уторак, 27. мај 2014.

~ Lešnik tortice ~

Malo mi je teže bilo raditi sa testom morala sam dodati još brašna bila mi je mekana i posle hlađenja.
Ali ukus ovih kolačića je odličan.


Potrebno je:
Testo: 150 gr putera ili margarina,250 gr brašna,100 gr mlevenih lešnika,100 gr šećera,1 vanilin šećer,1 jaje.
Fil: 100 gr prženih lešnika,100 gr putera ili margarina,100 gr šećera u prahu,1 kašika ruma.
Za ukrašavanje: 4 kašike pekmeza,1 kašika ruma,100 gr proprženih celih lešnika,sećera u prahu.
Priprema se:
200 gr lešnika (po 100 gr za koru i fil) propržimo u rerni dok ne zamirišu i ne popuca korica koju kad se malo ohlade rukama istrljamo da se skinu.100 gr svetlijih odvojimo za koru a ostatak sameljemo za fil.
Od brašna,šećera,putera,mlevenih (svetlih) lešnika i jaja umesimo glatko testo i ostavimo u frižideru 30 minuta da odstoje.
Testo razvučemo na 3 mm debljine i vadimo krugove 3,5 cm prečnika ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje 8-10 minuta na 170 stepeni tako da ostanu svetli.
Puter sobne temperature umutimo penasto sa šećerom pa dodamo rum u mlevene lešnike.Ovim filom spajamo ohlađene kolutiće.Fil bogato stavljamo bar da bude debljine testa.Izravnamo okolo fil sa korom da imaju izgled tortica.
U pekmez dodamo rum i sjedinimo.Na svaku torticu stavimo na vrh kašičice pekmez i u nju utisnemo lešnik. Na kraju ih lagano pospemo prah šećerom.
Recept je odavde.


Нема коментара:

Постави коментар