понедељак, 3. јануар 2022.

~ Doboš torta ~



Potrebno je:

Kora:

12 jaja

12 kašika šećera

12 kašika brašna

Fil:

8 jaja

150 gr šećera

2 vanilin šećer

150 gr čokolade za kuvanje

100 gr mlečne čokolade

350 gr putera

Glazura:

200 gr šećera

2 kašike limunovog soka

2 kašike putera ili margarina

Dekoracija:

2 šlag krema od čokolade

Priprema:

Za koru umutimo 3 belanaca postepeno dodavajući 3 kašike šećera zatim dodajemo 3 žumanaca muteći manjom brzinom i na kraju umešamo 3 kašike brašna. Dobijenu smesu sipamo u tepsiju obloćenu papirom za pečenje i na 180 stepeni ispečemo. N ovaj način spremimo još 3 kore. Dobijene 4 kore po dužini presečemo na pola da dobijem 8 kora.

Za fil skuvamo jaja sa šećerom na pari. U skuvan fil dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo da se otopi i ostavimo da se ohladi. Puter penasto umutimo i sjedinimo sa hladnim filom.

Za glazuru otopimo šećer da dobije leu karame boju zatim dodamo limunov sok i puter ili margarin. Izlijemo preko jedne kore OPREZ jer je karamel vreo da se ne bi povredili. Ja sam sačekala par sekundi kad karamel više nije bio tečan al nije se skroz ni steglo i oštrim nožem presekla, ako se karamel još vuče ponovo preseći. 

Filujemo tortu, zadnji red je krem i po tome poređamo isečenu koru sa karamelom. 

Umutimo šlag krem i dekorišemo tortu.




Нема коментара:

Постави коментар