субота, 19. децембар 2020.

~ Išleri ~

Jedan lep klasičan kolač.


Potrebno je:

Testo: 

200 gr brašna

140 gr putera ili margarina

70 gr šećera

1 žumance

3 kašike kakao

Fil:

3 jaja

150 gr šećera

100 gr putera ili margarina

1 vanilin šećer

Glazura:

100 gr čokolade

2 kašike ulja

Priprema:

Od navedenih sastojaka za testo umesimo rukama i na blago pobrašnjenoj dasci rastanjimo oklagijom. Vadimo manja krugove prečnika oko 3 cm i ređamo na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni. Paziti da ne izgore pošto su tamni keksići.

Za fil na pari skuvamo jaja sa šećerom i sa vanilin šećerom stalno mutimo žicom za mućenje. Skuvan fil ostavimo da se ohladi. Puter ili margarin penato umutimo i sjedinimo sa hladnim filom. Dobijen fil sipamo u kesu za ukrašavanje i na svaki drugi ohlađen keks istisnemo. Zatim poklopimo praznim keksom.

Prelijemo išlere otopljenom čokoladom.

Recept je odavde.



среда, 16. децембар 2020.

~ Saradnja ~



  Izašao je novi broj časopisa Bakini slatkiši i zadnji broj u kom sam bila kao saradnik. Tačno 20. časopisa smo sarađivali. Ima tu puno dobrih recepata za ovo malo više od  3 godine tačnije 720 isprobanih recepata od mene torte, sitnih kolača, kremastih kolača... 

Za 2 meseca kad bude novi broj izašao biću radoznala jer tad već neću znati koji su recepti unutar korica :)



четвртак, 22. октобар 2020.

~ Boranija sa mesom ~

 Jednostavno jelo na kašiku.



Potrebno je:

2 pileća bataka 

2 šargarepe

1 glavica crnog luka

500 gr boranije

200 gr kisele pavlake

2 čena belog luka

malo ulja

2 kašike brašna

Priprema:

Na malo ulja prodinstamo sitno iseckan crni i beli luk. Dodamo batake i malo dinstamo, zatim i na kolutove isečenu šargarepu i zalijemo sa malo vode samo da prekrije meso. Dodamo začin i mleveni biber. Kada je meso napola skuvano dodamo boraniju sipamo vode da prekrije i kuvamo zajedno dok se sve neskuva. Izvadimo meso i sačekamo da se malo prohladi zatim odkostimo i iscepkamo na krupnije komade. Pavlaku pomešamo sa brašnom i sipamo u boraniju kao blagu zapršku. 



субота, 1. август 2020.

~ Kinder mafin ~

Klincima među omiljenima.

Додај наслов

Potrebno je:
250 gr brašna
100 gr šećera
70 gr putera ili margarina
250 gr jogurta
2 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 gr kinder čokolade

Priprema:

Umutimo puter ili margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dodamo jaja i dobro umutimo. Dodamo brašno pomešan sa praškom za pecivo, a zatim i jogurt. Čokoladu izlomimo na manje komade i umešamo u smesu. U kalup za mafine stavimo papirne korpice i sipamo smesu do 2/3. Pečemo u rerni ugrejanoj na 180 stepeni. 
Recept je odavde.


понедељак, 27. јул 2020.

~ Brza pogača ~

Stvarno je na brzinu i jako je ukusna.


Potrebno je:
250 gr brašna
125 ml kisele vode
50 ml ulja
6 gr praška za pecivo
pola kašičice soli
susam

Priprema:
Prosejemo brašno, so i prašak za pecivo. U sredini napravimo udubljenje i sipamo kiselu vodu i ulje.
Zamesimo elastično testo i dobro ga izradimo.
Prebacimo u tepsiju na papir za pečenje i namašćenim rukama rastanjimo u krug 20 cm. Viljuškom izbockati testo na više mesta to je potrebno da se gornja kora ne bi odvojila prilikom pečenja. Odgore se može posuti sa susamom po želji. Prekrijemo tepsiju krpom i ostavimo tako da odmara dok se rerna ugreje na 180 stepeni. Pečemo oko 15 minuta. Pečenu pogaču još vrelu umotati u krpu i staviti na rešetku da se ohladi.
Recept je odavde.


субота, 6. јун 2020.

~ Banana hleb ~


Potrebno je:
230 gr brašna
1 prašak za pecivo
30 gr kakao
150 gr šećera
2 vanilin šećer
prstohvat soli
3 banane
125 gr putera ili margarina
3 jaja
50 gr lešnika

Priprema:
U većoj posudi prosejati brašno, prašak za pecivo i  kakao, dodamo so,vanilin šećer i šećer. 
Banane izgnječiti viljuškom i pomešati sa jajima i otopljenim putrom ili margarinom. Ovu smesu dodati u brašno i mikserom polako sjedinimo. Umešati i lešnike koje smo prvo propekli u tiganju. 
Kalup za hleb 23x8x6 cm obložimo papirom za pečenje i sipamo smesu. Pečemo na 180 stepeni oko 1 sat.
Recept je odavde.


понедељак, 20. јануар 2020.

~ Vanilice sa limunom ~

Lepi starinski kolači.


Potrebno je:
200 gr masti
4 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 limun
500 gr brašna
pekmez od kajsija
šećer u prahu

Priprema se:
Penasto umutimo mast sa šećerom, dodamo rendanu koru i sok od limuna, jaje, žumance i brašno. Umesimo testo. Oklagijom rastanjimo na malo manje od 1 cm debljine i malom modlicom prečnika 3 cm vadimo male krugove i ređamo na papir za pečenje i na 180 stepeni pečemo da ne porumene da ostanu svetle. Lepimo ih pekmezom od kajsija i uvaljamo u šećer u prahu.
Recept je odavde.


недеља, 19. јануар 2020.

~ Ovsene kuglice sa kokosom i jabukom ~

Malo zdraviji slatkiš bez šećera sa medom. Koji se još i brzo sprema.


Potrebno je:
200 gr rendana jabuka
100 gr sitnijih ovsenih pahulja
30 gr meda
2 kašičice kakao
50 gr kokosa
Za dekoraciju:
kokos

Priprema:
Sve sastojke pomešamo da dobijemo smesu od koje možemo oblikovati kuglice veličine manjeg oraha. Uvaljamo u kokos i stavimo u frižider da se malo stegne.