субота, 3. мај 2014.

~ Bratislavske kiflice ~

ili požonji kifli na mađarskom a tako ih ja znam.Preukusne kiflice liče mnogo na Bejgli samo u obliku kiflica.


Potrebno je:za 26 komada
400 gr brašna,1/2 kašičice praška za pecivo,160 gr putera,60 gr prah šećera,prstohvat soli,2 žumanaca, 2 kašike pavlake,1/2 kašičice suvog kvasca razmućene u 2 kašike mlakog mleka.
Za premaz: 1 belanace i 2 žumanceta.
Fil:oko 1,5 deci mleka,200 gr šećera,2 vanilin šećera,rendana kora od 1 limuna,500 gr mlevenog maka.
Isto toliko treba ako pravimo sa orasima.
Priprema se:
Brašno,šećer u prahu i prašak za pecivo presejemo u činiju dodamo so i istrljamo sa hladnim iseckanim puterom.Kvasac koji smo razmutili sa mlekom sjedinimo sa pavlakom i sa žumancima i brzo sjedinimo sa brašnom.Napravimo loptu od testa i 30 minuta odmaramo u kuhinji.
Za fil prokuvamo oko 1,5 deci mleka sa šećerom,vanil šećerom i rendanom limunovom korom.Dodamo mak i 1-2 kuvamo.Skinemo sa vatre razmažemo na tanjiru pokrijemo samolepljivom folijom i ostavimo da se ohladi.Ovako ga je lako podeliti na 26 delova.Ovako pravimo i ako pravimo sa orasima samo ja nisam dodala limunovu koru.Ako želimo i mak i orase kao fil prepolovimo sastojke i napravimo obe.
Podelimo ga na 26 delova.Svaku lopticu razvučemo u blago ovalan oblik,ivice namažemo sa belancetom fil po dužini raspodelimo pa umotamo i zatvorimo kiflice i stavimo u tepsiju obloženu papirom za pečenje tako da nam je preklop na dole.Namažemo žumancetom i dobrih pola sata ostavimo da se suše u kuhinji.Kad nam se žumanca na kiflama na dodir nelepe namažemo belancetom i ponovo pola sata ostavimo da se suši ali sada na hladnom mestu.Sa čačkalicom na 3 mesta probodemo da kad para izlazi nepuknu kiflice i na 180 stepeni ispečemo da budu zlante žute boje.
Recept je odavde.




1 коментар: