Klasičan starinski kolač.
Potrebno je:
Testo:
600 gr brašna
200 gr šećera
1 prašak za pecivo
3 žumanaca
100 gr pavlake
150 gr masti
mleko po potrebi (meni je trebalo 80 ml mleka)
Fil:
2 kg jabuka
2 vanilin šećera
150 gr šećera
cimet po ukusu
3-4 kašike prezle
3 belanaca
Priprema:
Presejemo brašno sa praškom za pecivo, dodamo šećer i mast pa rukama itrljamo/sjedinimo. Dodamo žumanca, pavlaku i mleko po potrebi pa zemesio testo. Pokrijemo najlonom i stavimo u frižider na 30 minuta.
Jabuke očistimo, izrendamo i prodinstamo na tihoj vatri puste jabuke same sok. kad su jabuke gotove odlijemo višak tečnosti (ja nisam imala), kad se ohladilo dodamo šećer, vanilin šećer, prezlu, cimet i umućena belanca.
Prvu koru rastanjimo na 40x37 cm i stavimo u namašćenu i brašnom posutu tepsiju. Preko kore namažemo fil, zatim i druga kora.
Namažemo umućenim jajetom i izbockamo viljuškom na više mesta. Pečemo na 180 stepeni.
Kad se ohladi isečemo na kocke i pospemo šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар