понедељак, 22. новембар 2021.

~ Brza torta sa turskim keksom ~

 Fina tortica na brzinu.



Potrebno je:

600 gr turskog keksa

1 kg kisele pavlake sa većim procentom masti

250 gr šećera u prahu

Dekoracija:

500 ml slatke pavlake


Priprema se:

U dubljoj činiji kašikom (nikako mikserom razvodniće se pavlaka) pomešati kiselu pavlaku i šećer u prahu. Ostaviti 10 minuta da se šećer otopi povremeno promešati. 

Na tacnu stavimo 15 keksa 3x5 komada pa 3-4 kašike fila namazati na to ponovo red keksa red fila i tako dok ne potrošimo sav materijal. 

Staviti u frižider da se stegne. Umutimo slatku pavlaku i dekorišemo ohlađenu tortu.

Recept je odavde.



субота, 20. новембар 2021.

~ Klavir kolač ~

 Dekorativan i šaren kolač.



Potrebno je:

Čokoladna kora: 

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika brašna 

5 kašika čokoladnog praha ( neskvik )

4 kašike mlevenih oraha

1 prašak za pecivo

Rolat:

5 jaja

6 kašika šećera

1 kašika ulja

2 kašike tople vode

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

Beli fil:

750 ml mleka

8 kašika brašna

2 vanilin šećera

200 gr šećera

250 gr putera ili margarina

Fil za rolat:

150 gr mlevenih oraha

50 gr čokolade

150 gr putera ili margarina

Glazura:

100 gr čokolade

2 kašike ulja

Priprema:

Ispečemo kakao piškotu. Razdvojimo jaja i belanca umutimo postepeno dodavajući šećer kad je umućeno dodamo žumanca jedan po jedan na kraju pažljivo umešamo mešavinu čokoladnog praha, mlevenog oraha, brašna i praška za pecivo. Pažljivo sjedinimo i sipamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pečemo na 180 stepeni.  Kad se ohladi presečemo na 2 dela.

Ispečemo koru i za rolat. Još vreo urolamo sa čistom sudnom krpom i ostavimo da se ohladi.

Za beli fil u malo mleka razmutimo brašno, šećer i vanilin šećer i skuvamo u preostalom vrelom mleku. Fil ostavimo da se ohladi. Umutimo margarin i sjedinimo sa hladnim filom.

Za fil za rolat umutimo puter s mlevenim orasima i sa otopljenom i na sobnu temperaturu ohlađenom čokoladom.

Ohlađeni rolat odmotamo i namažemo filom. Ostavimo da se malo stegne i isečemo na parčad debljne prsta. 

Stavimo donju kakao koru namažemo polovinom belog fila na to isečeni rolati jedni do druge, namažemo drugu polovinu belog fila i poklopimo drugom braon korom. Stavimo u frižider da se stegne.

Čokoladu otopimo na pari i namažemo na ohlađen kolač.



четвртак, 18. новембар 2021.

~ Štrudla sa neskvikom ~

Moja baba je pravila ovakvu štrudlu koji smo mi kao deca obožavali samo ona umesto neskvika koristila kakao. Ja sam kakao zamenila sa neskvikom i sada je omiljena štrudla i mojoj deci.
Ovog puta sam koristila dizano testo sa više žumanaca jer sam imala višak (pravila medenjake i preostale mi 😉)




Potrebno je:
Testo:
200 ml mleka
30 gr kvasca
500 gr brašna
60 gr otopljenog putera
5 žumanaca
50 gr šećera
prstohvat soli
Fil:
oko 200 gr kisele pavlake
100 gr neskvika                  
70 gr šećera
20 gr brašna

premazati sa 1 jajetom


Priprema se:
Za testo u mlakom mleku otopimo 1 kašiku šećera i dodamo kvasac da nabubri. Brašno pomešamo sa prstohvatom soli, dodamo mleko sa kvascem, presotali šećer, žumanca i otopljeni puter. Zamesimo elastično testo i ostavimo na toplom da se odmara oko 40 minuta dok se ne udvostruči.
Umešeno testo podelimo na 2 dela i oklagijom rastanjimo. Namažemo sa kiselom pavlakom tako da ostavimo rub okolo 1 cm prazan. Pospemo sa polovinom mešavine neskvika, šećera i brašna. Urolamo testo pritisnemo krajeve i stavimo u tepsiju obloženu papirom. Na ovaj način napravimo drugu štrudlu. Pokrijemo krpom da se odmori dok rernu ugrejemo na 180 stepeni. Namažemo umućenim jajetom i ispečemo u zagrejanoj rerni.



понедељак, 15. новембар 2021.

~ Nutela hleb-kolač ~

 Ovaj hleb po mom se tako zove samo yato što se peče u kalupu za hleb. Al je po mom više sladak kolač. 



Potrebno je:

180 gr putera ili margarina

150 gr šećera

3 jaja

300 gr šećera

1/2 prašak za pecivo

prstohvat soli

150 ml mleka

200 gr nutele


Priprema:

Puter sobne temperature penasto umutiti sa šećerom i dodamo jedno po jedno jaja. Dodamo mleko pomešamo i na kraju umešamo brašno pomešan sa soli, praškom za pecivo varjaćom pomešamo.

Kalup za hleb obložimo papirom za pečenje i sipamo polovinu smese, na to namažemo nutelu i prekrijemo preostalim testom. Kolač pečemo na 180 stepeni. Kad je pečen proverimo štapićem za ražnjiće ako štapić izađe suv onda je kolač pečen.

Meni je u toku pečenja nutela potonula na dno kolača 😉