среда, 11. новембар 2015.

~ Kuglof sa bundevom i sokom od pomorandže ~

Sad je sezona bundeve a mi je najviše koristimo u bundevari jer je obožavamo ali pravimo i druge lepe stvari od bundeve.


Potrebno je:
200 gr pirea od bundeve
125 gr omekšalog putera ili margarina
125 gr šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3 jaja
250 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Preliv:
2 narandže
2 limun (ja sam stavila 1)
150 gr šećera

Priprema se:
Za pire od bundeve ili je ispečemo u rerni ili izrendanu sa malo (100 ml) vode prodinstamo. Ja sam koristila pečenu bundevu to je dovoljno samo viljuškom izgnječiti. Kalup za kuglof namastimo (ja nisam jer imam silikonski kalup). Omekšali puter ili margarin mikserom umutimo sa šećerom, vanilin šećerom, prstohvatom soli 3-4 minuta. Dodamo jaja jedno po jedno posle svakog jajeta dobro umutimo. Brašno prosejemo sa praškom za pecivo i naizmenično sa pireom od bundeve dodajemo u smesu od putera i jaja. Testo sipamo u namašćen (ako koristite silikonski netreba) kalup za kuglof. Pečemo na 170 stepeni oko 50 minuta. Pečen kolač ostavimo u modli jedno 15-ak minuta tada izvrnemo pa je vratimo nazad u kalup.
Napravimo preliv: iscedimo sok od narandže i limuna (oko 250 ml ) i sok prokuvati sa 150 gr šećera na umerenoj vatri oko 10 minuta. Još vruć kolač izbockati štapićem za ražnjiće i natopiti sirupom. ostavimo tako još 15 minuta tada izvrnemo na tanjir i uživamo u njemu.
Recept je odavde.


понедељак, 2. новембар 2015.

~ Plazma torta sa belom čokoladom ~

Ja za dečije rođendane najviše volim da pravim čokoladnu tortu, nesquik tortu, plazma tortu... nešto što uglavnom sva deca vole.
Pravila sam već plazma tortu sa kiselom pavlakom a pravila sam je i sa filom od žumanaca i seckanom belom čokoladom a ova torta je kombinacija te dve torte.


Potrebno je:
Kore:
5 belanaca (velika jaja)
5 kašika šećera
5 kašika (puuunih) mlevene plazme
1 kašika kakaa
x 4 jer nam treba četiri kore a ovo je mera za jednu koru
Fil:
20 žumanaca
20 kašika šećera
300 gr putera ili margarina
300 gr mleven plazme
200 gr bele čokolade
200 gr kisele pavlake
šlag za ukrašavanje

Priprema se:
Umutimo belanca sa prstohvatom soli i polako dodajemo šećer. Kad nam je čvrsta pena dodamo plazmu i kakao pa polako varjačom sjedinimo. Tepsiju 41x27 cm obložimo papirom za pečenje sipamo smesu unutra i na 180 stepeni ispečemo. Tako uradimo još 3 puta da dobijemo 4 kore.
Žumanca stavimo u šerpu da skuvamo na pari dodamo šećer i žicom umutimo malo. Kad nam je fil skuvan na pari skinemo sa vatre ja sipam u drugu činiju i ostavimo da se skroz ohladi.
Puter ili margarin penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom. Dodamo mlevenu palzmu i kiselu pavlaku sjedinimo i na kraju umešamo i iseckanu belu čkoladu.
Filujemo kore i ukrasimo šlagom.