недеља, 3. април 2022.

~ Čokoladni kuglof ~

 U našoj kući se najčešće prave mufini, bakin kolač/vafel i kuglofi. Klincima ove tri stvari su omiljene.



Potrebno je:

150 gr putera ili margarina

200 gr smeđeg šećera

100 gr čokolade

50 gr kakao

160 ml mleka

3 veća jaja

170 gr brašna

1,5 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sodabikarbone

prstohvat soli

Glazura:

100 gr čokolade

50 gr šećera u prahu

50 gr putera ili margarina

50 ml mleka

Priprema se :

U šerpu stavimo puter ili margarin, šećer, čokoladu, kakao i mleko. Stavimo na laganu vatru i uz često mešanje otopimo. Kad je smesa glatka ostavimo sa strane da se hladi 5 minuta.

U činiji prosejemo brašno, prašak za pecivo, sodubikarbonu i  so. Prohlađenoj smesi dodajemo jedno po jedno jaja muteći mikserom da se jaja neskuvaju. Svako jaje dobro izmiksamo sa smesom pre nego što dodamo sledeće. Smesi dodavati postepeno brašno i mutiti mikserom da nema grudvica. 

Kalup za kuglof namastiti i posuti sa brašnom. Ako koristimo silikonski onda nema potrebe. Sipamo dobijenu smesu u kalup i na 170 stepeni pečemo oko 45 minuta, zavisi od jačine rerne. Najbolje je probosti čačkalicom u sredini kolača ako uzađe suva onda je pečena. Ostavimo u kalupu da se hladi 5-10 minuta, zatim prevrnemo na žicu za hlađenje i skroz ohladimo kolač. 

Za glazuru na laganoj vatri otopimo čokoladu, šećer, kako i puter ili margarin kad je smesa glatka skinamo sa vatre i prelijemo preko kolača.

Recept je odavde.



Нема коментара:

Постави коментар