среда, 8. новембар 2023.

~ Karamel lešnik torta ~

Od svih orašastih plodova najdraži su mi lešnici. Pravila sam po ovom receptu sa malim izmenama. 

Potrebno je :

Kora:

50 gr pečenih mlevenih lešnika

3 belanaca

1 žumance

3 kašike šećera

2 kašike brašna

2 kašike kakaoa

1 kašičica praška za pecivo

25 ml ulja

Ovo je mera za 1 koru a trebaju nam 4. Znači svi sastojci x 4.

Fil:

300 gr pionirovih karamel bombona sa lešnikom

100 ml mleka

170 gr gustina

70 ge šećera

8 žumanaca

900 ml mleka

150 gr putera ili margarina

250 ml slatke pavlake

Glazura:

100 gr čokolade za kuvanje

50 gr mlečne čokolade

200 ml slatke pavlake

Dekoracija:

2 čokoladna šlag krema

Priprema:

 Za koru umutimo belanca postepeno dodavajući šećer, dodamo žumance i sjedinimo zatim umešamo pomešan lešnik sa kakaom, praškom za pecivo i brašnom. Ulijemo i ulje. Kalup  prećnika 26 cm obložen papirom za pečenje sipamo smesu za testo i na 180 stepeni ispečemo. Na ovaj način napravimo još 3 kore. Ostavimo da se ohladi.

Bombone raspakujemo i stavimo u šerpicu i prelijemo sa 100 ml mleka i na tihoj vatri otopimo. Gustin, šećer i žumanca umutimo sa malo mleka da nema grudvica a presotalo mleko (od 900 ml) stavimo da uvri. U vrelom mleku dodamo otopljenu smesu od bombona, zatim ulijemo i gustin i skuvamo fil naprestano mešajući. Ostavimo da se ohladi. Kada je tek-tek mlako dodamo umućen puter ili margarin. Umutimo slatku pavlaku i dodamo u fil. 

Oko kora stavimo obruč za torte i nafilujemo. Fil ide i na gornju koru. 

Za glazuru otopimo čokolade sa slatkom pavakom, kad se ohladi na sobnu temperaturu prelijemo preko ohlađene torte. Ostavimo da se stegne. Pre posluženja skinemo obruč i ukrasimo sa umućenim šlag kremom.



Нема коментара:

Постави коментар