четвртак, 18. новембар 2021.

~ Štrudla sa neskvikom ~

Moja baba je pravila ovakvu štrudlu koji smo mi kao deca obožavali samo ona umesto neskvika koristila kakao. Ja sam kakao zamenila sa neskvikom i sada je omiljena štrudla i mojoj deci.
Ovog puta sam koristila dizano testo sa više žumanaca jer sam imala višak (pravila medenjake i preostale mi 😉)




Potrebno je:
Testo:
200 ml mleka
30 gr kvasca
500 gr brašna
60 gr otopljenog putera
5 žumanaca
50 gr šećera
prstohvat soli
Fil:
oko 200 gr kisele pavlake
100 gr neskvika                  
70 gr šećera
20 gr brašna

premazati sa 1 jajetom


Priprema se:
Za testo u mlakom mleku otopimo 1 kašiku šećera i dodamo kvasac da nabubri. Brašno pomešamo sa prstohvatom soli, dodamo mleko sa kvascem, presotali šećer, žumanca i otopljeni puter. Zamesimo elastično testo i ostavimo na toplom da se odmara oko 40 minuta dok se ne udvostruči.
Umešeno testo podelimo na 2 dela i oklagijom rastanjimo. Namažemo sa kiselom pavlakom tako da ostavimo rub okolo 1 cm prazan. Pospemo sa polovinom mešavine neskvika, šećera i brašna. Urolamo testo pritisnemo krajeve i stavimo u tepsiju obloženu papirom. Na ovaj način napravimo drugu štrudlu. Pokrijemo krpom da se odmori dok rernu ugrejemo na 180 stepeni. Namažemo umućenim jajetom i ispečemo u zagrejanoj rerni.



Нема коментара:

Постави коментар