петак, 21. фебруар 2014.

~ Medena pita ~



Potrebno je:
Testo:250 gr brašna,150 gr šećera,150 gr putera ili margarina,2 kašike meda,1 kašičica sodabikarbone,1 kašika kakaa.
Piškota:5 jaja,5 kašika šećera,5 kašika brašna,1 prašak za pecivo.
Fil: 5 deci mleka,4 kašike brašna,2 vanilin šećer,200 gr prah šećera,200 gr putera ili margarina.
Priprema se:
Zamesimo sastojke za testo i podelimo na dva dela.Zamotamo u samolepljivu foliju,spljoštimo i ostavimo u frižideru pola sata.Na blago pobrašnjenoj dasci razvučemo i na 180 stepeni ispečemo (ja pečem na papiru za pečenje na prevrnutom plehu).
Za piškotu jaja razdvojimo i belanca sa šećerom umutimo u čvrst sneg,dalje muteći dodamo žumanca i na kraju brašno pomešan sa praškom za pecivo.Sipamo u istu tu tepsiju na kojoj smo pekli i kore (isto na papiru za pečenje).Na 180 stepeni ispečemo i skinemo papir.
Za fil brašno i vanilin šećer umutimo sa malo mleka da nema grudvica a ostatak mleka stavimo da uvri.Kad je mleko uvrilo sipamo umućeno brašno i sukuvamo.Ostavimo da se skroz ohladi uz povremeno mešanje.
Puter ili margarin penasto umutimo sa prah šećerom i sjedinimo sa hladnim filom.
Filujemo kora od kakaa+pola fila+piškota+druga polovina fila+kora od kakaa.Odgore ga pospemo sa malo prah šećera i ostavimo da prenoći i kore omekšaju.


1 коментар: