Koljivo jako volimo i mužić i ja ali nesetim se praviti preko godine sem za Slavu. Ja spremam na ovaj način. Ja koljivo spremam uveče jer preko noći je ona ušuškana u toplom i omekša i nabubri.
Potrebno je:
500 gr pšenice
150-200 gr šećera
2 vanilin šećer
1 mala kašikica cimeta
2 kašike meda
250 gr mlevenih oraha
70 gr suvog grožđa
Priprema:
Pšenicu operemo i stavimo u šerpu i
nalijemo vode toliko da je 2 prsta iznad pšenica. Kuvamo ovako 30-45 minuta.
Ako voda ispari u toku kuvanja dolijemo. Zatim šerpu stavimo na presaviijeno
ćebe i dobro je ušuškamo. Tako ostavimo preko noći da nabubri i omekani. Sutra
dan ujutru sameljemo na mašini za mlevenje mesa. Moje su krupne rupice na
mašini i ja dva puta sameljem. Zatim dodamo med, vanilin šećer, cimet, mlevene
orahe i šećer (ko koliko slatko voli ja stavim malo manje nevolim da je
preslatka) dobro pomešamo i sipamo u činiju iz koje ćemo je poslužiti.
Pokrijemo je mlevenim orasima da se nesuši i dekorišemo polovinama oraha i
suvim grožđem.
Нема коментара:
Постави коментар