naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

петак, 31. јул 2015.

~ Žerbo torta ~

Izdašna lepa torta a recept je od moje mame <3
Fino krcka karamel i čokolada u klasičnom filu između kora sa orasima.


Potrebno je:
Kore:
5 belanaca
150 gr šećera
1 kašika sirćeta
100 gr oraha
2 kašike brašna
1 kašika prezli
sve x 3 jer nam trebaju tri kore
Fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
400 gr putera ili margarina
Karamel preliv:
250 gr šećera
50 gr putera ili margarina
Čokoladni premaz:
250 gr čokolade za kuvanje ili po ukusu
50 gr putera ili margarina

Priprema se:
Penasto umutimo belanca sa šećerom, dodamo sirće, mlevene orahe, prezlu i brašno pažljivo sjedinimo. Tepsiju (41x27 cm) obložimo papirom za pečenje i ispečemo koru na 180 stepeni. Na isti način spremimo još 2 kore.
Za karamel preliv karamelizujemo šećer skinemo sa vatre dodamo puter ili margarin i razmažemo na 3 kore.Ostavimo da se stegne.
Otopimo čokoladu sa puterom ili margarinom i namažemo na karamel isto na sve 3 kore.
Za fil žumanca skuvamo na pari sa šećerom i ostavimo da se ohladi. Kad je hladan dodamo umućen puter ili margarin. Sjedinimo i na donju koru stavimo pola fila na to druga kora pa ostatak fila i odgore treća kora.
Ukrasimo šlagom.


недеља, 26. јул 2015.

~ Mlečna pita ~

Malo je osvežilo danas pa se može uključiti i rerna. Mada nama nesmeta da je uključimo ni kada su visoke temperature jer imamo letnju kuhinju i ona nam je spas :)


Potrebno je:
150 gr šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
300 gr brašna
1 litar mleka
4 jaja
puter ili margarin da namažemo tepsiju
pekmez

Priprema se:
Penasto umutimo jaja, šećer, vanilin šećer i so. Dodamo trećinu brašna i mleka pa sjedinimo i ponovo trećinu brašna i mleka, sjedinimo i na kraju ostatak. Dok nam se rerna ugreje na 180 stepeni ostavimo malo da odmori. Testo sipamo u podmazanu tepsiju i 10 minuta pečemo na 180 stepeni posle smanjimo na 160 i ispečemo da dobije rumenu koricu oko 30 minuta. Pospemo sa prah šećerom i polsužimo uz pekmez.


четвртак, 09. јул 2015.

~ Ukusne štanglice ~

Recept je od moje mame i stvarno su ukusne.


Potrebno je:
Testo:
1 list oblatne
5 jaja
250 gr mlevenoh oraha
130 gr šećera
2 vanilin šećera
80 gr suvog grožda
2 kašike kakaa
Fil:
200 gr prah šećera
100 gr mlevenog keksa
100 gr seckanih oraha
250 gr putera ili margarina
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
U tepsiju stavimo oblatnu. Žumanca penasto umutimo sa šećerom i vaniln šećerom dodamo mlevene orase, kakao, suvo grožde i na kraju čvrsto umućen šam od belanaca. Namažemo na oblatnu u na 180 stepeni ispečemo.
Za fil umutimo puter ili margarin sa šećerom u prahu dodamo mleveni keks i seckane orahe. Namažemo na koru i otopimo čokoladu sa uljem i premažemo preko fila. Ostavimo da prenoći sledeći dan sečemo.