понедељак, 18. јануар 2021.

~ Štrudla-pita sa višnjama ~

 Meni je štrudla od dizanog testa pošto sam recept našla pod tim nazivom ja sam samo dodala pita jer je meni ovo više rolovana pita od višanja. Sve u svemu jako ukusno.



Potrebno je:

9 tankih kora za pitu

900 gr višanja može i smrznutih

150 gr šećera

1 vanilin šećer

2 puding od vanile

malo ulja

Priprema:

Ako su višnje zamrznute stavimo ih u cediljku da se odlede i ocede. Kad se ocedile pomešamo sa šećerom, vanilin šećerom i pudingom u prahu.

Stavimo jednu koru namažemo sa malo ulja na to još jedna kora ponovo malo ulja u treća kora. Trećinu višanja rasporedimo po kori ali da nam rubovi ostanu čisti. Krajeve savijemo na unutra da nam fil ne iscuri pri pečenju i urolamo štrudlu. Na ovaj našin napravimo još dve. 

Tepsiju namažemo uljem i pređamo štrudle-pite i namažemo od gore sa uljem. Pečemo na 180 stepeni na pola pečenja može se premazati sa mlekom tad će kore biti mekše neće toliko krckati.

Recept je sa coolinarike.



уторак, 12. јануар 2021.

~ Oblatne sa čajnim kolutićima i bananicama ~

 Brze i dekorativne oblatne.



Potrebno je:

2 čaše (od jogurta) šećera

1 čaše (od jogurta) vode

250 gr putera ili margarina

50 gr čokolada

200 gr mlevenih oraha

200 gr mlevenog keksa

2 lista veće oblatne

500 gr čaknih kolutića

3 bananice

Priprema:

Prokuvamo vodu i šećer dok se šećer ne otopi, zatim dodamo margarin i čokoladu i mešamo da se sjedini. 

Skinemo sa vatre i dodamo mleveni keks, orahe i pomešamo.

Pola smese stavimo na jedan list oblatne preko poređamo čajne kolutiće koje smo pre toga umočili u mleko. U šupljinu čajnih kolutića stavimo parče bananice a preko toga drugi deo smese. Preklopimo drugim listom oblatne. Stavimo tacnu preko opteretimo kolač. Stavimo na hladno da se stegne.

Recept je odavde.



недеља, 10. јануар 2021.

~ Orah i lešnik šnite ~

Krckavi kolač puna oraha i karamelnog ukusa.



Potrebno je:

Testo:
100 gr brašna
40 gr gustina
75 gr šećera u prahu
115 gr hladnog putera ili margarina
prstohvat soli

Fil: 
170 gr putera ili margarina
100 gr smeđeg šećera
3 kašike meda
1/2 kašike ekstrakta od vanile
prstohvat soli
2 kašike slatke pavlake
300 gr grubo seckanih oraha i lešnika

Priprema:
Za testo u brašno dodamo gustin, so, šećer u prahu i iseckani hladan puter. Zamesimo rukama u mrvičastu smesu i sipamo u kalup 23 obloženu alufolijom i prstima rasporedimo ravnomerno i utapkamo. Ostaviti u frižideru 15 minuta. Zagrejemo rernu na 180 stepeni i izvadimo testo iz frižidera i pečemo 15 minuta. Pečeno testo ostavimo sa strane ali neisključujemo rernu.
Na srednjoj vatri otopiti puter sa prstohvatom soli, medom, smeđim šećerom i sa ekstraktom vanile. Kad se otopi pustiti da vri 1-2 zatim dodamo slatku pavlaku i iseckane orahe i lešnike. Pomešamo i sipamo preko kore. Pečemo sve zajedno oko 20 minuta. Pečen kolač skroz ohladiti skinuti alufoliju i iseći na štanglice.
Dekorisati sa otopljenom čokoladom ako želimo. 
Recept je odavde.