naslovna slika

naslovna slika
Vanilica

среда, 26. октобар 2016.

~ Sladoled plazma torta ~

E ovo je bila druga odabrana torta. Na moj predlog da se ukrasi kao da se sladoled topi koji je omah usvojen od strane slavljenika. Onda da torta ide uz to kako je ukrašena odabrali smo sladoled tortu.


Potrebno je:
Pravimo 3 kore
5 belanaca
5 kašika šećera
2 kašika brašna
3 kašike mlevene plazme
1/2 pakovanje praška za pecivo
Preliv:
3 x 200 ml mleka
Fil:
15 žumanaca
250 gr šećera
12 kašika brašna
250 gr putera ili margarina

500 ml slatke pavlake
150 gr mlevene plazme

Priprema se:
Belanca umutimo u čvrst sneg, dodamo šećer i mutimo dok se ne otopi. Pomešamo brašno, mlevenu plazmu i prašak za pecivo pa ručno umešamo u sneg od belanaca. Sipamo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo.
Pečene i ohladjene kore prelijemo sa 200 ml mleka.
Fil: Žumanca umutimo sa šećerom dodamo brašno i malo mleka da možemo sve lepo sjediniti da nema grudvica, ostatak mleka stavimo da uvri. Skuvamo u njemu smesu od žumanaca. Ohladimo. Puter ili margarin umutimo i dodamo u njega hladan fil. Umutimo slatku pavlaku i 6 kašika dodamo u fil i polako sjedinimo. U ostatak slatke pavlake umešamo mlevenu plazmu.
Ređamo kora fil na to šlag sa plazmom+kora fil na to šlag sa plazmom+kora fil na to šlag sa plazmom.
* Napomena: Ja sam samo na donju koru stavila prvo fil pa slatku pavlaku sa plazmom. Posto se steglo od keksa nije se dalo mazati na mekani fil pa sam od sledeće kore prvo stavila fil sa plazmom pa onda fil od žumanaca. (nisam se setila da dodam malo mleka u fil sa plazmom naprimer)
Moja sestra kad je pravila ona je dodala još kiselu pavlaku u to sa plazmom i bila je lepo maziva i lepo se uklopio kiselkasti ukus pavlake.
Recept je odavde.


уторак, 04. октобар 2016.

~ Jaffa torta ~

Što se ukusa torte tiče klinci uvek prepuste odabir meni. Možda okvirno kažu čokoladnu, voćnu , plazmu... pa onda ja potražim nešto što će im se dopasti. Ali izgled torte im je uvek bitan i mesecima ranije znaju kako žele da im bude ukrašen. Ove godine je stariji hteo pecarošku tortu a druga je bila po mom izboru sa sladoledom od gore kao da se topi.


Potrebno je:
Kore:
3 belanaca
prstohvat soli
3 kašike šećera
1 žumance
1 kašike brašna
4 kašike pečenih očišćenih samleveneih lešnika
1 kašika ulja
Beli fil:
8 žumanaca
6 kašika + 150 gr šećera
6 kašika gustina
1 puding od slatke pavlake
1 litar mleka
125 gr putera ili margarina
250 ml slatke pavlake
Čokoladni fil:
150 ml mleka
3 kašike šećera
170 gr  pečenih očišćenih samlevenih lešnika
150 gr plazma keksa
250 gr putera ili margarina
100 gr čokolade
Još:
oko 500 gr jafa keksa
sok od narandže
šlag za dekoraciju

Priprema se:
Umutimo belanca u čvrst šne sa malo soli i pred kraj mućenja dodamo postepeno šećer. Dodamo žumanca jedno po jedno i dalje muteci slabom brzinom i ulijemo i ulje. Postepeno dodamo brašno i lešnike mešajući polako kašikom. Smesu sipamo u kalup prečnika 28 cm koji smo obložili papirom za pečenje. Pečemo na 200 stepeni. Proveravamo čačkalicom. Ponovimo isto za još tri kore.
Beli fil: Stavimo 800 ml mleka da provri, žumanca sa šećerom umutimo mikserom dok ne pobele i ne poveća im se volumen u preostalom mleku umutimo gustin i puding i sjedinimo sa žumancima. Provrelo mleko sipamo u tankom mlazu u žumanca muteći mikserom, vratimo sve nazad u šerpu i na tihoj vatri skuvamo muteći žicom da ako nam se stvore grudvice da ih razbijemo. Prekrijemo folijom i ostavimo da se ohladi. Mikserom umutimo puter ili margarin i kašiku po kašiku fil dodajemo u njega i dalje muteći. Umućenu slatku pavlaku polako umešamo u fil.
Čokoladni fil: Mleko ugrejemo i otopimo šećer u njemu, pa mlakim mlekom prelijemo plazmu. Puter ili margarin penasto umutimo i dodadmo u njega plazmu, istopljenu mlaku čokoladu i mlevene lešnike.
Filovanje: Na tacnu stavimo koru natopimo sokom pa 1/4 belog fila jafa keks natopljen u soku sa čokoladoom na dole 1/4 belog fila pa kora natopimo sokom cokoladni fil pa kora natopimo sokom 1/4 belog fila pa jafa umočena u sok sa čokoladom na dole 1/4 belog fila i kora natopimo. Ostavimo u frižideru da se stegne i ukrasimo po želji ja sam sa šlagom i ukrase pravila od fondana.
Recept je odavde.