naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 09. новембар 2016.

~ Mađar torta ~


Pošto zna se da moji omiljeni kolači su kao mađarica sa puno tankih kora i fila. Jedna od omiljenih torti mi je i doboš torta a ova me podsetila na nju. Čeka na isprobavanje već jedno vreme. Kad smo došli u septembar mali je počeo da odbrojava dane unazad do svog rođendana. 3 dana pred rođendan se razbole i to baš baš. Pošto je trebao da miruje rođendan smo otkazali ali su bake došle. Pošto smo već odlučili koje ćemo torte praviti za drugare ovu tortu sam izvukla kao kec iz rukava da napravimo  kad stigne najuža rodbina. Svi oduševljeni ukusom mali pogotovo. Pošto je torta ispala previsoka meni je čak i skliznula gornja polovina ali uspela sam je vratiti. Ubuduće (već za Božić će biti ponovljena) neću seći kore na pola onda će biti visine kao klasične torte.

Potrebno je:
5 žumanaca
150 gr šećera
150 gr putera ili margarina
1 mala čaša kisele pavlake
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
700 gr brašna
Fil:
1200 ml mleka
250 gr šećera
250 gr putera ili margarina
200 gr mlečne čokolade
100 gr čokolade za kuvanje
7 kašika gustina
1 kašika brašna

750 ml slatke pavlake

Šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Žumanca i šećer mikserom penasto umutimo. Dodamo vanilin šećer i pavlaku pa promešamo. Polako dodajemo brašno pomešan sa praškom za pecivo. Zamesimo mekano testo pazimo jer nesme biti tvrdo a nesme se ni lepiti. Po potrebi možemo dodati još kašiku dve bašna. (zavisi i od veličine žumanaca, od brašna koje koristimo a i od pavlake dali je mekša ili tvrđa). Testo podelimo na 8 delova i razvučemo na krug prečnika 30-32 cm. E ja nisam pravila krug nego sam podelila na 4 dela razvukla na veličinu tepsije u kojoj pečem torte 41x27 cm i kad se ispeče presečem popreko na pola i dobijem 8 kora a od ostataka testa koji su mi ostali kad sam iskorijila kore ispekla još jednu tako sam dobila 10 kora. Pečemo na 180 stepeni ali da ostanu svetle. 
Litru mleka stavimo da uvri. Ostatak mleka pomešamo sa gustinom, brašnom i šećerom. U kipuće mleko sipamo mešavinu i na tihoj vatri skuvamo dok se nezgusne. Skinemo sa vatre i u vruće dodamo izlomljene čokolade. Pokrijemo folijom i ostavimo da se ohladi. Kad se ohladio dodamo umućen puter ili margarin. 
Umutimo slatku pavlaku.
Stvimo prvu koru namažemo čokoladnim filom zatim šlagom poklopimo sledećom korom blago pritisnemo i nastavljamo tako dok ima materijala. 
Napomena:
Torta je dosta visoka moj savet je da nesečete kore bolje pecite 4 normalne ili 5 tanjih kora lakše ćete i sastaviti i seći tortu posle.
Recept je odavde.


Нема коментара:

Постави коментар