среда, 27. новембар 2013.

Kraljevska bajadera

Volim mnogo bajadere,ova mi se posebno dopala jer je bez keksa sa orasima,lešnikom,bademom.
Malo je zahtevna ali sad sam pametnija samo treba da je sipam u malu tepsijicu.
Jedina mana mu je što ga nema mnogo.

Potrebno je:
1.sloj:80 g šećera,3 kašike vode,85 g putera,100 g čokolade za kuvanje,100 g mlevenih oraha.
2.sloj:80 g šećera,3 kašike vode,85 g putera,100 g pečenog blanširanog mlevenog badema.
3.sloj:80 g šećera,3 kašike vode,85 g putera,100 g pečenog mlevenog lešnika.
Čokoladna glazura:100 g čokolade za kuvanje,1 puna kašika šećera,1,5 kašike vode,50 g putera.
Priprema se:
Najlakše je ako imamo malu tepsiju,vatrostalnu činiju,keramički pekač...veličine 17x24 cm.Mnogo nam olakšava posao nema gde da curi i da cekamo toliko da se stegne.
Svaki deo počinje tako da napravimo šećerni sirup.
Priprema se:
1.sloj:Stavimo u neku malu šerpicu šećer i vodu i na srednjoj vatri kuvamo,kad vidimo prvi mehur kuvamo još 2-3 minuta.Skinemo sa vatre dodamo puter i čokoladu pa mešamo dok se ne otopi.Dodamo mlevene oahe i čekamo nekih 10-tak minuta da se malo prohladi.Sipamo na papir za pečenje i formiramo pravougaonik veličine 17x24 cm pa stavimo u frižider.
2.sloj:U maloj šerpici skuvamo vodu i šećer u sirup (kao prvi sloj) skinemo sa vatre dodamo puter i mlevene bademe. Smesa je dosta tečna i stavimo na hladno da se stegne (kao nutella) i namažemo na ohlađenu smesu od oraha.Stavimo u frižider i tek kad se potpuno steglo pocinjemo sa 3.delom.
3.sloj:Prokuvamo šećer i vodu (kao u prvom i drugom delu) skinemo sa vatre dodamo puter kad se otopi dodamo mlevene lešnike i isto ohladimo kao prethodni deo pa namažemo na sloj od badema.Stavimo u frižider i kad se potpuo stego i ohladio otopimo sastojke za čokoladnu glazuru i namažemo na kolač.

Нема коментара:

Постави коментар