Jednostavan i brz kolač sa neobičnim filom.
Potrebno je:
Kora:
4 žumanaca
200 gr šećera
200 ml vode
150 ml ulja
200 gr brašna
1/2 prašak za pecivo
4 kašike kakao
4 belanaca umućena u čvrst sneg
Fil:
4-5 kašika pekmeza od kajsije
200 ml kisele pavlake
Glazura:
1 kašika pekmeza
80 gr čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Žumanca umutimo sa šećerom, dodamo vodu i ulje i mikserom ponovo sjedinimo. U umućena žumanca dodamo prosejano brašno pomešan sa kakaom i praškom za pecivo. U smesu pažljivo umešamo umućena belanca, i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje 40x30 cm i pečemo na 180 stepeni. Pečeno testo ostavimo da se skroz ohladi.
Hladno testo presčemo na pola i na jednu polovinu namažemo pekmez od kajsija, a preko toga kašikomr azmućenu kiselu pavlaku. Preklopimo drugim delom testa.
Od gore u tankom sloju namažemo sa jednom kašikom pekmeza. Ostavimo kolač da se stegne i ohladi.
Za glazuru otopimo na pari čokoladu sa uljem i namažemo na kolač.
Recept je odavde.