i ne popuca korica koju kad se malo ohlade rukama istrljamo da se skinu.100 gr svetlijih odvojimo za koru a ostatak sameljemo za fil.
Od brašna,šećera,putera,mlevenih (svetlih) lešnika i jaja umesimo glatko testo i ostavimo u frižideru 30 minuta da odstoje.
Testo razvučemo na 3 mm debljine i vadimo krugove 3,5 cm prečnika ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje 8-10 minuta na 170 stepeni tako da ostanu svetli.
Puter sobne temperature umutimo penasto sa šećerom pa dodamo rum u mlevene lešnike.Ovim filom spajamo ohlađene kolutiće.Fil bogato stavljamo bar da bude debljine testa.Izravnamo okolo fil sa korom da imaju izgled tortica.
U pekmez dodamo rum i sjedinimo.Na svaku torticu stavimo na vrh kašičice pekmez i u nju utisnemo lešnik. Na kraju ih lagano pospemo prah šećerom.
Recept je odavde.


понедељак, 26. мај 2014.

~ Moka kocke ~



Potrebno je:
Za kore: 450 gr brašna,150 gr šećera,3 kašike kisele pavlake,40 gr masti,3 jaja,1/2 praška za pecivo.
Fil: 5 deci mleka,2 deci kuvane jake kafe,1 puding od čokolade,8kašika šećera,2 kašike gustina,200 gr putera ili margarina.
Glazura: 100 gr čokolada za kuvanje,3 kašike mleka.
Priprema se:
Za kore umutimo jaja sa šećerom i mašću da bude penasto.Dodamo pavlaku,prašak za pecivo i brašno. Umesimo i na prevrnutom plehu obloženu papirom za pečenje ispečemo 6 kore.
Za fil umutimo puding sa šećerom i gustinom sa malo mleka da nema grudvice.Ostatak mleka u kafe prokuvamo i skuvamo u njemu umućen puding.U još topao fil dodamo puter ili margarin i mlakim filom nafilujemo kore.
Otopimo čokoladu sa uljem i prelijemo preko hladnog kolača.Ostavimo da prenoći sledeći dan sečemo.
Recept je odavde.

субота, 24. мај 2014.

~ Ledene kocke 2. ~



Potrebno je:
Testo: 1 jaje,4 žumanceta,7 kašika šećera,1 deci mleka,1 deci ulja,3 kašike kakaa,1 prašak za pecivo.
Fil:1 litar mleka,8 kašika brašna,5 kašika šećera,4 belanceta,7 kašika šećera (za belance).
Preliv za biskvit: 3 deci mleka,5 kašika šećera.
Glazura: 100 gr čokolade,3 kašike ulja.
Priprema se:
Testo: Jaje,žumanca i šećer penasto umutimo mikserom.Dodamo mleko,ulje, brašno,kakao i prašak za pecivo.Sjedinimo i sipamo u duboku tepsiju (đuvečaru) obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo (proveravamo čačkalicom).
Za preliv: mleko sa šećerom kratko samo minut dva prokuvamo dok se šećer otopi i ostavimo sa strane.
Za fil:Mleko podelimo na dva dela.Jedan deo ugrejemo sa šećerom skoro do ključanja.U drugu polovinu mleka dodamo brašno i žicom za mućenje sjedinimo da nema grudvica.Ako treba procedimo kroz cediljku. Dodamo u kipuće mleko i kad se pojave balončići gotov je.Prespemo je u veću činiju i pokrijemo samolepljivom folijom dok umutimo belanca.(fil mora biti vruć kad sjedinimo sa belancima).Kad nam se biskvit ispeko još kad je topao prelijemo sa toplim prelivom.Belanca umutimo u čvrst šam malo po malo dodavajući šećer.Sjedinimo kremu i belanca lagano da ih neizlomimo.Prelijemo preko natopljene kore i ostavimo da se ohladi.
Otopimo čokoladu i prelijemo preko fila.Ostavimo preko noći da se dobro rashladi.
Recept je odavde.


недеља, 18. мај 2014.

Pomoć Srbiji


Dragi prijatelji,pratioci i svi vi koji dolazite ovde po koji dobar recept.
Sada umesto recepta imam molbu za sve vas.Srbiju je zadesila stravična poplava.


Svi ljudi dobre volje mogu pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.Svaka pomoć je dobro došla svejedno dali je to hrana,odeća obuća ili finansijska sredstva.


Pošaljite sms na 1003 i donirajte 100 dinara.
Detaljne informacije o tome kako pomoći možete pronaći OVDE.

петак, 16. мај 2014.

~ Rolat od piletine i praziluka ~

Odličan i dekorativan rolat za sve ljubitelje praziluka.


Potrebno je:
500 gr mlevene piletine,250-300 gr slanine isečene na tanke trakice,2-3 praziluka,150 gr kačkavalja,1 jaje,2 kašike prezle,so,biber i vegeta.
Priprema se:
Jedan praziluk isečemo na kolutove a one ostale očistimo i ostavimo samo beli deo. Iseckani praziluk ispržimo na malo ulja.Rernu ugrejemo na 180 stepeni.Izmešamo mleveno meso,prženi praziluk,kačkavalj iseckan na sitne kockice,jaje,prezle i začine po ukusu.Pomešamo da se sastojci povežu.Kalup za hleb namažemo uljem i pospemo prezlama.U kalup ređamo lente slanine tako da prekriju dno i stranice,višak slanine pustiti da visi preko kalupa.U slaninom obložen kalup sipamo polovinu mesa zatim utisnemo u njega 1 ili 2 sveža praziluka (beli deo) preko raspodelimo ostatak mesa i prebacimo krajeve slanine tako da ceo rolat bude prekriven slaninom.Veću tepsiju napunimo do pola vodom stavimo u vodu kalup sa mesom i zajedno stavimo u rernu da se peče.Pečemo 1 sat izvadimo iz rerne i pažljivo rolat okrenemo na čistu tepsiju i vratimo u rernu na još 15-20 minuta da se zapeče.
Recept je odavde.


среда, 14. мај 2014.

~ Bela mađarica ~

Najlepši kolači su tanka kora tanak fil tanka kora....


Potrebno je:
Testo: 500 gr brašna,1 prašak za pecivo,oko 50 ml vode,300 gr kisele pavlake 20% masnoće ,1 kašika ulja,1 šoljica (od 250 ml) šećera u prahu,malo limunove kore.
Fil: 900 ml kisele pavlake,1 šoljica (250 ml) šećera u prahu.
Priprema se :
Brašno presejemo sa praškom za pecivo pa dodamo ostale sastojke i zamesimo masnije testo.Testo odmah podelimo na 5 (ja sam 6) loptica i na blago obrašnjenoj podlozi (ili ako neko želi između 2 papira za pečenje) razvučemo na veličinu tepsije u kojoj pečemo.Pečemo na poleđini tesije (25x35 cm) na papiru a pečenje na 180 stepeni oko 10 minuta da ostanu blede kore.
Fil: Pavlaku i šećer u prahu sjedinimo varjačom pazimo da nemutimo jako da neizlomimo pavlaku previše.
Ovim filom nafilujemo kore i ostavimo da prenoći.Sledeći dan pospemo sa prah šećerom.
Recept je odavde.


~ Mini žerbo ~

Muževljeva Tetka pravi odličan žerbo.Male malecne zato ga ja zovem mini žerbo.


Potrebno je:
Testo: 400 g brašna,200 gr masti,3 kašike šećera,1 prašak za pecivo,mleko po potrebi.
Pekmez,200 gr šećera,250 gr oraha.
100 gr čokolade,2 kašike ulja.
Priprema se:
Zamesimo testo od sastojaka mleko dodajemo po potrebi da dobijemo elastično testo. Podelimo ga na 3 dela.Svaki razvučemo na veličinu tepsije.Pomešamo mlevene orahe i šećer.Stavimo prvu koru namažemo pekmezom pospemo sa zašećerenimo orasima, opet kora pekmez,zašećereni orasi pa kora.Izbockamo viljuškom i  na 180 stepeni ispečemo.
Kad se ohladilo otopimo čokoladu sa uljem i prelijemo preko.Kad se stegla čokolada isečemo na zalogajčiće.


~ Kakao kocke ~

Jednostavan i brz kolač.


Potrebno je:
5 jaja,18 kašika šećera,18 kašika mleka,18 kašika ulja,18 kašika brašna,1 1/2 praška za pecivo,4 kašike kakaa.
Preliv: 1/2 litre mleka,10 kašika šećera.
2 kesice šlaga i malo mleka ili 250 ml slatke pavlake.
Priprema se:
Umutimo penasto žumanca sa šećerom,dodamo mleko,ulje i brašno.Dobro sjedinimo. Umutimo belanca u čvrst sneg i sjedinimo sa žumancima i ispečemo u dubljoj đuvečari.
Pečen kolač prelijemo sa  prokuvanim mlekom i šećerom.Vruć kolač vrućim mlekom prelivamo.Ostavimo da se ohladi.Šlag ili slatku pavlaku umutimo i premažemo preko hladnog kolača.


уторак, 13. мај 2014.

~ Medene kocke sa makom ~

Mmm mak...


Potrebno je:
Medene kore: 300 gr brašna,100 gr šećera u prahu,1 kašika meda,75 gr putera ili margarina,2 jajeta,1 kašičica sodabikarbone.
Za piškotu sa makom: 180 gr šećera,120 gr brašna,3 kašike vode,6 jaja,50 ml ulja,95 gr nemlevenog maka, 1 kašičica praška za pecivo.
Za fil: 3 žumanceta,150 gr šećera u prahu,350 gr putera,2 pudinga od vanile,7 deci mleka.
Za glazuru: 100 gr čokolade,2 kašike ulja.
Priprema se:
Medene kore: U odgovarajućoj posudi sjedinit brašno sa šećerom u prahu,dodamo med, puter ili margarin,jaja i sodubikarbonu.Sve dobro umesimo i podelimo na 2 dela.
Svaki deo razvijemo na 30x20 cm i na papiru za pečenje na poleđini tepsije ispečemo na 180 stepeni oko 15 minuta da pazimo da ne porumene.
Piškota sa makom: 3 žumanceta umutimo sa šećerom pa dodamo vodu i ulje.Dobro umutimo pa dodamo nemleveni mak i pomešamo varjačom.
Posebno ulupamo belanca u čvrst sneg.Brašno pomešamo sa praškom za pecivo pa ga umešamo u šam od belanaca.Smesu dodamo žumancima pa lagano pomešamo varjačom.Pečemo u istom plehu u kom smo pekli i medene kore isto na masnom papiru. Pečemo na 180 stepeni oko 20 minuta i ne otvaramo vrata dok se peče.
Za fil: Žumanca penasto umutimo sa šećerom u prahu pa ih sastavimo sa umućenim puterom.Puding razmutimo u 2 deci mleka a preostalo mleko stavimo da proključa i skuvamo puding u njemu.U mlak puding dodamo puter sa žumancima i umutimo mikserom,pa ostavimo da se ohladi.
Finalni postupak: medena kora-pola vanil fila-piškota sa makom-druga polovina vanil fila-medena kora-čokoladna glazura.
Ostavimo da prenoći.
Recept je iz Pošalji recept časopisa.


понедељак, 12. мај 2014.

~ Nudle ~

Posle gomboca ovi su mi omiljeni.


Potrebno je:
650 gr očišćenih presnih krompira,2 jaja,1 kašika masti,oko 400 gr brašna.
200 gr prezli,1 kašika masti.
Priprema se:
Krompir isečemo na kocke i obarimo u slanoj vodi.Kad se skuvalo ocedimo i izgnječimo i ostavimo da se hladi.Kad je mlako dodamo jaja,mast,prstohvat soli i brašno.Dobro umesimo i napravimo jedan valjak koji isečemo na jednake delove i svaki dlanom oblikujemo u nudle (male crviće).
Veliku šerpu napunimo sa vodom i malo posolimo.Prezlu propržimo na masti da bude zlatno žuta.
U ključalu vodu stavimo nudle kad isplivaju na površinu kuvamo još par minuta i uvaljamo u prezlu koji smo na malo ulja propžili.
Kad poslužujemo svako po ukusu pošećeri ili može ga i sa pekmezom jesti.




четвртак, 8. мај 2014.

~ Prhke pogačice sa čvarcima ~

Ove pogačice je moja baka spremala često i ja sam ih obožavala uz šolju toplog čaja zimi.Nisu lisnate nego prhke sitne pogačice.


Potrebno je:
350 gr mlevenih čvaraka,oko 350 gr brašna,1 jaje,so,mleveni biber,1-1,2 deci mleka,na vrh noža sodabikarbone.
Priprema se:
Količina brašna zavisi od toga kakvi su nam čvarci masniji ili mesnatiji.Kad istrljamo čvarke sa brašnom i zgnječimo u ruci treba da ostane u komadu da se nemrvi ali da nebude ni previše mastan.
Mlevene čvarke istrljamo sa brašnom,posolimo pobiberimo,dodamo sodubikarbonu,jaje i malo po malo mleko.Zamesimo i razvučemo na 1 cm debljine pa sa malom modlicom za pogačice vadimo testo.Ređamo u tepsiju na koji smo stavili papir za pečenje.Namažemo jajetom i na 180 stepeni ispečemo.




уторак, 6. мај 2014.

~ Lala kifle ~

Ove kiflice su mi tako medene jer su male i bucmaste.


Potrebno je:
Testo: 700 gr brašna,2 jaja,180 gr (1 čaša) jogurta,2-3 kašike pavlake,1 deci ulja,1 kašičica šećera, prstohvat soli,1 deci mleka,40 gr kvasca,susam,kim,laneno seme...
Za premaz: 250 gr putera ili margarina,1 ravna kašika (supena) soli.
Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac da nabubri.U prosejano brašno dodamo prstohvat soli,jaja,jogurt,pavlaku i nabubreli kvasac.Dobro umesimo i ostavimo na toplom da se nadigne testo.So i puter ili margarin sobne temperature penasto umutimo.
Testo podelimo na 4 delova.Prvi deo podelimo na 2 dela jedan deo razvučemo namažemo umućen puterom pa razvučemo i drugi deo pa pokrijemo i zajedno oklagijom malo pritisnemo da se zalepe i razvučemo malo u krug.Isečemo na 16 delova i umotamo kiflice.Tako uradimo i ostale 3 kugle.
Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje,namažemo jajetom i pospemo semenkama po ukusu. Na 180 stepeni pečemo oko 10-12 miuta da budu zlatne žute boje.


~ Tiramisu palačinke ~

Palačinke volimo mnogo ali ko ih nevoli.


Potrebno je:
15-20 ispečenih palačinki.
4 deci mleka,3 kašike šećera,1 dr.oetker tiramisu puding,250 ml slatke pavlake,kakao.
Priprema se:
Puding sa šećerom skuvamo u mleku i ostavimo da se ohladi.Slatku pavlaku umutimo i 2 kašike dodamo u puding.
Stavimo 1 palačinku namažemo pudingom,pa stavimo preko drugu palačinku namažemo slatkom pavlakom i pospemo kakaom,pa opet palačinka,puding,palačinka,slatka pavlaka,kakao...itd.Gornju pospemo kakaom i ukrasimo slatkom pavlakom.
Ostavimo da se stegne jer se lepše seče tako.



понедељак, 5. мај 2014.

~ Kiflice sa majonezom ~

Ove kiflice su mekane,ukusne majonez mu da neku blagu lepljivost.Nama se svidela jako.Ako koristimo margarina i majonez bez jaja onda su čak i posne.


Potrebno je:
1 kg brašna,500 ml vode,50 gr kvasca,3 kašike šećera,1 kašika soli,100 ml ulja.
Za premazivanje: majonez
Za prelivanje: 250 gr putera ili margarina.
Priprema se:
U mlakoj vodi otopimo šećer i dodamo kvasac da nabubri.Prosejemo brašno u činiju dodamo so,nabubreli  kvasac i ulje.Umesimo dobro ako treba dodamo još malo brašna da dobijemo mekano glatko testo koje se nelepi.Netreba da se testo odmara pravimo kiflice odmah.
Testo podelimo na 5 delova i svaki deo rukom formiramo u valjak koji isečemo na 10 delova (ili na više ako želimo manje kiflice).Od svih delova formiramo loptice.
Uzmemo jednu lopticu i oklagijom razvučemo u obliku elipse i rukama umotamo kiflicu.Tepsiju blago premažemo puterom ili margarinom i poređamo kiflice da imaju mali razmak jer će narasti u toku pečenja. Na toplom mestu ostavimo da narastaju oko 1 sat.Narasle kiflice premažemo majonezom i pospemo susamom.I u vrućoj rerni na 200 stepeni ispečemo da budu lepe zlatno žute.
Puter ili margarin otopimo u maloj šerpici da bude vrela (ako prska poklopimo).Pečene tople kiflice prelijemo sa 1-2 kašike vrelog putera i sotavimo da se ohlade.
Recept je odavde.


недеља, 4. мај 2014.

~ Dečiji brkovi ~

Oblik je kao dedin brk ali pošto je sa eurokremom i lešnicima nazvala sam ga dečiji brk. Jer kad klinci jedu eurokrem imaju brčiće :)


Potrebno je:
600 gr brašna,2,5 deci mleka,1/2 kvasca,1 deci ulja,2 kašike šećera,prstohvat soli,2 jajeta +1 za premazivanje,2 vanilin šećera,rendana kora 1 limuna,250 gr eurokrema,60 gr prah šećera,200 gr mlevenih lešnika.
Priprema se:
U manju posudu sipamo 1,5 deci mlakog mleka ,dodamo pola kašičice šećera,kašičicu brašna i svež kvasac.Dobro pomešamo i ostavimo na toplom da nadođe.U posudu za mešenje sipamo polovinu brašna, dodamo nadošao kvasac,ulje,jaja,preostalo mleko, šećer,vanilin šećer,rendanu koru limuna i prstohvat soli pa promešamo.Zatim postepeno dodajemo preostalo brašno i mestiti dok testo nepočne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo ostavimo na toplom da nadođe.
Posebno sjedinimo eurokrem i mlevene lešnike pa dobro pomešamo.
Nadošlo testo podelimo na 2 dela i oblikujemo jufke.Uzmemo jednu jufku i pomoću oklagije razvučemo u pravougaonik debljine 0,5 cm.Potom istanjeno testo premažemo polovinom pripremljenog fila od eurokrema.Dva duža paralelna kraja premazanog testa savijemo prema sredini dok se nespoje.Na isti način od preostalog materijala oblikujemo još jednu savijaču.Pripremljene savjače premažemo umućenim jajetom i složimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Između dva rolata ostavimo bar 5 cm razmaka. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.Pečene savijače ostavimo da se ohlade pa pospemo šećerom i isečemo.
Recept je iz časopisa Dobra hrana.




~ Mak kocke ~

Nije tajna da mak obožavam.


Potrebno je:
Bela kora: 3 belanceta,3 kašike šećera,3 kašike brašna, 2 kašike ulja.
Mak kora: 6 belanceta,10 kašika šećera,10 kašika nemlevenog maka,4 kašike brašna.
Fil: 1 litar mleka,15 kašika šećera,4 pudinga od vanile,6 žumanaca,250 gr putera ili margarina.
250 ml slatke pavlake
Priprema se:
Bela kora: U odgovarajućoj posudi ulupamo belanca sa šećerom u čvrst šam,dodamo brašno i ulje.Sve sjedinimo i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje (30x25 cm) i na 180 stepeni ispečemo da ostane svetla.
Mak kora: Ulupamo 3 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst šam pa dodamo 5 kašika maka i 2 kašike brašna, sjedinimo i pečemo u istoj tepsiji u kome smo pekli belu koru isto obleženu papirom za pečenje na 180 stepeni.Napravimo još jednu ovkvu koru od ostatka materijala.
Fil: Umutimo žumanca sa pudingom i šećerom a mleko stavmo da uvri.U ključalom mleku skuvamo smesu od pudinga i žumanaca i ostavimo da se ohladi.Puter ili margarin penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.
Finalni postupak: Kolač filujemo na sledeći način:kora sa makom-pola fila-bela kora-druga polovina fila-kora sa makom-odgore šlag od slatke pavlake.
Recept je iz Pošalji recept časopis.