Omiljeni sirupasti slatkiš moje sestre.
Potrebno je:
Sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
4 koluta limuna
Testo:
500 ml vode
100 ml ulja
prstohvat soli
2 kašike šećera
320 gr brašna
5 jaja
Preiprema se:
Prvo napravimo sirup. Prokuvamo na srednjoj vatri šećer i vodu 10 minuta. Skinemo sa vatre dodamo kolutove limuna i ostavimo da se skroz ohladi i ostavimo da prenoći u frižideru.
Prokuvamo vodu, so, ulje i šećer skinemo sa vatre i dodamo brašno vratimo na ringlu i intenzivno mešamo 2-3 minuta (kuvamo brašno) dok nam se ne napravi lopta. Skinemo sa vatre i ostavimo oko 10 minuta da se prohladi. Mikserom muteći dodajemo 1 po 1 jaje. Punimo špric za tulumbe i u duboko hladno ulje istiskamo dužine oko 10 cm pazimo da ostane mesta jer će u toku pečenja narast i pržimo na (skali od 3 ja sam pekla na 2,5 jačine). Okrećemo ih dok nebudu lepe zlane žute boje pa rešetkasto kašikom vadimo i stavljamo u hladan sirup nek stoje u njemu dok se neispeče sledeća tura. Ulje iznesemo na hladno da se ohladi to je oko 10 minuta pa ponovo u hladno ulje istiskamo tulumbe i tako dok imamo testa. Pre svakog prženja ohladimo ulje. Kad smo sve ispržili poređamo u dublju tepsiju prelijemo sa ostatkom sirupa pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo u frižideru.
Vodila sam se ovim receptom.
Potrebno je:
Sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
4 koluta limuna
Testo:
500 ml vode
100 ml ulja
prstohvat soli
2 kašike šećera
320 gr brašna
5 jaja
Preiprema se:
Prvo napravimo sirup. Prokuvamo na srednjoj vatri šećer i vodu 10 minuta. Skinemo sa vatre dodamo kolutove limuna i ostavimo da se skroz ohladi i ostavimo da prenoći u frižideru.
Prokuvamo vodu, so, ulje i šećer skinemo sa vatre i dodamo brašno vratimo na ringlu i intenzivno mešamo 2-3 minuta (kuvamo brašno) dok nam se ne napravi lopta. Skinemo sa vatre i ostavimo oko 10 minuta da se prohladi. Mikserom muteći dodajemo 1 po 1 jaje. Punimo špric za tulumbe i u duboko hladno ulje istiskamo dužine oko 10 cm pazimo da ostane mesta jer će u toku pečenja narast i pržimo na (skali od 3 ja sam pekla na 2,5 jačine). Okrećemo ih dok nebudu lepe zlane žute boje pa rešetkasto kašikom vadimo i stavljamo u hladan sirup nek stoje u njemu dok se neispeče sledeća tura. Ulje iznesemo na hladno da se ohladi to je oko 10 minuta pa ponovo u hladno ulje istiskamo tulumbe i tako dok imamo testa. Pre svakog prženja ohladimo ulje. Kad smo sve ispržili poređamo u dublju tepsiju prelijemo sa ostatkom sirupa pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo u frižideru.
Vodila sam se ovim receptom.
Nit pravila, nit jela nit pravila..odavno.
ОдговориИзбришиOve tvoje me baš mame