Ovaj kolač je pre par godina bio pravi bum i svi su je pravili, naravno i ja ali nikako nije došao na red da se postavi na blog. Sad je konačno i to vreme došlo.
Potrebno je:
Podloga:
200 gr prezle
1 kašika šećera
Griz fil:
1 litar mleka
10 kašika šećera
13 kašika griza
70 gr puter ili margarina
1 jaje
Fil:
700-800 gr šljiva
1 vanilin šećer
1 kašika šećera
2 kašika pekmeza od šljiva
Piprema:
Na malo ulja propržimo prezlu sa 1 kašikom šećera. Ostavimo da se ohladi.
Šljive isečemo na četvrtine i sa šećerom i vanilin šećerom prodinstamo. Kad šljive omekšaju i počnu da se raspadaju dodamo džem, pomešamo i sklonimo sa ringle. Mogu se koristiti i smrznute šljive na tihoj vatri polako dinstamo dok se ne otkrave i omekšaju.
Od litre mleka oduzmemo 200 ml i pomešamo sa grizom i šećerom. Jaje umutimo viljuškom sa par kašika mleka da se termički obradi. Sipamo u vrelo mleko griz i stalno mešamo da se ne naprave grudvice. Skuvamo kao klasičan griz.Kad skinemo sa vatre dodamo otopljen puter i raznućeno jaje. Mikserom dobro umutimo.
Manju dublju tepsiju nauljiti i posuti sa polovinom prezle. Na to sipati polovinu griz fila dok je fil vreo da se ne bi steglo. Na to rasporedimo fil od šljiva i preostali fil od griza. Poravnamo špatulom.Sve ovo radimo dok je griz fil vreo da se ne bi steglo. Pospemo sa preostalom prezlom. Ostaviti da se ohladi, zatim prebaciti u frižider i dobro ohladiti. Kad se stegne sečemo na kocke.
Recep je odavde.
Нема коментара:
Постави коментар