петак, 26. април 2024.

~ Pogačice sa sirom i mirođijom ~

 Za sve ljubitelje mirođije.

Potrebno je:

600 gr brašna

25 gr kvasca

1 kašičica šećera

200 ml mleka

2 kašičice soli

2 kašike pavlake

100 gr putera ili margarina

Fil:

150 gr putera ili margarina

250 gr sitnog sira

1/2 kašičice soli

1/2 veza mirođije ili  2 kašike iseckane

Priprema se:

U mlakom mleku otopimo šećer i ddamo kvasac. U brašno dodamo so, kvasac koji je nabubrio, otopljeni puter, pavlaku i zamesimo. Ostavimo na toplom da se udvostruči testo.

Puter ili margarin mikserom sjedinimo sa sirom i dodamo mirođiju.

Nadošlo testo rastanjimo oklagijom na 1 cm debljine i namažemo sa polovinom fila i preklopimo testo u milima zamišljenom linijom podelimo na 3 dela levu stranu preklopimo na polovinu na t preklopimo desnu stranu.Gornju stranu preklopimo na polovinu na to preklopimo donju stranu. Ostavimo pokriveno da dodmara 20 minuta. Ponovo rastanjimo i namažemo sa drugimo delom fila. Ponovo složimo istim redosledom. Odmara 20 minuta i rastanjimo na prst debljine  i oštrim nožem zasečemo od gore na kockice.  Modlicom vadimo pogačice koje između dlanova vrtimo da dobiju visinu.

Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i namažemo umućenim jajetom. Pečemo na 180 stepeni da malo porumene.



понедељак, 1. април 2024.

~ Veliki kolač ~

 Kod nas u kući za Uskrs pored šunke, jaja i rena obavezno mora biti i velikog kolača. Nemogu ni zamisliti hleb umesto njega. Najlepša kombinacija. 😋

Potrebno je:

900 gr brašna

50 gr kvasca

1 kašičica šećera

1,5 kašičica soli

400 ml mleka

3 žumanaca

80 gr masti

Za premazivanje:
1 jaje

Priprema:

U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo kvasac, ostavimo da nabubri. U brašno dodamo so, mast, žumanca i kvasac koji je nabubrio. Zamesimo elastično testo i ostavimo na toplom da se odmori i duplira se. 

Nadošlo testo podelimo na 2 dela jedan veći drugi malo manji. Od oba dela napravimo valjak jedan duži drugi malo kraći, kako pravimo valjak usput zavrćemo krajeve zavrćemo u suprotne krajeve (kao kad cedimo veš) . Preko dužeg stavimo kraći (kao krst izgleda) i gde su kraći krakovi taj deo ispletemo kao pletenicu. Kraj pletenice savijemo ispod i tako dobijemo okrugli oblik. Onaj duži krak što nam je preostao obmotamo oko kolača i kraj isto stavimo ispod njega. Prebacimo u okrugli kalup koji smo dooobro namastili ili obložimo papirom za pečenje. (moja baba je pekla u metalnoj šerpi ja stavim na tepsiju i okolo stavim podesivi metalno obruč)

Prekrijemo i ostavimo ponovo da se odmara oko 20 minuta.Namažemo umućenim jajetom. Ispečemo na 180 stepeni ako nam pre vremena rumeni stavimo foliju. Najbolje probosti štapićem za ražnjiće i ako je suva kolač je pečen.