naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 25. фебруар 2015.

~ Jaja u gnezdu od zelenih tačkica ~

Grašak je jedno id mojih omiljenih povrća. Volim je na sve načine.


Potrebno je:
800 gr krompira
2 deci pavlake
so
6 jaja
500 gr graška
50 gr putera
1 crni luk
1 čen belog luka
1 deci belog vina
6 jaja

Priprema se:
Na puteru prodinstamo sitno seckani glavicu crni  i beli luk. Dodamo grašak i dinstamo,posolimo i pobiberimo zalijemo sa belim vinom i pod poklopcem skuvamo grašak.
Krompir obarimo, izgnječimo dodamo pavlaku i mikserom penasto umutimo. Polako sjedinimo sa obarenim graškom. U podmazanu dublju (đuvečaru) tepsiju sipamo i vlažnom kutlačom napravimo 6 udubljenja i u svaku stavimo po 1 razbijeno jaje. Stavimo u rernu ugrajnu na 180 stepeni i pečemo dok se jaja ispeku. Poslužimo toplo uz neku salatu.


уторак, 24. фебруар 2015.

~ Perece sa parmezanom ~

Mi mnogo volimo razne grickalice i da jedemo i da pravimo.


Potrebno je:
600 gr brašna
250 gr putera ili margarina
100 gr rendanog parmezana
1 kašičica soli (ili po ukusu)
10 gr kima
2 dl pavlake
na vrh noža sodabikarbone
1 deci vode
1 kašičica šećera
20 gr kvasca
1 jaje
susam

Priprema se:
U mlakoj vodi otopimo šećer dodamo kvasac i ostavimo da nabubri. Brašno i puter ili margarin istrljamo između dlanova. Dodamo parmezan, so, kim, pavlaku, sodubikarbonu i kvasac koji je nadošao. Umesimo i činiju umotamo u foliju pa ostavimo preko noći u frižideru. Sutra dan rastanjimo oklagijom na 1 cm debljine i modlicom vadimo perece. Namažemo umućenim jajetom i pospemo susamom. Na 180 stepeni ispečemo.


понедељак, 23. фебруар 2015.

~ Torta sa turskim keksom ~

Tražila sam turski keks da napravim ovu tortu kad god bi čula gde se prodaje dok ja dođem taman se prodala. Napokon nabavila a ukrašavanje sam davnih dana videla negde na netu i želela da isprobam i ja.


Potrebno je:
600 gr (2 pakovanje) turskog keksa
400 gr belog šlag krema
400 ml kisele vode
200 gr prah šećera
250 gr putera ili margarina
1 l mleka
3 kesice pudinga od karamele
9 kašika šećera

300 gr šlaga
kisela voda

Priprema:
Skuvamo puding u mleko sa šećerom i ohladimo. Umutimo puter ili margarin sa prah šećerom i sjedinimo sa hladnim pudingom. Šlag umutimo sa kiselom vodom. Ređala sam 4x5 keksa i tako 5 redova pa nisam potrošila celo pakovanje malo više od jednog. Stavimo na tacnu red keksa pa fil na to šlag i tako još četiri puta. (u original receptu ide 4x5 keksa i to u 6 sloja).Keks nekvasimo nema potrebe umakati u mleko popusti od fila. Ostavimo da prenoći i sutradan ukrasimo šlagom.
Recept je odavde.



субота, 21. фебруар 2015.

~ Mocarela točak ~

Odlične grickalice.


Potrebno je:
600 gr brašna
2 kašičice soli
125 gr (1 velika kugla) mocarele
250 gr putera ili margarina
20 gr kvasca
1-1,5 deci vode
1+1 jaje
100 gr kačkavalja

Priprema se:
Istrljamo između dlanova brašno i puter ili margarin. Dodamo so, rendanu mocarelu u 1 deci mlake vode razmućen kvasac, 1 jaje i ako treba još malo vode. Umesimo stavimo u činiju umotamo u samolepljivu foliju i ostavimo da prenoći u frižideru. Sledeći dan rastanjimo na 0,5 cm debljine vadimo krugove i manjim krugom napravimo rupu u sredini. Namažemo umućenim jajetom pospemo rendanim kačkavaljem i ispečemo na 180 stepeni. Ja sam i male krugove ispekla a ko želi može ponovo sjediniti i razvući.


среда, 18. фебруар 2015.

~ Baklava sa grizom ~

Volim sirupaste kolače.


Potrebno je:
500 gr kore za pitu
250 gr griza
250 gr kisele pavlake
4 jaja
2 deci ulja
1 prašak za pecivo
Sirup:
3 čaše od jogurta šećera
3 čaše od jogurta vode
5 koluta od limuna

Priprema se:
Pomešamo za fil griz, pavlaku, jaja, ulje i prašak za pecivo. Tepsiju namastimo. Stavimo 2 kore namažemo filom stavimo 1 koru namažemo filom pa opet kora i tako dok ima kora i fila. Presno isečemo na kocke i na 180 stepeni ispečemo. Kad je pečeno prelijemo hladnim sirupom.
Za sirup prokuvamo šećer i vodu na srednjoj vatri oko 5 minuta.


понедељак, 16. фебруар 2015.

~ Trougao baklava ~

Još jedna baklava.


Potrebno je:
500 gr kora za pitu
300 gr mlevenih oraha
oko 2 deci vrućeg mleka
100 gr šećera
1 vanilin šećer
Sirup:
500 gr šećera
600 ml vode
5 kolutova limuna

Priprema se:
Svaku koru preseći na pola pa te polovine na još pola da dobijemo 4 trake. Mlevene orahe pomešamo sa šećerom, vanilin šećerom i poparimo vrelim mlekom. Mleka dodamo toliko da nam smesa bude maziva ali da nebude preretka. Premažemo u jednom uglu u obliku trougla i umotamo u isti taj oblik. Poređamo u podmazanu tepsiju i na 180 stepeni ispečemo.
Vodu i šećer prokuvamo par minuta dodamo na kolutove sečen limun. Tople trouglove prelijemo toplim sirupom.


субота, 7. фебруар 2015.

~ Bunar kifle ~

Ovo su mi omiljene kiflice od detinjstva. Bunar kifle su dobile ime po tome što nekad nisu imali frižidere i onda umešeno testo spuštali u bunar iznad vode gde je bilo lepo sveže i testo se dizalo na hladnom. Ja pošto nemam bunar testo umesim uveče i preko noći se lepo digne u frižideru.


Potrebno je:
500 ml mleka
50 gr kvasca
1/2kašičice soli
5 kašičica šećera
200 ml masti
200 ml kisele pavlake
3 žumanaca
1 kg brašna

2 vanilin šećera
šećer po potrebi

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo izmrvljen kvasac, ostavimo da nabubri. Dodamo mast, kiselu pavlaku, žumanca i brašno u više navrata. Dobro umesimo (biće mekano testo) umotamo u providnu foliju činiju i ostavimo preko noći u frižideru. (može i na sobnoj temperaturi da se digne ali lepša je ako prenoći na hladnom). Na parče papira za pečenje stavimo šećera i vanilin šećera pomešamo i supenom kašikom vadimo komade testa i uvaljamo u šećer krajeve im zavrćemo u suprotne pravce (kao navoj da ima po sebi i šećer uđe i unutar testa a i obloži sa spolja) oblikujemo ga u slovo U i poređamo u dobro namašćenu tepsiju jednu do druge. Ostavimo 10 minuta da odmara taman dok nam se i rerna ugreje na 180 stepeni. Ispečemo kad je lepa rumena odgore i jedan ćošak viljuškom podignem da vidim ispod ako se šećer lepo karamelizovalo onda izvadimo i prevrnemo na tacnu i sačekamo da se ohladi. Sa donje strane krckava karamela a odgore krcka kristal šećer. Meni najlepše starinske kifle.


петак, 6. фебруар 2015.

~ Tulumbe ~

Omiljeni sirupasti slatkiš moje sestre.


Potrebno je:
Sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
4 koluta limuna
Testo:
500 ml vode
100 ml ulja
prstohvat soli
2 kašike šećera
320 gr brašna
5 jaja

Preiprema se:

Prvo napravimo sirup. Prokuvamo na srednjoj vatri šećer i vodu 10 minuta. Skinemo sa vatre dodamo kolutove limuna i ostavimo da se skroz ohladi i ostavimo da prenoći u frižideru.
Prokuvamo vodu, so, ulje i šećer skinemo sa vatre i dodamo brašno vratimo na ringlu i intenzivno mešamo 2-3 minuta (kuvamo brašno) dok nam se ne napravi lopta. Skinemo sa vatre i ostavimo oko 10 minuta da se prohladi. Mikserom muteći dodajemo 1 po 1 jaje. Punimo špric za tulumbe i u duboko hladno ulje istiskamo dužine oko 10 cm pazimo da ostane mesta jer će u toku pečenja narast i pržimo na (skali od 3 ja sam pekla na 2,5 jačine). Okrećemo ih dok nebudu lepe zlane žute boje pa rešetkasto kašikom vadimo i stavljamo u hladan sirup nek stoje u njemu dok se neispeče sledeća tura. Ulje iznesemo na hladno da se ohladi to je oko 10 minuta pa ponovo u hladno ulje istiskamo tulumbe i tako dok imamo testa. Pre svakog prženja ohladimo ulje. Kad smo sve ispržili poređamo u dublju tepsiju prelijemo sa ostatkom sirupa pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo u frižideru.
Vodila sam se ovim receptom.


среда, 4. фебруар 2015.

~ Čudna buba sa pavlakom ~

Pre par meseci ovaj recept je bio pravi bum na mađarskim blogovima. Više neznam ni sama ko je prvi koji je objavio mnogo njih je spremalo. I ja sam napravila odličan brz kolač deci se mnogo dopalo.


Potrebno je:
200 gr brašna
300 gr šećera
2 jaja
375 gr kisele pavlake
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
100 gr čokoladne mrvice

Priprema se:
Rernu ugrejemo na 160 stepeni. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo i soli dodamo pavlaku, jaja i šećer pa dobro pomešamo. Na kraju umešamo čokoladne mrvice da se ne rastope. Smesu sipamo u tepsiju (20x30 cm) obliženu papirom za pečenje i oko 30 minuta pečemo u ugrejanoj rerni. Kad se ohladilo možemo namazati čokoladu odgore ili pospemo sa prah šećerom.



уторак, 3. фебруар 2015.

~ Punjena pletenica sa pudingom ~

Lepa štrudlica sa čokoladnim pudingom.


Potrebno je:
Fil:
250 ml mleka
1 puding od čokolade
100 gr šećera
1 kašika kakaoa
100 gr putera ili margarina
Testo:
300 ml mleka
1 kašičica šećera
40 gr kvasca
600 gr brašna
100 gr šećera
prstohvat soli
1 jaje
3 kašike ulja

1 jaje

Priprema se:
Prvo napravimo fil. Puding pomešamo sa kakaom, šećerom i malo mleka, ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo puding u njemu. Još u vruć puding dodamo puter ili margarin pomešamo i ostavimo da se ohladi.
U oko 1 deci mleka otopimo kašičicu šećera i dodamo umrvljeni kvasac ostavimo da nabubri. U brašno dodamo šećer, prstohvat soli, jaje, ulje, mleko i nabubreli kvasac. Dobro umesimo i ostavimo na toplom da se odmori. Kad se testo dupliralo podelimo na 4 dela i razvučemo svaki pojedinačno i namažemo sa filom umotamo i zatvorimo sa svih strana. Upletemo po 2 testa tako ćemo dobiti 2 upletene štrudle. Stavimo u podmazanu tepsiju i namažemo umućenim jajetom i na 180 stepeni ispečemo.


понедељак, 2. фебруар 2015.

~ Mirišljavi mafini ~

Odlični mirišljavi mafini sa bananom.


Potrebno je:
250 gr brašna
2 zrele banane
1/2 prašak za pecivo
na vrh noža sodabikarbone
75 ml ulja
2 kašičice cimeta
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašika meda
2 jaja
120 ml mleka
prah šećer

Priprema se:
Pomešamo suve sastojke brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet, šećer i vanilin šećer.
U drugoj činiji pomešamo mokre sastojke umutimo jaja dodamo ulje, med, mleko i viljuškom izgnječenu bananu.
Mokre i suve sastojke sjedinimo žicom za mućenje. U kalup za mafine stavimo papirne korpice i sipamo malo više od pola pošto će narasti u toku pečenja. Pečemo na 180 stepeni. Pečene o ohlađene pospemo sa prah šećerom.
Recept je odavde.