субота, 7. фебруар 2015.

~ Bunar kifle ~

Ovo su mi omiljene kiflice od detinjstva. Bunar kifle su dobile ime po tome što nekad nisu imali frižidere i onda umešeno testo spuštali u bunar iznad vode gde je bilo lepo sveže i testo se dizalo na hladnom. Ja pošto nemam bunar testo umesim uveče i preko noći se lepo digne u frižideru.


Potrebno je:
500 ml mleka
50 gr kvasca
1/2kašičice soli
5 kašičica šećera
200 ml masti
200 ml kisele pavlake
3 žumanaca
1 kg brašna

2 vanilin šećera
šećer po potrebi

Priprema se:
U mlakom mleku otopimo šećer i dodamo izmrvljen kvasac, ostavimo da nabubri. Dodamo mast, kiselu pavlaku, žumanca i brašno u više navrata. Dobro umesimo (biće mekano testo) umotamo u providnu foliju činiju i ostavimo preko noći u frižideru. (može i na sobnoj temperaturi da se digne ali lepša je ako prenoći na hladnom). Na parče papira za pečenje stavimo šećera i vanilin šećera pomešamo i supenom kašikom vadimo komade testa i uvaljamo u šećer krajeve im zavrćemo u suprotne pravce (kao navoj da ima po sebi i šećer uđe i unutar testa a i obloži sa spolja) oblikujemo ga u slovo U i poređamo u dobro namašćenu tepsiju jednu do druge. Ostavimo 10 minuta da odmara taman dok nam se i rerna ugreje na 180 stepeni. Ispečemo kad je lepa rumena odgore i jedan ćošak viljuškom podignem da vidim ispod ako se šećer lepo karamelizovalo onda izvadimo i prevrnemo na tacnu i sačekamo da se ohladi. Sa donje strane krckava karamela a odgore krcka kristal šećer. Meni najlepše starinske kifle.


1 коментар:

  1. Privukao me naziv i nisam pogresila, nesto sto se zove bunar kifle ne moze biti lose! Divni starinski nazivi za kolace, bas bih volela da ovo probam, razlikuje se od drugih kiflica, jos da mi je bunar

    ОдговориИзбриши