Kad pravim medenjake onda imam puno žumana viška. Zamrznem ih po 5 kom i iskoristim ubrzo za dizana testa.
Potrebno je:
50 gr kvasca
700 gr brašna
300 ml mleka
10 žumanaca
100 gr šećera
prstohvat soli
1 vanilin šećer
rendana kora od 1/2 limuna
100 gr putera ili margarina
1 kašika ruma
125 gr čokolade
Priprema:
U mlakom mleku otopimo kašiku šećera i dodamo razmrvljeni kvasac da nabubri. U činiju dodamo 500 gr prosejanog brašna, prstohvat soli, žumanca, otopljen i prohlađen puter ili margarin, vanilin šećer, limunovu koru, rum i aktivirani kvasac. Umesimo i postepeno dodajemo ostatak brašna (zavisi od veličine žumanaca ). Zamesimo elastično testo pokrijemo krpom i ostavimo na toplom da se udvostruči.
Nadošlo testo rastanjimo na 1 cm debljine i vadimo krugove. Iseckamo čokoladu na sitnije kockice i na svaki drugi krug stavimo u sredinu malo čokolade. Poklopimo praznim krugom ivice pritisnemo i malo manjom čašom vadimo krofnu stim spajamo ivice (mora biti čaša jer je širi rub od modlica i bolje pritisne testo da se slepi).
Pečemo u vrelom ulju kao klasične krofne. Prvu stranu pod poklopcem kad okrenemo onda peečmo bez poklopca.
Pospemo sa vanilin prah šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар