понедељак, 26. септембар 2022.

~ Orasi ~

 


Testo:

400 gr brašna

320 gr putera

100 gr šećera u prahu

120 gr mlevenih oraha

Fil:

125 gr putera ili margarina

125 gr šećera u prahu

150 gr mlevenih oraha

1 kašika ruma

Priprema se:

U činiju sipamo brašno i pomešamo sa mlevenim orasima, kakao, šećerom u prahu zatim dodamo puter ili margarin sobne temperature isečeno na listiće i zamesimo testo. Testo podelimo na 2 dela i zamotamo u providnu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta. 

Komadiće ohlađenog testa prstima utiskujemo u kalupiće pazimo da je testo u sredini malo udubljeno (pri pečenju testo će narasti i ako je je napunimo da je u ravnini sa kalupom kad testo posle pečenja naraste neće moći lepo da se spoji sa filom). Na punjene kalupiće poslažemo u tepsiju i na 180 stepeni ispečemo. 

Pečeno testo ostavimo da se ohladi i blagim lupkanjem istresemo na tacnu. 

Penasto umutimo puter ili maragin sa šećerom u prahu, dodamo rum u mlevene orahe i promešamo. Spajamo po dve polovice oraha filom.

Recept za kore je odavde a za fil odavde.