четвртак, 1. септембар 2016.

~ Baunti torta ~

Kakvu tortu napraviti devojčici za 2. rođendan to mi se motalo po glavi i kako je ukrasiti. Da jede voli sve a voli mnogo mede i pužića kad sam je pitala šta da tetka njoj napravi odabrala je pužića. Zato je ovako šarena i vesela kao tetkino sunce.


Potrebno je:
Pečemo 4 kore
Za jednu koru treba:
5 belanaca
prstohvat soli
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
70 gr kokosa
Za preliv:
4 x 100 ml mleka
4 x 1 vanilin šećer
Fil:
20 žumanaca
250 gr šećera
750 ml mleka
5 kašika gustina
250 gr putera ili margarina
100 gr šećera u prahu
150 gr čokolade
Za ukrašavanje
šlag

Priprema se:
Za kore umutimo belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg pred kraj mućenja dodamo i šećer. Dodamo brašno pomešan sa praškom za pecivo i sa kokosom. Kašikom polako sjedinimo. Sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo. Tako još 3 puta da imamo 4 kore.
Za fil žumanca sjedinimo sa šećerom i gustinom, dodamo malo mleka da možemo lepo razmutiti i skuvamo u preostalom mleku. Kad se ohladi dodamo umućen margarin sa prah šećerom i otopljenom čokoladom koji smo malo prohladili. Filujemo tortu.
Stavimo koru prelijemo sa 1 deci mleka u koji smo otopili vanilin šećer, namažemo jednu trećinu fila pa opet kora preliv fil pa kora preliv fil i kora. Ukrasimo umućenim šlagom.



~ Breskvice ~

Kad sam bila dete nijedno veće slavlje pogotovo svadba u mom kraju nije mogla da prođe bez raznih sitnih kolača (naravno domaćih) a da među njima nema breskvica. Moram reći da meni nisu bili najomiljeniji tada ali ih sada vooolim mnogo. I kad god ih vidim setim se detinjstva.


Potrebno je:
Testo:
500 gr brašna
125 gr putera ili margarina
200 gr prah šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
čep ruma
prstohvat soli
Fil:
200 gr oraha
75 gr šećera
1 vanilin šećer
25 gr putera ili margarina
oko 1 deci mleka
3 pune kašike pekmeza od kajsije
mrvice od izdubljenih breskvica
malo ruma

žuta i crvena boja
ekstrakt jagode ili maline
šećer
oko 2 deci vode
i listići od žive ograde koji nam služe kao listovi od bresaka

Priprema se:
Jaja i šećer mikserom dobro umutimo dodamo vanilin šećer, rum, prstohvat soli i na listiće iseckan puter ili margarin. Zamenimo nastavke na mikseru stavimo one nastavke za mešenje testa (spiralne) i dodamo prosejano brašno sa praškom za pecivo i mutimo mikserom dok se testo ne poveže, gasimo mikser i testo istresemo na radnu površinu i ručno umesimo glatko testo koje se nelepi za ruke. Testo podelimo u više delova i od njih pravimo valjkove koje podelimo na jednake delove i pravimo male kuglice koje ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje odmaknute jednu od drugih i pečemo na 170 stepeni. Od gore treba da ostanu beli a od dole da maaalo dobiju boju. Kad su se ispekle pustimo da se malo ohlade i mlake ih dubimo malom kašikicom što dublje (pazimo da se ne raspadnu da ostanu cele polulopte).
Fil:
Mleko ugrejemo i otopimo u njemu puter ili margarin. Mlevene orahe i šećer prelijemo vrelim mlekom. Izdubljeno testo rukom dobro izmrvimo ili sameljemo u multipraktiku sipamo u orase dodamo i rum, vanilin šećer, pekmez dobro sjednimo. (ako je pregusto dodamo još malo mleka smesa nesme biti preretka) . Svaku izdubljenu polovinu punimo filom i lepimo jednu na drugu dve jednake polulopte (ja sam pre pečenja vagala da mi svi budu isti).
Pripremimo boje. U dve činijice sipamo 2 deci vode i dodamo u jednu crvenu u drugu žutu boju. U crvenu boju dodamo ekstrakt od jagode ili maline. Brzinski umočimo u crvenu i u žutu boju da dobijemo lepu šaru. (nesmemo dugo umočiti u vodu) I poređamo na papirni ubrus i kad uradimo tako oko 20 kom onda onu prvu uvaljamo u šećer i zabodemo listić od šimšira koji smo oprali i osušili. Poređamo na tacnu i nastavljamo da uvaljamo i ostale kuglice. Ostavimo ih bar jednu noć da se osuše.
Recept je odavde.