понедељак, 11. септембар 2023.

~ Cvekla na mamin način ~

 Ovako se u našoj porodici sprema cvekla za zimu.


Potrebno je:

obarena cvekla 

2,5 litar vode

1 litar sirćeta

500 gr šećera

2 pune kašike soli

malo konzervansa

malo kima u zrnu

Pripema:

Cveklu operemo i u ljusci obarimo ( kao da krompir kuvamo u ljusci ). Ostavimo cveklu da se prohladi, zatim nožem ogulimo i ako su sitniji isečemo na kolutove ako su krupniji presečem na pola i onda isečem na kriške. 

Na dnu tegle stavimo prstohvat kima i poređamo cveklu. 

Preliv prokuvamo i sa ključalim prelivom prelijemo cveklu. Poklopimo poklopcem i stavimo u činiju i koju smo obložili ćebetom. Kad smo sve poređali onda sa svih strana ušuškamo i ostavimo tako da se ohladi. Zatim odložimo u špajz.



Нема коментара:

Постави коментар