Od svih orašastih plodova najdraži su mi lešnici. Pravila sam po ovom receptu sa malim izmenama.
Potrebno je :
Kora:
50 gr pečenih mlevenih lešnika
3 belanaca
1 žumance
3 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
25 ml ulja
Ovo je mera za 1 koru a trebaju nam 4. Znači svi sastojci x 4.
Fil:
300 gr pionirovih karamel bombona sa lešnikom
100 ml mleka
170 gr gustina
70 ge šećera
8 žumanaca
900 ml mleka
150 gr putera ili margarina
250 ml slatke pavlake
Glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
50 gr mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake
Dekoracija:
2 čokoladna šlag krema
Priprema:
Za koru umutimo belanca postepeno dodavajući šećer, dodamo žumance i sjedinimo zatim umešamo pomešan lešnik sa kakaom, praškom za pecivo i brašnom. Ulijemo i ulje. Kalup prećnika 26 cm obložen papirom za pečenje sipamo smesu za testo i na 180 stepeni ispečemo. Na ovaj način napravimo još 3 kore. Ostavimo da se ohladi.
Bombone raspakujemo i stavimo u šerpicu i prelijemo sa 100 ml mleka i na tihoj vatri otopimo. Gustin, šećer i žumanca umutimo sa malo mleka da nema grudvica a presotalo mleko (od 900 ml) stavimo da uvri. U vrelom mleku dodamo otopljenu smesu od bombona, zatim ulijemo i gustin i skuvamo fil naprestano mešajući. Ostavimo da se ohladi. Kada je tek-tek mlako dodamo umućen puter ili margarin. Umutimo slatku pavlaku i dodamo u fil.
Oko kora stavimo obruč za torte i nafilujemo. Fil ide i na gornju koru.
Za glazuru otopimo čokolade sa slatkom pavakom, kad se ohladi na sobnu temperaturu prelijemo preko ohlađene torte. Ostavimo da se stegne. Pre posluženja skinemo obruč i ukrasimo sa umućenim šlag kremom.
Нема коментара:
Постави коментар