недеља, 29. јануар 2023.

~ Ćufte od piletine i pileće džigerice ~

Volim njene recepte jedna od omiljenih blogerki je koje ja pratim. Recept je sa bloga Jekin Kapric.



Potrebno je:

200 gr pileće džigerice

400 gr pilećeg belog mesa

1 veće jaje

1 manja tikvica

1 luk

2 čena belog luka

5 punih kašika integralnog brašna

so, biber, vegeta, peršunovo lišće

Priprema:

Pileće belo meso i džigericu samleti na mašini za meso. Tikvicu očistiti i izrendati na krupnoj strani rende. Ocedimo tikvice dodati u meso, ubacimo i sitno seckani beli i crni luk i peršunovo lišće. Dodamo jaje, brašno i začinimo. Dobro sjednimo i namašženim rukama formiramo ćuftice. Stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i namažemo sa malo ulja. Pečemo na 180 stepeni. Na pola pečenja izvadimo tepsiju i okrenemo ih i vratimo da se ispeku. 



недеља, 22. јануар 2023.

~ Crno - bele kuglice ~

 Od jedne smese dve vrste kuglica 😉



Potrebno je:

500 ml mleka

2 pudinga od vanile

300 gr šećera

Bele kuglice:

125 gr putera ili margarina

150 ml mleka u prahu

150 gr kokosa

Crne kuglice:

125 gr putera ili margarina

100 gr čokolade

200 gr mlevenog keksa

Dekoracija: kokos, mleveni keks, čokoladne mrvice...

Priprema:

U malo mleka razmutimo puding sa šećerom. Preostalo mleko stavimo da uvri i skuvamo puding u njemu. Vruć puding podelimo na 2 dela.

Za bele kuglice umutimo margarin sa mlekom u prahu (bude mrvičasta smesa) dodamo u puding i dodamo i kokos. Ostavimo da se ohladi.

Za crne kuglice u vruć fil dodamo izlomljenu čokoladu, margarin ili puter mešamo da se otopi i sjedini i mleveni keks. Ostavimo fil da se ohladi.

Od hladne smese pravimo kuglice i bele uvaljamo u kokos a crne u čokoladne mrvice ili mlekevni keks. 



четвртак, 19. јануар 2023.

~ Palačinke mera na šolju ~

 Jedan recept za koji netreba vaga. Ovo su malo deblje palačinke. Mera je šolja od 200 ml.



Potrebno je:
5 jaja

2 šolje brašna

1 šolja slatke pavlake

1 šolja mleka

1 šolja šećera u prahu

1 kašika putera ili margarina

šolja je od 200 ml

Potrebno je:

Puter ili margarin otopimo. Jaja umutimo sa šećerom u prahu netreba skroz penasto samo malo umutimo mikserom. Dodamo brašno i mleko neizmenično i mutimo dalje mikserom. Na kraju dodamo umućenu slatku pavlaku i otopljeni puter ili margarin. Na klasičan način ispečemo palačnke.



понедељак, 16. јануар 2023.

~ Cipiripi rolat ~

 Naravno da se može koristiti bilo koji drugi krem 😉



Potrebno je:

"Testo":

300 gr mlevenog keksa

50 gr putera ili margarina

50 gr cipiripi krem table

ko želi može i 1-2 kašike šećera u prahu

oko 150 ml mleka sve zavisi od keksa

Fil:

50 gr putera ili margarina

100 gr cipiripi namaza

Priprema:
Mleveni keks, margarin rukama sjedinimo. (ko voli slađe može dodati šećer u prahu ja nisam). Dodamo rendanu krem tablu. Dodajemo mleko da dobijemo smesu koja nije previše mekana al nesme biti ni mrvičasta.  Meni je trebalo tačno 150 ml.

Mikserom umutimo puter ili margarin sa cipiripi namazamo.

"Testo" rastanjimo između dve najlon kese oklagijom. Namažemo pripremljenim filom i urolamo kao štrudlu.

Umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider da se stegne.



недеља, 15. јануар 2023.

~ Radilo al se i uživalo ~

 Dok sam radila za časopis nisam imala vremena za medenjake.Tako da u zadnjih 4-5 godine slabo sam i pravila. Prošle godine sam pravila sestrinoj maloj za Božićni vašar pa sam se uželela. Decembar mi prošao družeći sa medenjacima 😊

Evo par slika