недеља, 31. август 2014.

~ Sladoled od jagode ~

Ovaj sladoled sam pravila još kad je uveliko bila sezona jagoda. Imamo u bašti jagode nisu one savršeno lepe kao kupovne ali su ukusnije i nisu veštačke.


Potrebno je:
200 ml slatke pavlake
125 gr voćnog jogurta od jagode
200 gr šećera u prahu
400 gr jagoda

Priprema se:
Jagode operemo i štapnim mikserom izmiksamo. Slatku pavlaku umutimo. U jagode umešamo prah šećer pa promešamo da se otopi. Dodamo i voćni jogurt.Ovu mešavinu polako umešamo u šlag od slatke pavlake i sipamo u činiju sa poklopcem. Ostavimo u zamrzivaču 2 sata pa pregrebemo viljuškom, ovaj postupak ponavljamo 3-4 puta na svakih 30 minuta da razbijemo kristale.


субота, 30. август 2014.

~ Sladoled od pavlake ~

Ovaj recept sam dobila kao sladoled od vanile. Meni nema nikakve veze sa vanilom ima lep ukusu pavlake. Ja volim pavlaku i u slatkoj varijanti meni se dopala.


Potrebno je:
200 ml slatke pavlake (zaslađene)
180 gr kisele pavlake
50 gr prah šećera
2 vanilin šećera

Priprema se:
Umutimo slatku pavlaku dodamo prah šećer,vanilin šećer i kiselu pavlaku. Oprezno sjedinimo i sipamo u činiju sa poklopcem i stavimo na 2 sata u zamrzivač. Izvadimo i pregrebemo viljuškom. Ovaj postupak ponavljamo 3-4 puta na svakih 30 minuta.


субота, 16. август 2014.

~ Jeftine reze ~

Ovaj kolač često pravi muževljeva tetka i meni je među omiljenima. Jeftina je i izdašna.


Potrebno je:
Testo:
4 kašike šećera
6 kašike skuvane kafe
50 gr margarina
100 gr šećera
9 kašika mleka
1 jaje
1 kašičica sodabikarbone
450 gr brašna
Fil:
1,2 l mleka
1,5 čaša (od jogurta) griza
šećer po ukusu
200 gr putera ili margarina
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade
3 kašike ulja

Priprema se:
Upržimo 4 kašike šećera i zalijemo sa 6 kašika skuvane kafe. Dodamo 50 gr putera ili margarina, šećer, mleko, jaje, sodubikarbonu i 450 gr brašna.Umesimo i ispečemo 4 kore od njega u tepsiji 40x25 cm obloženu papirom za pečenje.
U mleku skuvamo griz i dodamo šećera po ukusu i ohladimo. Penasto umutimo puter ili margarin i sjedinimo sa hladnim filom. Filujemo kore. Otopimo čokoladu i namažemo odgore. Kolač treba da prenoći na hladnom da omekšaju kore.


субота, 2. август 2014.

~ Slani pužići sa sirom ~

Odlične su.


Potrebno je:
Testo:
125 gr putera ili margarina
250 gr brašna
1 kašičica soli
1/2 kesice praška za pecivo
oko 1 deci mleka
Fil:
125 gr putera ili margarina
1 kašičica soli
1 kašičica mlevene crvene paprike
150 gr rendanog trapista

Priprema se:
U brašno umešamo so i prašak za pecivo pa istrljamo sa puterom ili margarinom.Dodamo toliko mleka da dobijemo lepo elastično testo.
Za fil omekšali puter ili margarin pomešamo sa soli,rendanim sirom i crvenom paprikom.
Testo podelimo na dva dela i svaki razvučamo u pravougaonik i namažemo sa po pola fila i urolamo. Umotamo rolat u samolepljivu foliju i ostavimo preko noći u frižideru.Sledeći dan odmotamo i isečemo na 0,5 cm debljine i poređamo u tepsiju koji smo obložili papirom za pečenje i na 180 tepeni ispečemo.Brzo se ispeku.
Recept je odavde.