среда, 27. септембар 2023.

~ Krofne sa žumanacima ~

 Kad pravim medenjake onda imam puno žumana viška. Zamrznem ih po 5 kom i iskoristim ubrzo za dizana testa. 

Potrebno je:

50 gr kvasca

700 gr brašna

300 ml mleka

10 žumanaca

100 gr šećera

prstohvat soli

1 vanilin šećer

rendana kora od 1/2 limuna

100 gr putera ili margarina

1 kašika ruma

125 gr čokolade

Priprema:

U mlakom mleku otopimo kašiku šećera i dodamo razmrvljeni kvasac da nabubri. U činiju dodamo 500 gr prosejanog brašna, prstohvat soli, žumanca, otopljen i prohlađen puter ili margarin, vanilin šećer, limunovu koru, rum i aktivirani kvasac. Umesimo i postepeno dodajemo ostatak brašna (zavisi od veličine žumanaca ). Zamesimo elastično testo pokrijemo krpom i ostavimo na toplom da se udvostruči.

Nadošlo testo rastanjimo na 1 cm debljine i vadimo krugove. Iseckamo čokoladu na sitnije kockice i na svaki drugi krug stavimo u sredinu malo čokolade. Poklopimo praznim krugom ivice pritisnemo i malo manjom čašom vadimo krofnu stim spajamo ivice (mora biti čaša jer je širi rub od modlica i bolje pritisne testo da se slepi).

Pečemo u vrelom ulju kao klasične krofne. Prvu stranu pod poklopcem kad okrenemo onda peečmo bez poklopca.

Pospemo sa vanilin prah šećerom.



Нема коментара:

Постави коментар