Potrebo je.
Testo:
500 gr lisnatog testa
Fil:
2 litar mleka
340 gr šećera
2 vanilin šećer
2 kašike brašna
200 gr gustina
7 jaja
Dekoracija:
šećera u prahu
Priprema:
Za kore lisnato testo odmrznuti i obe ploče jedan po jedan rastanjiti na blago pobrašnjenoj dasci i staviti na tepsiju 25x35 cm izbockati viljuškom i na 180 stepeni ispečemo do zlatno žute boje. Ostavimo pečene kore da se ohlade.
Za fil u 300 ml mleka razmutimo šećer, vanilin šećer, gustin i brašno. Preostalo mleko stavimo da uvri i kad vri smanjimo vatru polako uz stalno mešanje ulijemo smesu od žumanaca i uz stalno mešanje kuvamo dok nezgusne. U vreo fil odmah umešamo umućena belanca.
Belanca umutimo u čvrst šam sa prstohvatom soli. Kad se pena umutila dodajemo postepeno šećer i dobro umutimo.
U tepsiji u kojoj smo pekli kore vratimo donju koru na to sipamo ceo fil i preko stavimo drugu koru.
Ja gornju koru isečem na kvadrate i tako poređam po filu lakše mi je seći kolač kad se ohladi.
Ostaviti preko noći da se stegne i ohladi. Pre posluženja kolač posuti sa šećerom u prahu.
Recept je odavde.
Нема коментара:
Постави коментар