недеља, 23. август 2015.

~ Štrudla bez kvasca ~

ili šturdla sa praškom za pecivo.


Potrebno je:
200 gr putera ili margarina
60 gr šećera
2 žumanaca
180 gr kisele pavlake
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
400-500 gr brašna
Fil:
200 gr maka
150 gr šećera
1 vanilin šećer
limunova korica
malo mleka (oko 1 deci)
1 belance

200 gr mlevenih oraha
150 gr šećera
malo mleka (oko 1 deci)
1 belance
1 vanilin šećer

Priprema se:
Šećer i vanilin šećer umutimo sa žumancima. Dodamo puter ili margarin i sjedinimo sa žumancima. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo. Postepeno dodajemo kiselu pavlaku i brašno dok sve ne potrošimo. Izradimo lepo mekano testo podelimo ga na 4 dela i ostavimo na hladnom oko sat vremena. Za to vreme pripremimo fil.
Orahe ili mak prelijemo kipućim/vrelim mlekom kad se prohladi dodamo šećer, vanilin šećer limunovu koru i umućena belanca.
Testo jako tanko rastanjimo oklagijom filujemo umotamo štrudlice malo spljoštimo stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečemo na 180 stepeni dok blago ne porumene.
Kad se ohlade isečemo ih.
Recept je odavde.


4 коментара:

  1. Štrudla sa makom, uh, obožavam je! Ovih dana isprobaću ovaj tvoj recept. Imam jedno pitanjce- od ove količine testa ispadnu 4 štrudle, u tvom slučaju 2 mak i 2 orah, tako?

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман5. март 2024. 11:32

    Jer moze pirincano brasno za strudlu

    ОдговориИзбриши