петак, 26. април 2024.

~ Pogačice sa sirom i mirođijom ~

 Za sve ljubitelje mirođije.

Potrebno je:

600 gr brašna

25 gr kvasca

1 kašičica šećera

200 ml mleka

2 kašičice soli

2 kašike pavlake

100 gr putera ili margarina

Fil:

150 gr putera ili margarina

250 gr sitnog sira

1/2 kašičice soli

1/2 veza mirođije ili  2 kašike iseckane

Priprema se:

U mlakom mleku otopimo šećer i ddamo kvasac. U brašno dodamo so, kvasac koji je nabubrio, otopljeni puter, pavlaku i zamesimo. Ostavimo na toplom da se udvostruči testo.

Puter ili margarin mikserom sjedinimo sa sirom i dodamo mirođiju.

Nadošlo testo rastanjimo oklagijom na 1 cm debljine i namažemo sa polovinom fila i preklopimo testo u milima zamišljenom linijom podelimo na 3 dela levu stranu preklopimo na polovinu na t preklopimo desnu stranu.Gornju stranu preklopimo na polovinu na to preklopimo donju stranu. Ostavimo pokriveno da dodmara 20 minuta. Ponovo rastanjimo i namažemo sa drugimo delom fila. Ponovo složimo istim redosledom. Odmara 20 minuta i rastanjimo na prst debljine  i oštrim nožem zasečemo od gore na kockice.  Modlicom vadimo pogačice koje između dlanova vrtimo da dobiju visinu.

Poređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i namažemo umućenim jajetom. Pečemo na 180 stepeni da malo porumene.



Нема коментара:

Постави коментар