понедељак, 10. јануар 2022.

~ Jogurt krofne~


 Potrebno je:

500 gr brašna

prstohvat soli

100 ml mleka

50 gr šećera

prstohvat soli

200 ml jogurta

50 gr kvasca

6 žumanaca

ulje za pečenje

fil po želji

šećer u prahu

Priprema se:

U mlakom mleku otopimo kašičicu šećera i dodamo kvasca da naburi. U brašno dodamo prstohvat soli, žumanca, jogurt, šećer i kvasac koji je nabubrio. Zamesimo elastično testo, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom da se udvostruči. 

Kad se testo odmorilo rastanjimo na prst debljine i večom modlom vadimo krofne. Pokrijemo i ostavimo 15 minuta da se odmore i dignu. Prstima napravimo udubljenje u sredini. 

U dubljoj šerpi zagrejemo ulje i krofne sa spuštamo u ulje sa stranom gde je udubljenje i poklopimo na srednjoj vatri pečemo. Netreba ni da je previše jaka vatra jer če ostati presno a da nebude ni previše slaba da neupije previše masnoće. Kad je porumenelo okrenemo i sa druge strane otklopljeno pečemo. Pečene krofne punimo po želji i pospemo sa šećerom u prahu.



Нема коментара:

Постави коментар