naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

уторак, 28. октобар 2014.

~ Kinder pingvin ~

U domaćoj varijanti Kinder pingvin. Ja sam testo začinila još sa začinom za medenjake i cimetom pa je ukus testa podsećao na medeno srce.


Potrebno je:
Testo:
3 jaja
3 kašike šećera
3 kašike vode
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
2 kašike ulja
1 kašičica začina za medenjake ( nemora se dodati ja sam htela začiniti )
1/2 kašičica cimeta ( isto nemora )
1 prašak za pecivo
ovo je mera za jednu koru a treba nam 2
Preliv:
250 ml mleka
1 kašika meda
1 kašičica ekstrakta od vanile
Fil:
250+250 ml slatke pavlake
75+75 gr prah šećera
200+200 gr kisele pavlake
1+1 kašičica ekstrakta od vanile
5+5 gr želatina
Čokoladna glazura:
150+150 gr čokolade
70+70 gr putera ili margarina
1+1 kašika ulja

Priprema se:
Testo: Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg. Žumanca umutimo sa šećerom dodamo vodu, ulje, brašno, začin za medenjake, cimet i kakao pa umutimo. Lagano sjedinimo sa umućenim belancima.
Tepsiju dimenzija 25x40 cm obložimo papirom za pečenje sipamo testo i ispečemo. Na ovaj način spremimo još jednu koru.
Mleko, med, ekstrakt od vanile ugrejemo.
Stavimo prvu koru u tepsiju u kojoj smo i pekli i prelijemo sa polovinom preliva.
Umutimo 250 ml slatke pavlake sa 75 gr šećera u prahu dodadamo 200 gr kisele pavlake 1 kašiku ekstrakta i 5 gr želatina koje smo potopili u 2 kašike vode i kad je nabubrelo otopimo i dodamo u fil. Sjedinimo sve i namažemo na koru. Otopimo 150 gr čokolade, putera ili margarin i ulje pa prelijemo preko fila. Stavimo u frižider da se malo stegne dok napravimo ponovo fil. Umutimo slatku pavlaku sa šećerom dodamo kiselu pavlaku ekstrakt i otopljen želatin. Namažemo na stegnutu čokoladu i poklopimo drugom korom i prelijemo sa drugom polovinom preliva.
Otopimo 150 gr čokolade, 70 gr putera ili margarina i 1 kašiku ulja pa prelijemo preko kolača.


среда, 22. октобар 2014.

~ Marmelada od smokava ~

Jednom je mama pravila pekmez od smokava ali nam nije bio ukusan pa sam ja odustala od smokve. Tetka ima malo drvo u dvorištu i lepo ima roda na njoj. Kad sam videla ovaj recept odlučila sam da je probam nisam se razočarala oduševio me je.


Potrebno je:
800 gr očišćenih smokava
400 gr šećera
4 kašike limunovog soka
2 vanilin šećera
1 kašičica cimeta
3 kašike ruma

Priprema se:
Očišćene smokve (isečemo ga iz kore) pomešamo sa šećerom i limunovim sokom i ostavimo u frižideru preko noći. Sledeći dan stavimo u šerpu delimično usitnimo štapnim mikserom i stavimo da se kuva na laganoj vatri. Kad je gotov pekmez (varjačom povučemo liniju na dnu šerpe i vidi se dno) dodamo cimet,rum i vanilin šećer i kuvamo još par minuta dok se ponovo nezgusne i neispari tečnost i alkohol. Sipamo u teglice. Rernu uključimo stavimo tegle unutra i kad počne da vri-peni se isključimo i ostavimo u rerni da se ohladi. Pomešamo šećer (koliko teglica toliko kašičice šećera) i malo konzervansa pospemo odgore po zapečenom i ohlađenom pekmezu i zatvorimo teglu. Pre upotrebe taj gornji sloj bacimo.
Recept je odavde.


~ Pub kreker ~

....O, taj je pratio karte ko da vidi kroz njih.
I uvek ladan kao špricer, uvek opasno tih,
i samo kad tera maler on bi rekao stih.
I svi još pamte reči kojim maler tera Boža zvani Pub....

Nije tajna da ja Đoleta OBOŽAVAM u mnogim njegovim pesmama se nađem. Ovu pesmu kad čujem setim se dede koji je mnogo voleo da se karta uvek imao u džepu novi špil karata i u domu penzionera stalno su igrali preferans. Kad sam našla ove modlice već sam znala kako ću nazvati i slikati keksiće koje budem napravila.


Potrebno je:
150 gr putera ili margarina
100 gr topljenog sira (tufi)
100 gr kačkavalja
1 jaje
200-250 gr brašna
1 prašak za pecivo
so

1 jaje
semenke
Priprema se:
Od navedenih sastojaka  zamesimo testo i razvičemo na 0,5 cm debljine. Vadimo modlicama poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje namažemo jajetom pospemo semenkama i na 180 stepeni ispečemo.




понедељак, 20. октобар 2014.

~ Brzi rolat od jabuka ~

Ovaj rolat je odličan jer se peče zajedno sa filom i brzo bude gotov.


Potrebno je:
4 veće jabuke
4 jaja
1 čaša ( od jogurta ) šećera
1 čaša brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 kašike ulja
cimet po ukusu

Priprema se:
Tepsiju (41x27 cm) obližimo papirom za pečenje. Jabuke očistimo i narendamo ravnomerno u tepsiju na papir za pečenje. Pospemo po ukusu sa cimetom. Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg sa šećerom i vanilin šećerom, dodamo jedno po jedno žumanca, ulje, brašno sa praškom za pecivo. Na jabuke polako sipamo (ja sam kašiku po kašiku stavljala da mi se ne pomere jabuke ).Pečemo na 180 stepeni (proverimo čačkalicom dali je pečeno).Kad je pečeno prevrnemo na krpu skinemo papir za pečenje i urolamo tako da jabuke budu u sredini kao fil. Ostavimo da se ohladi, pospemo sa šećerom u prahu i isečemo.


четвртак, 16. октобар 2014.

~ Robot plazma torta ~

Druga torta po želji bila je robot torta. Morala sam naći neki recept da ga deca volu a i da je dovoljno čvrsta da iskrojim od njega robota. Tako sam se odlučila za ovu tortu meni je za mrvicu bila slađa nego što volim ali je inače jako ukusna. Sličnu tortu sam već i sama pravila.


Potrebno je:
Kore:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme meni za 3 kore trebalo malo manje od 150 gr
od svega x3 jer nam trebaju tri kore
Fil:
15 žumanaca
150 gr + 4 kašike šećera
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile
375 gr putera ili margarina
ostatak od 300 gr plazme
100 gr bele čokolade
još treba:
4 šlag krema od vanile
i šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Umutimo belanca dodamo šećer i mlevenu plazmu pa sipamo u tepsiju (41x27 cm) obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo. Na isti način spremimo još 2 kore.
Za fil na pari skuvamo žumanca sa 250 gr šećera i posebno skuvamo puding sa 4 kašike šećera ( sledeći put bi ja ovih 4 kašike izostavila meni je bila malo slađa ) Ostavimo oba fila da se skroz ohlade. Umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa filom od pudinga i od žumanaca (oba fila sjednimo),dodamo ostatak od mlevene plazme i rendanu belu čokoladu.
Po uputstvu umutimo šlag krem.
Filujemo kora-fil-šlag krem-kora-fil-šlag krem-kora-fil-šlag krem i ukrasimo šlagom.
Ja sam napravila i ostavila preko noći u frižideru. Sledeći dan sam iskrojila robota i ukrasila.
Recept je odavde.


понедељак, 13. октобар 2014.

~ Čokoladna torta bez pečenja ~

Prošli vikend smo mlađem sinčiću slavili 5. rođendan. Želja mu je bila da ima 2 torte jednu sa bagerima drugu robot tortu za ukus nije imao zahteve. Ovu tortu sam pravila pošto je želeo da ima 2 pa ajde nek ima iako nismo imali potrebu za njom. Mislila sam da je neka manja tortica a kad sam je napravila...baš je izdašna. Svećice su u obliku bagera pa mi je to olakšao posao.


Potrebno je:
1 l mleka
16 kašika šećera
16 kašika vode
40 gr želatina
1 l slatke pavlake
300 gr mlevene (plazme) keksa
100 gr bele čokolade
200 gr čokolade za kuvanje
šlag za ukrašavanje

Priprema se:
U želatin dodamo hladnu vodu i ostavimo da nabubri. Mleko prokuvamo sa šećerom skinemo sa vatre i dodamo želatin. Mešamo da se otopi i ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladio stavimo u frižider na 8 sati (ja sam napravila uveče a ujutru pravila tortu dalje). Slatku pavlaku umutimo. Mikserom razmutimo stegnuti želatin i u nju dodajemo kašiku po kašiku umućene slatke pavlake. Ovu dobijenu smesu podelimo na 3 dela. U jedan deo dodamo otopljenu belu čokoladu u drugi mleveni keks a u treći otopljenu čokoladu za kuvanje. Kalup za tortu (moj je prečnika 26 cm i morala sam produžavati stranice sa kartonom koji sam obložila folijom jer nije mogla da stane u nju) obložimo samolepljivom folijom i stavimo prvo fil od čokolade za kuvanje pa onda od bele čokolade i na kraju sa keksom. Stavimo u frižider na par sati da se stegne. Prevrnemo na tacnu skinemo foliju i ukrasimo šlagom.
Recept je iz časopisa dobra hrana.


петак, 10. октобар 2014.

~ Integralni keks ~

Odličan slani keks sa raznim semenkama.


Potrebno je:
2 deci ulja
2 deci belog vina
15 kašika integralnog brašna
5 kašika belog brašna
2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
po 2 kašike susama, lana, golice, nemlevenog maka, suncokreta...

Priprema se:
U činiju stavimo sve suve sastojke (brašno,so,prašak za pecivo) dodamo semenke zatim dodamo polako ulje i belo vino zamesimo testo koje će biti dosta masno i lagan za rad. Ostavimo testo 10-15 minuta na hladnom, dotle zagrejemo rernu na 200 stepeni. Razvučemo testo u pravougaonik i nožem sečemo na kocke, pravougaonike, ili vadimo modlicama...Netreba puno posipati brašnom dok je razvlačimo. Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ispečemo. Proveravajmo jer je testo tamno pa malo se teže vidi kad je pečeno.
Recept je odavde.


уторак, 7. октобар 2014.

~ Nesquik skliznute palačinke ~

Palačinke volimo kao i većina predpostavljam i volim stalno da probam i neke nove. Skliznute palačinke sam već pravila one klasične a sada pravila sam sa nesquikom deci je slađe ovako.


Potrebno je:
5 jaja
100 gr šećera
200 gr brašna
100 gr otopljenog putera ili margarina
500 ml mleka

8 kašika nesquika
8 kašika šećera

Priprema se:
Jaja razdvojimo i belanca umutimo u čvrst sneg. Žumanca umutimo sa šećerom pa dodamo puter, brašno i mleko, umutimo. Lagano umešamo i penu od belenaca. Na srednjoj vatri ( kod mene na 2 od 3 jačine) ispečemo jednu stranu na blago nauljenom tiganju pa skliznemo u tanjir pospemo mešavinom nesquika i šećera ispečemo isto tako i sledeću (pečemo im samo jednu stranu ) pa skliznemo na tu od malopre i ovu pospemo sa nesquikom i šećerom i tako redom zadnju naopako stavimo tako da je pečena strana odgore. Poslužimo. Ako je sečemo dok je još topla curi će nam fil ali ako imamo vremena da čekamo onda će se malkice stegnuti.




понедељак, 6. октобар 2014.

~ Čorbica sa jajima ~

Ovo je moja omiljena čorba još iz detinjstva. I moja deca je mnogo vole.


Potrebno je:
1 glavica crnog luka
4-8 jaja
začin
kim
crvena paprika
malo ulja
so i biber

Priprema se:
Crni luk sitno isečemo i na malo ulja propržimo. Dodamo kim i zalijemo vodom (količinu prilagodite vama) Kad prokuva začinimo, posolimo, pobiberimo i dodamo crvenu papriku. Čorbu skinemo sa vatre. 4 jaja blago umutim viljuškom i ulivam-sipamo u čorbu neprestano mešamo varjačom ili viljuškom. Vratimo na vatru dok ponovo ne proključa i poslužimo.
Ako imam viška jaja onda pre nego što ulijem jaja napravim vir u čorbi i za svakog člana porodice stavim po 1 jaje koje ne umutim nego razbijem u šolju i skliznem u čorbu.Kuvam 2-3 minuta i onda ulijem umućena jaja pa kuvam dok ne prokuva i onda skinem sa vatre i poslužim.


четвртак, 2. октобар 2014.

~ Londonske štangle ~

Neprevaziđene londonske štangle.


Potrebno je:
Testo:
300 gr brašna
1/4 praška za pecivo
150 gr putera ili margarina
80 gr šećera
3 žumanaca
2 kašike kisele pavlake
150 gr pekemeza od kajsije
Fil:
3 belanaca
200 gr šećera
250 gr oraha
1/2 limunove kore i soka
1 vanilin šećer

Priprema se:
150 gr oraha sameljemo a ostalih 100 gr iseckamo na sitne komade (snjim ćemo posuti fil).
Od navedenih sastojaka zamesimo testo i ostavimo u frižideru 30 minuta. U tepsiju stavimo papir za pečenje i testo rastanjimo na 1 cm debljine između dva papira za pečenje. Testo pečemo na 200 stepeni 15-20 minuta dok nedobije malo boje po površini.
Za to vreme napravimo fil. Belanca umutimo u čvrstu penu. Kad je skroz čvrsto dodamo šećer malo  po malo muteći i dalje. I na kraju lagano umešamo sok i koru od limuna i samlevene orahe.
Na malo prohlađeno testo namažemo pekmez u tankom sloju i namažemo fil od oraha. Pospemo ga sa seckanim orasima. Stavimo opet u rernu na 200 stepeni i pečemo dok ne dobije boju. To je nekih 15 minuta fil treba da je smeđe boje nesme se presušiti ili prepeći.
Pečene londonere pustimo da se ohladi nekih 10 minuta i odmah ih iseći na prutiće dok je još mlak nadev inače će pucati i mrviti se. Ja ih sečem na manje komade taman zalogaj.
Recept je odavde.


среда, 1. октобар 2014.

~ Pitice sa jajima ~

Odlične male pitice.


Potrebno je:
2 skuvana jajeta
300 gr mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
4 sveža jaja
2 deci jogurta
mala kockica putera
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
začin
biber i so

Priprema se:
Na maloj kockici putera propržimo sitno seckani crni luk pa dodamo mleveno meso i sve zajedno propržimo. Začinimo, posolimo i pobiberimo.Ostavimo da se ohladi.
Umutimo jaja sa jogurtom dodamo brašno i prašak za pecivo. Posolimo po ukusu. Sjedinimo ovu smesu od jaja i jogurta sa proprženim mesom.
Kalup za mafine namažemo uljem i pospemo sa brašnom. Na dno kalupa stavimo jedan kolut jaja pa napunimo smesom od mesa i jogurta.
Pečemo na 180 stepeni dok se neispeku i lepo ne porumene.Serviramo tople.
Recept je iz časopisa Dobra hrana.