среда, 25. мај 2022.

~ Kakao krofne ~

 


Potrebno je:

500 gr brašna

20 gr tamnog kakaoa

prstohvat soli

30 gr kvasca

300 ml mleka

1 kašika ruma ili rakije

50 gr putera

4 žumanaca

100 gr čokolade za punjenje

Za uvaljati:

4 kašike šećera u prahu

2 kašike kakao

Priprema:

U mlakom mleku otopimo šećer, dodamo izmrvljeni kvasac i ostavimo da nabubri. U brašno dodamo prstohvat soli, kakao, žumanca puter i kvasac koji je nabubrio i rum ili rakiju (manje će nam biti masne krofne). Zamesimo elastično testo i ostavimo na toplom da se udvostruči.

Nadošlo testo rastanjimo na 1 cm debljine i većom modlicom vadimo krugove. Na svaki drugi krug stavimo po kockicu čokolade i poklopimo drugim krugom (da nije previše brašnjavo od dole da se lakše zalepi testo), i za o,5 cm manjom čašom (širi mu je rub od moclice i bolje će stisnuti testo) vadimo krofne. Reslove testa možemo ponovo zamesiti neće biti tako elastično kao prvi put al šteta ne iskoristiti.

Pečemo na vrelom ulju prvu stranu pod poklopcem i kad okrenemo ne poklapamo više. Pazimo da nije previće vrelo ulje da ne izgori sa spolja a unutra da bude presno, al opet nesmemo ni na previše tihoj vatri da pečemo da nebudu previše masni.