naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

уторак, 28. април 2015.

~ Palačinke sve po 2 ili 3 ili 4 ...~

Ja već godinama ovako pravim palačinke nemože da omane sve zavisi za koliko osoba pravim samo povećavam ili smanjim sastojke. Ali najčešće pravim od svega po 3. :)


Potrebno je:
3 jaja
300 gr brašna
300 ml mleka
300 ml kisele (gazirane) vode
prstohvat soli
kašičica šećera
1 kašika ulja

Priprema se:
Jaja sa soli i šećerom umutimo žicom. Dodamo neizmenično brašno i mleko. Razredimo kiselom vodom i na dobro ugrejanom tiganju na kap ulja ispečemo.


понедељак, 27. април 2015.

~ Krofne iz rerne ~

Jesu izgledom krofne ali nisu one prave ukusom su više kao buhtle. Jesu zdravije jer neplivaju u ulju ali su one ukusnije to su one prave.


Priprema se:
550 gr brašna
250 ml mleka
25 gr kvasca
50 gr šećera
1 vanilin šećera
4 žumanceta
50 gr otopljenog putera ili margarina
prstohvat soli
pekmez od višanja i kajsije
prah šećer

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera i dodamo kvasac i ostavimo da nabubri. U brašno dodamo šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, žumanca, otopljen puter ili margarin i kvasac koji je zapenio. Dobro umesimo i na toplom ostavimo da se udvostruči. Kad se diglo testo rastanjimo na prst debljine. Vadimo velike krugove (9 cm) i ređamo u podmazanu tepsiju. Ostavimo 20 minuta da se odmore. Tada malom rakijskom čašom utisnemo rupu (udubljenje) u sredinu svakog kruga. U svaku rupu stavimo po 1 kašičicu pekmeza i na 180 stepeni ispečemo. Kad se smlače pospemo ih prah šećerom.


недеља, 26. април 2015.

~ Kakao keks sa 2 vrste čokolade ~

Mnogo volimo keksiće kako da pravimo tako i da jedemo.


Potrebno je:
150 gr brašna
prstohvat soli
1 ravna kašičica sodabikarbone
30 gr kakaoa
100 gr putera sobne temperature
150 gr šećera
1 vanilin šećera
1 jaje
50 gr mlečne čokolade
50 gr bele čokolade

Priprema se:
Puter sa šećerom penasto umutimo dodamo jaje ponovo umutimo. Sjedinimo sa brašnom, soli, sodom bikarbonom i kakaom. Čokolade isečemo na sitne kockice i umešamo. Na papir za pečenje kašikom stavljamo jednake gomilice koje malo spljoštimo. Na 180 stepeni pečemo pazimo jer zbog tamne boje se možemo prevariti da nam se previše ispeku. Oko 10-tak minuta.



субота, 25. април 2015.

~ Pogačice sa guščijom mašću ~

Ove pogačice moja mama često pravi od nje mi je i recept.


Potrebno je:
500 gr mekog brašna
250 gr oštrog brašna
300 gr guščije masti
300 gr kisele pavlake
3 žumanceta
50 gr kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 kašika sirćeta
2 kašike mleka ako treba

1 jaje
susam

Priprema se:
Mast istljamo sa brašnom kiselu pavlaku, žumanca, so, sirće u 2 kašike mleka otopljen šećer i nabubren kvasac umesimo i ostavimo jednu noć u frižideru. Sledeći dan razvučemo na 1-1,5 cm debljine vadimo pogačice namažemo umućenim jajetom i pospemo susamom. Ispečemo na 180 stepeni.


среда, 22. април 2015.

~ Kapri torta ~

Ove godine Vaskrs i moj rođendan su bili isti dan. Sa momcima sam se dogovorila da bude kapri torta. Ukrasila sam je sa šargarepicama i zekom da bude ipak u duhu praznika. A ovaj prelepi tanjir sam dobila od mojih malih momaka za 8.mart i bili su jako srećni što sam tortu stavila baš na taj tanjir. :)


Potrebno je:
3 velika belanaca
3 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike mlevenog keksa
1/2 kašike brašna
x 2 jer nam trebaju 2 kore
Voćni fil:
300 gr smrznutih jagoda
150 gr šećera
1 deci vode
1 puding od jagode
Žuti fil:
6 žumanaca
100 gr šećera
2 vanilin šećera
2 kašike gustina
2 kašike brašna
350 ml mleka
150 gr putera ili margarina
Čokoladni preliv:
100 gr mlečne čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Umutimo belanca sa šećerom u čvrst sneg, mikserom dalje muteći dodamo mešavinu mlevenog keksa, brašna i praška za pecivo. Pečemo u kalupu prečnika 24 cm na dno stavimo papir za pečenje. Na ovaj način spremimo još jednu koru.
Za voćni fil jagode stavimo da se kuvaju sa šećerom i sa 0,5 deci vode. Kad su se jagode otkravile štapnim mikserom usitnimo. Puding umutimo sa ostatkom vode da nema grudvica i skuvamo u izmiksanim jagodama. Ostavimo da se ohladi.
Za žuti fil umutimo žumanca sa šećerom, gustinom, brašnom i malo mleka. Ostatak mleka stavimo da uvri i skuvamo ovu mešavinu u njoj. Skuvan fil ostavimo da se ohladi. Puter ili margarin pensato umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.
Čokoladu otopimo sa uljem.
Na prvu koru namažemo pola fila od jagode na to pola žutog fila na to pola otopljene čokolade pa opet kora fil od jagoda, žuti fil i čokolada od gore. Ukrasimo šlagom.




понедељак, 20. април 2015.

~ Kukuruzni mafini sa viršlom~

Volimo i slatke i slane mafine.


Potrebno je:
125 gr brašna
125 gr kukuruznog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli
150 ml jogurta
1 jaje
5 kašika otopljenog putera ili margarina
1 deci kisele (gazirane mineralne) vode
3-4 viršle

Priprema se:
Pomešamo obe vrste brašna sa soli i sa praškom za pecivo. Sjedinimo jaje, jogurt, otopljen puter ili margarin i kiselu vodu pa u to dodamo suve sastojke koje smo pomešali. Sjedinimo i kalupe za mafine obložimo papirom za pečenje ili stavimo papirne korpice za mafine i do 3/4 napunimo ih smesom. U sredinu svakog mafina zabodemo viršlu koju smo isekli na 3-4 dela (zavisno od dužine viršle). Pečemo na 180 stepni. Kad se ispeklo ostavimo u kalupu još 5 minuta i onda ih povadimo i poslužimo.



недеља, 19. април 2015.

~ Zemičke sa majonezom ~

Ako koristimo majonez bez jaja onda ove zemičke mogu biti i posne.


Potrebno je:
500 gr brašna
100 gr majonez
1 kašičice soli
1 kesica suvog kvasca
2,5 deci mlake vode
1 kašičice šećera
100 gr majoneza
susam

Priprema se:
Brašno pomešamo sa suvim kvascem dodamo 100 gr majoneza, so i u mlakoj vodi otopljen šećer. Umesimo i ostavimo da se testo odmori i nadođe. Kad se testo diglo napravimo zemičke stavimo u namašćenu tepsiju i ostavimo ih da se odmore još 30 minuta. Debelo ih namažemo majonezom i pospemo susamom i u ugrejanoj rerni na 180 stepeni ispečemo.


четвртак, 16. април 2015.

~ Šnenokle ~

ili kako mi zovemo ptičje mleko jer je to bukvalan prevod sa mađarskog jezika.


Potrebno je:
6 belanaca
100 gr šećera
1 litar mleka
Žuti krem:
3 žumanaca
1/2 kašičice brašna
2 supene kašike šećera
3 deci vrelog mleka

Priprema se:

Belanca umutimo u čvrst sneg sa 100 gr šećera i u 1 litar kipućeg mleka (ali na slaboj da ne vri jako) kašikom vadimo od snega nokle i kuvamo minut ili dva. Vadimo na sito da se ocedi malo i onda poređamo u veliku činiju.
Žuti krem: 3 žumanaca, 1/2 kafena kašičice brašna i 2 kašike šećera umutimo sa 3 deci vrelog mleka i skuvamo u njoj.
Noklice u činiji prelijemo žutim filom i ostavimo da se dobro ohladi.


среда, 15. април 2015.

~ Tunel sa butkicom ~

Ovo ukusno meso smo jeli za Uskrs jako je lepo i topao i hladan.


Potrebno je:
1 srednja dimljena butkica
1 glavica crnog luka
2 kašike senfa
tanko sečene dimljene slanine
10 većih šnicli (mi smo koristili pileće belo meso)
150-200 gr rendanog sira
brašno
jaje

Priprema se:
Butkicu dobro obarimo u vodi da pada sa kostiju. Iscepakamo ili isečemo na kockice. Crni luk sitno isečemo i na kašiku masti propržimo, pomešamo sa iseckanom butkicom dodamo senf i ostavimo preko noći u frižideru.
Kalup za hleb (veći od 33 cm, na dno sam stavila papir za pečenje) obložimo tanko sečenom slaninom tako da se preklapaju ali da krajevi vire napolje. Šnicle posolimo umočimo u brašno pa u jaje pa stavimo preko slanine isto jednu do druge da nema mnogo razmaka. Pospemo rendanog sira. Sipamo unutra smesu od butkica. Ponovo rendani sir. Preklopimo mesom (ako je neki bio duži pa nam isto viri kao slanina) i stavimo odgore jedan red mesa. Preklopimo slaninom što nam viri i stavimo u drugu tepsiju da ako nam curi napolje mast u toku pečenja ne isprlja celu rernu.
Pečemo na 180 stepeni.
Recept je iz časopisa Tarka Világ.


понедељак, 13. април 2015.

~ Ćufte u sosu od pečenih paprika ~

Ko voli pečene paprike njemu će se dopasti nama je bio odličan.


Potrebno je:
Ćufte:
500 gr mlevene piletine
so
biber
1 jaje
1 deblje parče hleba
1 deci belog vina
1 glavica crnog luka
1 kašičica crvene paprike
Sos:
6 većih fileta pečenih paprika
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
so
biber
1 deci belog vina
1 deci sok od paradajza

Priprema se:
U mleveno meso dodamo sitno seckan crni luk, biber, so, crvenu papriku, jaje hleb potopljen u belo vino i isceđeno. Umesimo i napravimo kuglice veličine malo većih oraha. Ispržimo ih na ulju ili ja sam pekla na papiru za pečenje poprskala ih sa malo ulja i ispekla u rerni.
Za sos propržimo na ulju sitno seckan crni i beli luk i dodamo na tračice isečene pečene paprike. Zalijemo vinom i paradajz sokom. Kuvamo oko 10-15 minuta. Skuvamo testeninu po želji stavimo ćuftice i zalijemo sosom.


четвртак, 09. април 2015.

~ Čamčići sa pavlakom i belim lukom ~

Ukusne kifle odgore malo hrskav rendani sir lepo se oseća beli luk u pavlaci.


Potrebno je:
1 jogurt u čaši (180 gr)
250 ml mleka
100 ml ulja
1 kašičica šećera
1,5 kašičice soli
800 gr brašna
50 gr kvasca

2 male pavlake
2 čena belog luka
250 gr rendanog sira naprimer gauda

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac. U brašno dodamo so, ulje, jogurt i nabubreli kvasac. Dobro umesimo i na toplom ostavimo da se odmori i da se duplira. Kad testo nadođe podelimo na 15 delova pa oklagijom razvučemo u duguljast ovalan oblik i umotamo u kiflu i na toplom ostavimo 30 minuta. Oštrim nožem zasečemo dosta duboko (ali pazimo da ne presečemo ni krajeve kiflama ni da presečemo donju stranu da nam neiscuri pavlaka). Pavlaku pomešamo sa sitno seckanim belim lukom. U svako udubljenje  stavimo po 1 kašiku pavlake i pospemo sa renadnim sirom. Na 170 stepeni ispečemo.



субота, 04. април 2015.

~ Pogačice sa sremušem ~

Treba iskoristiti ovo vreme dok ima sremuša. Ukusne i dekorativne pogačice. Ko želi može da vadi okrugle pogačice ja nisam htela da imam reslice i ostatke testa pa sam sekla na kockice.


Potrebno je:
700 gr brašna
50 gr kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičice soli
150 ml mleka
150 ml jogurta
250 gr putera ili margarina
15 većih listova sremuša
125 gr feta sira

Priprema se:
Brašno sa puterom ili margarinom istrljamo i sjedinimo. Dodamo jogurt, so i u mleku rastopljen kvasac sa šećerom. Dobro umesimo. Ostavimo na toplom da se odmori i duplira.
Nadošlo testo rastanjimo oklagijom pospemo sa polovinom izmrvljenog sira i polovinom sremuša koji smo oprali, osušili i iseckali. Umotamo kao štrudlu i krajeve savijemo ka sredini. Odmori 15-20 minuta i ponovo razvučemo pospemo sa ostatkom sremuša i sira umotamo kao štrudlu savijemo krajeve ka sredini ponovo odmara 15 minuta. Tada razvučemo na prst debljine i isečemo na kockice. Poređamo u tepsiju namažemo umućenim jajetom i na 180 stepeni ispečemo.


четвртак, 02. април 2015.

~ Torta od banana i keksa ~

Ova torta se brzo napravi jer netreba peći.


Potrebno je:
250 gr putera ili margarina
250 gr prah šećera
300 gr mlevenog plazma keksa
100 gr kokosa
1 kg očišćene banane

Priprema se:
Umutimo puter ili margarin sa prah šećerom dodamo mleveni keks, kokos i viljuškom izgnječene banane. Sjedinimo sve sipamo u kalup obložen samolepljivom folijom i ostavimo preko noći da se stegne. Sledeći dan prevrnemo na tanjir i ukrasimo šlagom po želji.