naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

недеља, 28. септембар 2014.

~ Rolat sa susamom ~

Ovaj rolat je dekorativan ali je i jako ukusan.Pečeni susam se lepo oseća a ja volim susam.


Potrebno je:
Kora:
6 jaja
120 gr brašna
malo soli
3 kašike ulja
3 kašike susama
Fil:
200 gr krem sira
200 gr kisele pavlake
4 kiselih krastavčića
200 gr praške šunke
100 gr kačkavalja
oko 100 gr proprženog susama

Priprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg pa dodajemo jedno po jedno žumanca ,so, brašno, ulje,i susam pa promešamo. Smesu sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu paprimo za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.Pečenu koru izvadimo iz tepsije ohladimo i isečemo na kockice.
Prašku šunku isečemo na sitne kockice. krastavce i kačkavalj izrendamo na krupnoj strani rende. Dodamo krem sir, pavlaku i promešamo da se lepo sjedine sastojci. Dodamo i isečenu koru i polako promešamo. Stavimo na samolepljivu foliju i uz pomoć folije formiramo rolat. Ostavimo da se stegne u frižideru.
Susamo propržimo u suvom tiganju, rolat jako tanko premažemo pavlakom (samo da se zalepi susam) i bogato ga uvaljamo u proprženi susam. Ostavimo ga u frižideru da prenoći.
Recept je odavde.


петак, 26. септембар 2014.

~ Rolat od mlevenog mesa ~

Dekorativan i ukusan rolat od mesa i kupovnih kora.


Potrebno je:
600 gr praziluka
600 gr mlevenog mesa
22 tankih kora za pitu
4 jaja
ulje
začin
so i biber

Priprema se:
U dobokom tiganju na malo ulja propržimo očišćene i na kolutove isečen praziluk. Kad je omekšao dodamo mleveno meso i pržimo zajedno, začinimo i posolimo,pobiberimo. Jaja umutimo. Od 22 kore uzmemo 2 kore i ostavimo sa strane. Sa četkom premažemo koru sa jajima poklopimo drugom korom i nju namažemo jajima pa na jednom dužem kraju stavimo fil. Urolamo i ostavimo sa strane. Ovako pripremimo sve kore. Jednu dublju i dovoljno dugačku tepsiju namažemo uljem i stavimo one dve kore koje smo odvojili isto namažemo jajima pa ređamo unutra rolate 4-3-2-1. Dole 4 na to 3 na to 2 i na to 1 rolat. Sve premažemo jajima i pokolpimo sa krajevima od one 2 kore tako da dobijemo jedan veliki rolat. Namažemo ceo rolat sa jajima i malo ulja. Pečemo na 180 stepeni.
Recept je odavde.


понедељак, 22. септембар 2014.

~ Bubamara torta ~

Ovu tortu sam pravila mojoj kumici za 1.rođendan.
Namučila me je pošteno. Umesila sam fondan savršen ispao i posle 2 minuta mrvio se nisam znala šta ću sa njom, na kraju je završila u smeću. A naravno nisam imala dovoljno crvene boje pa je na kraju bila rozikasto crvena bubamara.Trebala mi je neka torta dovoljno čvrsta da putuje 100 kilometara po toplom vremenu a i da se ne rasklizne jer je bila dosta visoka. Iskombinovala sam ovaj fil i ove kore.


Potrebno je:
4 jaja
155 gr šećera
1 vanilin šećer
115 gr brašna
35 gr gustina
2 kašičice praška za pecivo
50 gr mekanog putera ili margarina
pekla sam 2 ovakve kore u tepsiji 45x30 cm i sekla veće i manje i manje krugove
1.Fil:
500 gr višanja
2 pudinga od vanile
200 gr bele čokolade
2 deci voćnog jogurta od višanja
50 gr putera ili margarina
2.Fil:
600 ml mleka
2 pudinga od vanile
100 gr bele čokolade
3 kašike belog eurokrema
50 gr putera ili margarina

Priprema se:
Razdvojimo jaja i belanca umutimo u čvrst sneg. Žumanca penasto umutimo sa šećerom, vanilin šećerom dodamo brašno, gustin i prašak za pecivo na kraju i puter ili margarin i umućena belanca. Tepsiju obložimo papirom za pečenje i ispečemo koru na 180 stepeni. Napravimo još jednu ovakvu koru.
1.Fil: Višnje u blenderu izmiksamo i sipamo u šerpu i kad uvri dodamo voćni jogurt pomešan sa praškom za puding. Kad se skuvalo skinemo sa vatre i dodamo izlomljenu belu čokoladu i mešamo dok se ne istopi. Ostavimo da se ohladi. Umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom.
2.Fil: Skuvamo u mleku puding u vrelo dodamo belu čokoladu i eurokrem.
Od kora isečemo veće manje manje... krugove i filujemo prvo voćnim pa belim filom i tako dok imamo sastojke. Glavu bubamare sam napravila od ostatka testa i ostatka fila. Srednju vanglicu obložila sam samolepljivom folijom i tu sam filovala tortu kad se steglo samo sam je izvrnula.Za glavu isto manju činiju obložila i stavila mešavinu kore i fila u nju pa kad se steglo izvrnula sam je i stavila pored tela.
Količina fila se može i smanjiti meni je bilo malo puno pa sam ispekla još jednu koru i to sam nafilovala pa imali kolač i kući.
Ukrasimo tortu šlagom.


недеља, 21. септембар 2014.

~ Rolat sa grisinama ~

Lep dekorativan rolat.


Potrebno je:
Kora:
5 jaja
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike ulja
1 čaša kisele pavlake
1 kašičica soli
Fil:
2 kisele pavlake
300 gr feta sira
200 gr šunkarice
2 kesice slanih štapića punjeno sa kikirikijem

Piprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg. Žumanca umutimo sa soli dodamo kiselu pavlaku, ulje, brašno pomešan sa praškom za pecivo. Sjedinimo oprezno sa snegom od belanaca.Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo. Još vruću koru urolamo u čistu krpu.
Izmrvimo fetu i dobro je umutimo sa pavlakom.Odmotamo koru namažemo sa polovinom fila od pavlake i fete poređamo šunkaricu na to druga polovina fila i poređamo slane štapiće. Umotamo u rolat i ostavimo da prenoći. Sledeći dan ga sečemo.
Recept je odavde.



четвртак, 18. септембар 2014.

~ Straćatela torta ~

Za prošli rođendan mlađi sinčić je tražio raketa tortu a ukus da ja odlučim. Nešto sa čokoladom sam mislila to svi vole i tako sam ispekla ovu tortu.


Potrebno je:
Kora:
3 jaja
125 gr brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
125 gr šećera
50 ml ulja
50 ml vode
ovo je za 1 koru a treba nam 3 ovakve kore
Preliv:
2 deci mleka
2 kašike nesquika
Fil:
1 l mleka
130 gr gustina
300 gr šećera
3 vanilin šećera
300 gr mlečne čokolade
500 ml slatke pavlake
250 gr putera ili margarina

Priprema se:
Umutimo belanca sa pola šećera u čvrst sneg. Žumanca umutimo sa ostatkom šećera i dodamo neizmenično prosejanu mešavinu brašna, kakaa, praška za pecivo i mešavinu ulja i vode. Kad smo dobro umutili dodamo polako umućena belanca. Sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.
U mleku skuvamo gustin i šećer ( kao puding pripremamo ). Ohladimo. Kad se skroz ohladi dodamo umućen puter ili margarin. Umutimo ih i zajedno da se dobro sjedine.Dodamo narendanu čokoladu ( ali da čokolada nije iz frižidera jer se sitnije renda tako i nevidi se lepo u filu ja sam nažalost tako prošla ). Umutimo slatku pavlaku i polako umešamo u fil. Kore prelijemo mlekom (za sve tri kore je 2 deci mleka ). Filujemo tortu i ukrasimo šlagom.


уторак, 16. септембар 2014.

~ Meda keksići ~

U maju su momci igrali igricu gde su oni spremali neko jelo. Mlađi (ima 5 godina) pravio ove meda keksiće a stariji sovice. Keksići nisu savršeni ali male ručice koje su ih pravile sa ponosom učinele su da budu najlepši. Ovo može da posluži kao ideja i da napravite od vašeg omiljenog keksa i vi medvediće.


Potrebno je:
170 gr brašna
30 gr kukuruznog brašna
100 gr šećera
1 jaje
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo
125 gr putera ili margarina
50 gr badema

Priprema se:
Zamesimo testo od svih sastojaka i ostavimo u frižideru 30 minuta. Blago premesimo i rastanjimo na 3-5 mm debljine. Modlicom u obliku mede vadimo keksiće i na vaki stomačić stavimo po 1 badem i ruke preklopimo preko badema (blago pritisnemo da se u toku pečenja ne otvore). Mi smo nekim medama stavljali repić od malih kuglica testa.Čačkalicu prelomimo i lomljenom tupom stranom bocnemo oči i usta. Na 180 stepeni ispečemo ali da pazimo da ne porumene čim ivica dobija boju vadimo jer brzo se prepeku. Ostavimo malo u tepsiji da se ohlade i očvrsnu.


понедељак, 15. септембар 2014.

~ Zapečene valjuške sa makom ~

Do pre par godina kokos mi je bila omiljena namirnica, sada je na drugom mestu prvo mesto preuzeo je mak. Mnogo je volim i svaki kolač, torta, slatkiš sa njom mi je odličan.


Potrebno je:
200 gr brašna
100 gr griza
7 deci vode
1/2 kašičice soli

100 gr maka
100 gr šećera
4-5 kašike mleka

4 deci mleka
1/2 pudinga od vanile 
3 kašike šećera

Priprema se:
U 7 deci vode dodamo so i skuvamo brašno i griz u njoj da bude gusta smesa. Tanjir nauljimo i sipamo na nju skuvanu smesu. Manju keramičku posudu namažemo uljem i kašiku umočimo u ulje svaku put pre vađenja valjuške. Valjuške vadimo kašikom i poređamo u podmazanu posudu jednu do druge da prekrijemo dno. Pomešamo mak i šećer i sa polovinom pospemo valjuške. Na mak stavimo još jedan red valjušaka i pospemo sa ostatkom maka i šećera.Zalijemo da 4-5 kašika mleka i na 180 stepeni zapečemo.
U 4 deci mleka skuvamo pola vrećice pudinga sa šećerom.
Stavimo na tanjir gotove valjuške i zalijemo retkim pudingom.


недеља, 14. септембар 2014.

~ Prutići sa parmezanom pistaćima ~

Pistaći su mi omiljena grickalica.


Potrebno je:
200 gr putera ili margarina
400 gr brašna
1 mala pavlaka (180 gr)
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
50+50 gr parmezana
1 jaje
80 gr seckanih slanih pistaća

Priprema se:
Puter ili margarin istrljamo dlanovima sa brašnom. Dodamo pavlaku, prašak za pecivo, so, 50 gr parmezana , jaje i seckane pistaće. Umesimo i ostavimo u frižideru 1 sat.
Dasku ili radnu površinu pospemo sa polovinom od 50 gr parmezana (umesto brašna) i na njemu testo rastanjimo na 0,5 cm debljine i pospemo sa ostatkom parmezana i pređemo oklagijom da malo utisnemo u testo.
Isečemo na štapiće i poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.


субота, 6. септембар 2014.

~ Vali kolač ~

Kad pravim ovaj kolač pravim samo pola fila a kore prepolovim i pravim pola fila i od Žuža kolač pošto im je isti recept za kore ovako dobijem 2 vrste kolača (to mi dobro dođe za Slavu)


Potrebno je:
Testo:
150 gr šećera
100 gr meda
50 gr putera ili margarina
2 jaja
400 gr brašna
1/2 supene kašike sodabikarbone
30 gr kakaa
prstohvat soli
Fil:
2 pudinga od vanile
6 deci mleka
30 gr šećera
500 gr kesten pirea
125 gr putera ili margarina
100 gr prah šećera
1 kašika ekstrakta vanile
2-3 kašike ruma
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Med i šećer otopimo.(nesme prokuvati samo da se otopi) U veću činiju sipamo suve sastojke i pomešamo.Jaja dodamo u još topao (ne vruć) otopljen med i šećer i dodamo u suve sastojke. Sjedinimo i upakujemo u samolepljivu foliju i ostavimo 2 sata da odmara.
Dok se testo odmara kesten pire odmrznemo.U mleku skuvamo puding sa 30 gr šećera i ostavimo da se ohladi.
Kad se testo odmorilo podelimo na 4 dela i rastanjimo na 23x31 cm. Na poleđini tepsije na masnom papiru ispečemo ali da pazimo pošto je testo tamno da neizgori.Pečemo na 180 stepeni.
Puter penasto umutimo sa prah šećerom. Hladan fil mutimo mikserom i dodamo deo po deo i kesten pire,ekstrakt od vanile i rum. Na kraju dodamo i puter i dobro umutimo. Nafilujemo kore ostavimo da prenoći i sledeći dan namažemo čokoladnom glazurom.
Napomena:
Ja sam ovog puta pekla u malo manjoj tepsiji 5 kora.
Ja pre filovanja kore presečem na pola i pola filujem ovim filom (naravno skuvam samo pola smese) a drugi deo testa filujem vanilom kao Žuža kolač.
Recept je odavde.


четвртак, 4. септембар 2014.

~ Žuža kolač ~

Kad spremam Vali kolač onda pravim i ovaj odlčan je i jedan i drugi.


Potrebno je:
Testo:
150 gr šećera
100 gr meda
50 gr putera ili margarina
2 jaja
400 gr brašna
1/2 supene kašike sodabikarbone
30 gr kakaa
prstohvat soli
Fil:
3 pudinga od vanile
1 kašika brašna
1 litar mleka
50 gr brašna
150 gr putera ili margarina
150 gr prah šećera
1 kašika ekstrakta od vanile
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Med i šećer otopimo. (nesme prokuvati samo da se otopi) U veću činiju sipamo suve sastojke i pomešamo. Jaja dodamo u još topao (ne vruć) otopljen med i šećer i dodamo u suve sastojke. Sjedinimo i upakujemo u samolepljivu foliju i ostavimo 2 sata da odmara. Posle podelimo na 3 dela i ispečemo na poleđini tepsije (30x33 cm) na papiru za pečenje pazimo jer se brzo peče.
U mleku skuvamo puding i brašno sa 50 gr šećera i ostavimo da se ohladi. Puter ili margarin penasto umutimo sa prah šećerom i ekstraktom od vanile pa sjedinimo sa hladnim filom. Nafilujemo kore.
Na gornju koru namažemo otopljenu čokoladu sa uljem i ostavimo da prenoći.
Napomena:
Ako pravimo i ovaj i Vali kolač onda pečem u manjoj tepsiji i 4 kore onda su malo tanje i naravno pravim samo pola fila. Ali ako pravim samo ovaj kolač onda pečem 3 kore na većoj tepsiji (30x33cm)
Recept je odavde.