уторак, 15. јул 2014.

~ Pljeskavice ili domaći somun ~

Pljeskavice mnogo volimo svi u porodici.Ali se plašim da kupujem neznam sta ima u njima,od kad im stoji, higijena...
E zato kad nam se jede mama (ja) pečem somun a tata peče pljeskavice na roštilju i očas posla uživamo.


Potrebno je:
Somun:
600 gr brašna
450 ml hladne vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 gr kvasca
2 kašike ulja
Pljeskavice:
500 gr mlevenog mesa (ja uzmem mešano svinjsko i goveđe)
1 glavica crnog luka
so i biber

crni luk,kajmak

Priprema se:
50 ml od hladne vode smlačimo otopimo u njoj šećer i razmutimo kvasac.U brašno dodamo ulje,so,hladnu vodu i nabubreli kvasac.Teso je lepljivo i mekano zato ga umesimo varjačom.Činiju pokrijemo samolepljivom folijom i stavimo u frižider i ostavimo da naraste.Kad je testo naraslo premesimo varjačom,pokrijemo samolepljivom folijom i ponovo u frižider.Ovaj postupak ponavljamo 3 puta.Testo će biti pun mehurića.Rernu ugrejemo na 220-250 stepeni (ja pečem na 220).Tepsiju u kom pečemo somune netreba podmazati samo pospemo brašnom (ja stavimo još i papir za pečenje).Dignuto testo (sad se već nesme premesiti da bude puno mehurića) pospemo brašnom i ruke pobrašnamo i kidamo komade testa pa stavljamo na tepsiju i formiramo somun od njega ali da pazimo da ima brašna ispod.Nemojte brinuti što vam se lepi za ruke testo je makano pa zbog toga je takvo.Ostavimo malo da narastu (taman dok se rerna ugreje).Ispečemo da ne porumene mnogo.Pečene četkicom namažemo ih vodom i umotamo u stolnjak.Suvom četkicom otklonimo višak brašna sa somuna.
Meso umesimo sa začinima i sa sitno seckanim lukom.Ostavimo da odstoje malo u frižideru.Napravimo pljeskavice i ispečemo na roštilju.
Somun presečemo stavimo dosta luka malo kajmaka pa meso opet luka i kajmaka poklopimo i uživamo.
Prilog možete prilagoditi sebi nama je ovo dobitna kombinacija.
Recept za somune je odavde.


Нема коментара:

Постави коментар