субота, 27. децембар 2014.

~ Medena pita ~

Ovo je recept od moje sestre.


Testo:
500 gr brašna
150 gr šećera
50 gr masti
2 jaja
1 kašičica sodabikarbone
4 kašike mleka
4 kašike otopljenog meda
Fil:
6 deci mleka
4 žumanca
4 belanaca
4 kašike brašna
250 gr putera ili margarina
200 gr prah šećera
1/2 vrećice (5 gr) želatina
3 kašike pekmeza od kajsije
2 x 3 kašike pekmeza od višanja

Priprema se:
Sastojke za testo sjedinimo i podelimo  u 4 jufkice. Oklagijom razvučemo na 25 x 39 cm. Na poleđini tepsije i na masnom papiru ispečemo.
U žumanca pomešamo sa šećerom, brašnom i sa malo mleka. Ostalo mleko stavimo da uvri i skuvamo u njoj mešavinu brašna i žumanaca. Kad se skuvalo i ohladilo dodamo umučena belanca. Puter ili margarin penasto umutimo i dodamo u fil. Želatin potopimo u 2 kašike hladne vode, kad je nabubrilo uzmemo 1 deci fila ugrejemo i umutimo u njoj želatin pa sjedinimo sa ostatkom fila. Ako je fil tečniji (kao meni što je bio slučaj) na kratko ali stvarno kratko 5-10 minuta (često proveravamo i pomešamo ) stavimo u frižider da se malo stegne.
Donju koru namažemo sa 3 kašike pekmeza od višanja pa fil na to drugu koru na to pekmez od kajsije pa fil pa treća kora,pekmez od višanja fil i kora. Ostavimo da prenoći i sutra dan pospemo sa prah šećerom.


недеља, 21. децембар 2014.

~ Posne buhtle ~

Odlične posne buhtle.


Potrebno je:
500 gr brašna
250 ml kisele vode
40 gr kvasca
5 kašika ulja
5 kašika šećera
1/2 kašičica soli
50 ml mlake vode
1/2 praška za pecivo

50 gr margarina
pekmez

Priprema se:
U malo mlake vode otopimo 1 kašiku šećera i dodamo kvasac da nabubri. Brašno pomešamo sa soli, šećerom, praškom za pecivo dodamo kvasac, kiselu vodu i ulje. Dobro umesimo testo. Ostavimo na toplom da se duplira. Kad je testo nadošlo rastanjimo na 1 cm debljine isečemo na kvadrate i na svaku stavimo pekmez po želji ja stavljala od šljive. Zatvorimo i formiramo buhtlu poređamo u tepsiju koju smo podmazali. Otopimo margarin i premažeo butle sa svih strana. Na 180 stepeni ispečemo. Ko želi može posuti sa prah šećerom kad su se ohladile.



четвртак, 18. децембар 2014.

~ Prutići sa vinom i čvarcima ~

Zanimljive grickalice za ljubitelje čvaraka.


Potrebno je:
700 gr brašna
400 gr samlevenih čvaraka
1 suvi kvasac
2 kašičice soli
mleveni biber
1 jaje
1 žumance
oko 1,5 deci belog vina

Priprema se:
Istrljamo brašno i čvarke, dodamo suvi kvasac pa promešamo. Posolimo dodamo biber, jaje, žumance i oko 1,5 deci belog vina. Dobro umesimo i ostavimo preko noći u frižideru (činiju obližimo samolepljivom folijom). Sledeći dan razvučemo na 1 cm debljine i isečemo na prutiće namažemo jajetom i na 180 stepeni ispečemo dok ne porumeni.


уторак, 9. децембар 2014.

~ Sitne pogačice sa čvarcima i sirom ~

Sad je sezona čvaraka pa da iskoristimo.


Potrebno je:
30 gr kvasca
1 kašičica šećera
2 kašike mlake vode
500 gr brašna
300 gr mlevenih čvaraka
1 kašičica soli
4 žumanaca
mleveni biber
300 gr sitnog sira

1 jaje

Priprema se:
U mlakoj vodi otopimo šećer i dodamo kvasac razmutimo i ostavimo da se digne.
Brašno i čvarke istrljamo. Dodamo so, žumanca, biber, sir i nabubreli kvasac. Umesimo i umotamo činiju samolepljivom folijom i ostavimo u frižideru da prenoći. Sutradan na blago pobrašnjenoj dasci rastanjimo na prast debljinu i vadimo sitnije pogačice. Namažemo umućenim jajetom pospemo sa krupnom soli po želji i na 180 stepeni ispečemo.



недеља, 7. децембар 2014.

~ Mafini sa dunjom ~

Mirišljave dunje iz kompota završile u mafinu.


Potrebno je:
280 gr brašna
1 prašak za pecivo
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašičica cimeta
200 gr skuvanih dunja iz kompota
2 jaja
120 ml mleka
50 ml ulja

Priprema se:
U blenderu sameljemo dunje (dodamo malo soka samo da je lakše izblendirati). Dodamo jaja, mleko, šećer i ulje promešamo. Prosejemo brašno i prašak za pecivo i sjedinimo sa mokrom semsom. Kalup za mafine obložimo papirom za pečenje ili stavimo korpice za mafine sipamo smesu ne skroz do vrha i na 180 stepeni ispečemo. Kad su pečeni i ohlađeni pospemo sa prah šećerom.


субота, 6. децембар 2014.

~ Pita od karfiola ~

Karfiol ja volim na sve načine a najviše pohovano a momci više kao čorbu. Evo sad je i u pitu ušla :)


Potrebno je:
1 kg karfiola
100 gr putera ili margarina
4 jaja
4 kašike mleka
3 kašike brašna
3+2 kašike kačkavalja
1 kašika prezle
biber i so

Priprema se:
Cvetove karfiola do pola obarimo da nebudu previše mekani. Umutimo puter ili margarin sa žumancima, dodamo mleko, brašno, biber, so i 3 kašike rendanog kačkavalja. Sve dobro izmešamo i dodamo umućena belanca pa sjedinimo. Dodamo u ovu smesu karfiol i polako promešamo sipamo u tepsiju koju smo podmazali i posuli sa prezlom. Pospemo odgore 2 kašike kačkavalja i pečemo u rerni ugrejanu na 180 stepeni.
Možemo ga služiti i toplo i hladno.
Recept je odavde.


понедељак, 1. децембар 2014.

~ Izvukli smo nagradu ~

Kao što sam i rekla u ponoć sam zatvorila učestvovanje u nagradnoj igri i izvukla dobitnika.
Dobitnik je Ildiko Hanak
Čestitam!!!!
Ildiko ima 3 dana da mi u poruci na face ili na mail dostavi adresu ako se slučajno ne javi ponovo izvlačim nagradu.
Hvala svima koji su učestvovali.