naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

субота, 31. јануар 2015.

~ Torta od palačinke sa jabukama i filom od vanile ~

Kad je moja baka pekla palačinke i kad ostane malo testa onda narenda jabuku umeša u smesu i ispeče deblju palačinku i to nas dve bez ičega smažemo. Setila se tih palačinki i tako nastala ova mala tortica.


Potrebno je:
2 jaja
prstohvat soli
200 gr brašna
1 deci mleka
3 deci kisele vode
3 kašike šećera
1/4 kašičice cimeta
2 kašike ulja
2 srednje jabuke

4 deci mleka
1 puding od vanile
3 kašike šećera

Priprema se:
Jaja umutimo sa soli i sa šećerom. Dodamo mleko, brašno, cimet, kiselu vodu na kraju umešamo narendane jabuke i ulje. Ispečemo na srednjoj (na 2 sam pekla od 3 jačine) vatri.
U mleku skuvamo puding sa šećerom i dok je još topao nafilujemo palačinke, ređamo jednu na drugu kao tortu.



среда, 28. јануар 2015.

~ Puž krofne sa jabukom ~

Malo drugačije krofne ali su jako ukusne.


Potrebno je:
2 deci mleka
20 gr kvasca
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
3 žumanaca
50 gr masti
450-500 gr brašna

1 veća jabuka
3 kašike mlevenih oraha
1 kašičica cimeta
1 kašika šećera

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac. Kad je kvasac nabubrio dodamo žumanca, mast i brašno. Dobro umesimo i na toplom ostavimo da se testo duplira. Kad je nadošlo testo na blago pobrašnjenoj dasci razvučemo na 1 cm debljine i pospemo sa rendanom jabukom i sa mešavinom oraha, cimeta i šećera. Čvrsto umotamo i uz pomoć konca ga isečemo na parčad prst debljine. Pokrijemo i ostavimo 15 minuta da se odmara i u vrućem ulju ispečemo kao i klasične krofne prvo pod poklopcem a posle odklopljeno. Kad je pečeno pospemo sa šećerom u prahu.


недеља, 25. јануар 2015.

~ Pogača sa camemberom ~

Dekorativna pogača sa sirom. Najukisnija je dok je topla namazana sa camemberom. Izradu ćete najlakše razumeti ako pogledate postupak na slici.


Potrebno je:
3 deci mleka
40 gr kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
1 kašika masti
1 kašičica šećera
650-700 gr brašna

70 gr otopljene masti

1 camember
1 kašika maslinovog ulja
malo ruzmarina

Priprema se:
U mlakom mleku razmutimo šećer i dodamo kvasac. Kad je kvasac nabubrio sipamo ga u 650 gr brašna, dodamo so, jaje i  mast i umesimo da dobijemo glatko testo. Ako treba dodamo još malo brašna. Ostavimo na toplom 1 sat da se odmara. Podelimo ga na 5 delova,svaki deo razvučemo i namažemo sa otpljenom mašću i složimo jednu na drugu (gornju nemažemo). Stavimo preko tanjir i sa nožem isečemo okolo ostatak testa skupimo i sjedinimo ostavimo da se odmara dok formiramo cvet. Najbolje ćete razumeti ako gledati sliku izrade. Krug zasečemo na 8 delova ali ne do kraja. Po dva trougla prevrnemo ka spolja. Svaki trougao zasečemo ali ne do kraja i uvrnemo te male trouglove u obrnutom pravcu i krajeve im spojimo. Ono testo što nam je ostalo i odmaralo rastanjimo i u  sredinu stavimo camember pa do njega na 4 mesta usečemo testo i urolamo kao za kiflice oko camembera biće kao ruža. Taj deo stavimo u sredinu "zvezde" koje smo pravili. Ostavimo da se odmara dok nam se rerna ugreje na 180 stepeni. Pre nego što stavimo da se peče camember namažemo sa maslinovim uljem u koji smo dodali malo iseckanog ruzmarina.


петак, 23. јануар 2015.

~ Ledena griz torta ~

Za katolički Božić nisam imala mnogo vremena da spremam kolača (uvek samo obeležimo moj Božić jer je sve blizu tu je i nova godina, pravoslavni Božić pa za 2 dana nam i Slava) i mislila sam da napravim keks tortu pošto sam pravila već ledene kocke sa ovim filom i oduševili smo se ukusom napravila sam neku keks tortu ala Vanilica :)


Potrebno je:
Donji deo:
oko 500 gr petit keksa
malo mleka za umakanje keksa
7 deci mleka
2 pudinga od bele kafe
3 kašike šećera
Fil:
1 litar mleka
180 gr griza
4 vailin šećera
2 žumanaca
2 kašike šećera
250 gr putera ili margrina
250 gr prah šećera

1 šlag

Priprema se:
Keks umočimo u mlako mleko i poređamo u jednom redu u dubokoj tepsiji 30x25 cm. U mleku skuvamo puding sa šećerom. Polovinu vrelog pudinga sipamo na keks na to poređamo još jedan sloj keksa umočenog u mleko pa ostatak pudinga i još jedan sloj keksa umočenog u mleko. Ostavimo da se ohladi.
Za fil u mleko kuvamo griz i vanilin šećer na srednjij temperaturi oko 10 minuta i ostavimo da se ohladi. Žumanca sa 2 kašike šećera skuvamo na pari i ohladimo. Puter ili margarin umutimo sa prah šećerom i dobro sjedinimo sa hladnim filom od žumanaca. U to dodajemo po 2 kašike ohlađenog fila i velikom brzinom mutimo. Kad smo sve lepo sjedinili namažemo na ohlađen nafilovan keks. Ukrasimo šlagom i ostavimo da prenoći.
Ideja za fil je odavde.


четвртак, 22. јануар 2015.

~ Raskupusana sarma ~

Sarmu mnogo volimo. Mi kad spremamo kupus za zimnicu stavimo red ribanog kupusa pa glavice pa red ribanog kupusa i tako dok ima. U glavici kupus umam 4-6 u džaku sve zavisi, od toga pola mi ode za slavu. I tako kad ostanemo bez listova kiselog kupusa mi pravimo ovako razmontirane i podjednako volimo kao i umotane.


Potrebno je:
oko 1 kg kiselog kupusa
500 gr mlevenog mesa
šaka pirinča
1 jaje
1 veći crni luk
1 čen belog luka
1 kašika brašna
so
biber
crvena paprika
malo dimljene slanine

Pirprema se:
Mlevenom mesu dodamo sitno seckani crni i beli luk, so, biber, oprani pirinač, brašno, jaje, sitno seckanu slaninu i malo crvene paprike. Napravimo ćuftice veličine teniske loptice. Kiseli kupus stavimo u šerpu na njega poslažemo ćuftice zalijemo vodom i stavimo da se kuva. Ako imamo nešto dimljeno nije na odmet staviti. Kuvamo kao i klasičnu sarmu. Kad je gotovo stavimo tanku zapršku.
N 2-3 kašike ulja propržimo 1-2 kašike brašna dodamo crvenu papriku i zalijemo u ćufte ostavimo da krčka još 2-3 minuta.
Nama kupus nebude nikad jako kiseo tako da ja neperem ko želi može je oprati pre kuvanja.


недеља, 18. јануар 2015.

~ Prutići sa sirom ~

Još jedne slane zanimacije.


Potrebno je:
500 gr sitnog sira
250 gr putera ili margarina
1 prašak za pecivo
500 gr brašna
1 jaje
1 žumance
so
susam
kim

Priprema se:
Od sastojaka umesimo testo i ostavimo ga da prenoći na hladnom. Sutradan oklagijom razvučemo na 1 cm debljine i isečemo na štapiće premažemo žumancetom i pospemo sa kimom i susamom.



четвртак, 15. јануар 2015.

~ Krofne punjene pre pečenja ~

Mekane ukusne krofne koje su napunjene pre pečenja.


Potrebno je:
800 gr brašna
40 gr kvasca
2 kašike šećera
3 žumanaca
1 jaje
150 gr putera
300 ml mleka
prstohvat soli
1 kašika ruma ili rakije

prah šećer
cipiripi (meni omiljeni namaz)
pekmez
ulje
Pirprema se:

U mlakom mleku otopimo šećer. U 1 deci mleka izmrvimo kvasac i ostavimo da nabubri. U brašno dodamo iseckan puter ili margarin i dlanovima istrljamo. Dodamo žumanca, jaje, so mleko rum ili rakuju i nabubreli kvasac. Umesimo i ostavimo na toplom da se duplira. Razvučemo na 0,5 cm debljine vadimo krugove i u svaku drugu stavimo po 1 kašičicu ili krema ili pekmeza. Poklopimo drugim praznim krugom i čašom vadimo krofnu. Kako pritisnemo čašom testo ono će da zatvori i spoji stranice krofne. Ostavimo da se odmara 15 minuta i pečemo u vrelom ulju prvu stranu pod poklopcem pa kad okrenemo onda bez nje vadimo na papirni ubrus. Kad se malo prohlade pospemo ih prah šećerom.



уторак, 13. јануар 2015.

~ Kramel torta sa orasima ~

Lepa kremasta torta.


Potrebno je:
Kora:
4 belanceta
5 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna

1 vanilin šećer
1 deci mleka
Fil:
4 žumanceta
2 pudinga od vanile
10 kašika šećera
800ml  mleka
500 ml slatke pavlake
10 kašika mlevenih oraha
10 gr želatina
Dekoracija:
4 kašike šećera
50 ml mleka
300 ml slatke pavlake

Priprema se:
Kora: Belanca umutimo u čvrst sneg postepeno dodavajući šećer. Zatim dodamo mlevene orahe koje smo promešali sa brašnom. Orkugli kalup obložimo papiromza pečenje i sipamo pripremljenu smesu i na 180 stepeni ispečemo.Pečenu koru izbockamo viljuškom i prelijemo mlekom u kom smo otopili vanilin šećer.
Fil: U šerpu sipamo 10 kašika šećera i karamelizujemo ga. Zalijemo ga sa 700 ml mleka i kuvamo na umerenij temperaturi da se karamel otopi. Umutimo žumanca, puding od vanile i 100 ml mleka. Smesu sipamo u karamelizovano mleko i kuvamo dok se nezgusne. Želatin prelijemo sa 4 kašike vode i ostavimo da nabubri, zatim ga otopimo u toplom filu. Slatku pavlaku umutimo i sjedinimo sa hladnim filom. Dobijeni fil podelimo na 2 dela i u jedan deo dodamo mlevene orahe.
Finalni postupak: Karamelizujemo 4  kašike šećera pa potom prelijemo sa 50 ml mleka. posebno umutimo 300 ml slatke pavlake te dodamo otopljeni karamel i izmiksamo.
Koru premažemo sa filom od oraha zatim nanesemo karamel fil i na kraju premažemo tortu sa karamel šlagom.


недеља, 4. јануар 2015.

~ Brze pogačice sa čvarcima ~

Omiljene pogačice su mi sa čvarcima sad im je glavna sezona.


Priprema se:
500 gr brašna
250 gr čvaraka
1 jaje
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
250 ml mleka
100 masti
1 kašičica soli
malo mlevenog bibera
Za premazivanje 1 jaje

Priprema se:
U mlako mleko otopimo šećer dodamo kvasac i ostavimo da nabubri. U vanglu sipamo brašno, so, biber, kvasac, mast i jaje umesimo pa dodamo čvarke još jednom dobro umesimo. Pokrijemo vanglu i ostavimo 30 minuta da se odmara.
Testo rastanjimo na 2 cm debljine oštrim nožem zasečemo kockice odgore i vadimo okruglom modlicom namažemo umućenim jajetom i na 180 stepeni ispečemo.
Recept je odavde.


петак, 2. јануар 2015.

~ Kolač sa bundevom i orasima ~

Odličan brzi kolač sa bundevom.


Potrebno je:
Testo:
5 jaja
16 kašika šećera
350 gr rendane bundeve
2 kašičice cimeta
70 gr prženih oraha
15 kašika ulja
15 kašika mleka
18 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Preliv:
2 deci vode
50 gr kakaoa
5 kašika šećera
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr putera ili margarina
1 kašičica cimeta

Priprema se:
Rendanu bundevu pomešamo sa 4 kašike šećera i 1 kašičicmo cimeta pa dobro pomešamo.
Jaja penasto umutimo sa 12 kašika šećera dodamo ulje, mleko i brašno pomešan sa praškom za pecivo. Varjačom umešamo bundevu i krupno seckane orase. Sipamo u dublju tepsiju koju smo namazali uljem i posuli brašnom i na 180 stepeni ispečemo (proveravamo čačkalicom).
Za preliv stavimo sve u šerpicu i prokuvamo oko 5 minuta na srednjoj vatri i topao kolač prelijemo sa prelivom.
Pošto se meni sredina malo ispupčila ja sam taj deo odsekla i onda prelila.