понедељак, 28. март 2022.

~ Pita od griza ~

 Veoma jednostavan kolač prvi put sam pravila kad nam je dolazila Bap televizija da snime naše medenjake i oduševili se ovim kolačima.



Potrebno je:

Prhko testo:

250 gr brašna

150 gr puter ili margarina

50 gr šećera

1 žumance

1 kašika kisele pavlake

1/2 limunova kora rendana

Fil:

600 ml mleka

80 gr griza

1 vanilin šećer

1/2 limunova kora rendana

2 jaja

80 gr šećera

2 vanilin šećera

Glazura:

100 gr bele čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

Za kore u brašno dodamo puter ili margarin i rukama sjedinimo u mrvičastu smesu. Dodamo šećer, žumance, limunovu koru i kiselu pavlaku. Zamesimo koru, umotamo u samolepljivu foliju i stavimo u frižider na sat vremena.

Za fil u mleku skuvamo šećer, vanilin šećer i griz. U vreo fil umešamo žumanca, limunovu koru i umućen šam od belanaca. 

Testo podelimo na dva dela i rastanjimo oklagijom. Prvo testo stavimo u tepsiju namažemo na to fil poklopimo drugom korom izbockamo viljuškom i na 180 stepeni ispečemo kolač. Kad je pečeno ostavimo da se kolač ohladi.

Na pari otopimo belu čokoladu sa uljem i namažemo na ohlađen kolač. Kad se čokolada stegne možemo poslužiti.

Recept je odavde.



петак, 25. март 2022.

~ Baci di dama od čokolade ~

 Ovo je tako ukusno a jenostavno. Pun ukus lešnika i čokolade imali šta lepše 😋



Potrebno je:

Testo:

150 gr brašna

100 gr šećera

150 gr mlevenog lešnika

150 gr putera ili margarina

20 gr kakao

Fil:

30 gr mlečne čokolade

30 gr crne čokolade

Priprema:

Lešnike u suvoj tepsiji propržimo i kad se prohlade očistimo od kožice. (najlakše je ako stavimo u kuhinjsku krpu i trljamo). Kad se skroz ohlade sameljemo. 

U činiji prosejemo brašno sa kakaom. Dodamo šećer i mlevene lešnike. Na kraju dodamo puter ili margarin sobne temperature. Za testo prvo rukama istrljati puter i brašno i "gnječeći" zamesimo testo. Ne mesiti previše čim se napravi kugla gotovo je. Zamotamo testo u samolepljivu foliju istavimo u frižider na najmanje sat vremena. 

Ohlađeno testo izvadimo iz frižidera i ostavimo 5 minuta na sobnoj temperaturi (u suprtonom će biti previše tvrdo) Otkinemo komadiće i napravimo kuglice. (vagala sam svaku kuglicu da bi bili jednaki 7gr)

Kuglice stavljamo na tepsiju na papir za pečenje ostavljajući prostora između. Kad napunimo tepsiju stavimo u frižider na 15 minuta da se maslac stegne, iz frižidera izvadimo i u zagrejanoj rerni na 170 stepeni pečemo oko 15 minuta.

Pečene polulopte ostavimo par minuta na tepsiji zatim prebacimo na rešetku da se skroz ohlade. 

Dok nam se testo hladi otopimo na pari i crnu i mlečnu čokoladu. Ostavimo da se malo prohladi al ne i da stegne. 

Rastopljenom čokoladom spajamo po dve polulopte i ostavimo da se ohlade i čokolada stegne. 

Recept je odavde.



среда, 23. март 2022.

~ Mešana salata ~


 Potrebno je:

1,5 kg kupusa

1,5 kg paprike raznih boja

1,5 kg krastavaca

50 gr soli

200 gr šećera

500 ml sirćeta

1/2 kesice vinobrana

2 veće šargarepe

Priprema se:

Svo povrće iseckati tanko (ja to sečem na ribežu za kupus, imam manji koji mi služi za seckanje kupusa za salatu) dodamo so, šećer, sirće i vinobran i rukama izmešamo. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo da prenoći. Sutra dan punimo tegle malo nabijemo rukama da nema vazduha i nalijemo sokom što je povrće pustilo. Dobro zatvorimo poklopcima i čuvamo na hladnom i suvom mestu.




субота, 19. март 2022.

~ Bečki punč kolači ~

 Volim sve slatkiše sa rumom.



Potrebno je:

230 gr putera ili margarina

130 gr šećera u prahu

100 gr mlevenih badema

250 gr brašna

Fil:

100 gr džema od kajsije

50 gr istopljene čokolade

2 kašike ruma

Preliv:

250 gr šećera u prahu

2 kašike ruma

2 kašike vode

2-3 kapi crvene boje

Priprema:

Za testo umutimo puter ili margarin sa šećerom u prahu, pa dodamo brašno i bademe i zamesimo testo. Ako se lepi dodamo još malo brašna. Testo podelimo na 2 dela. Oklagijom na blago pobrašnjenoj dasci za mešenje rastanjimo prvo testo na 5 mm i modlicom 4-5 cm prečnika vadimo kružiće i ređamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostatke testa vratimo u činiju ne razvijamo ponovo trebaće nam za fil. Od drugog dela testa isto vadimo krugove. Pečemo na 180 stepeni da blago porumene. Ostavimo da se ohlade. 

One ostatke testa razvučemo u jednu veliku koru i ispečemo i ohladimo. 

Ohlađeno testo izmrvimo dodamo ostale sastojke za fil i dobro sjedinimo umesimo rukama.  

Na jedan kružić stavimo punu kašikicu fila i poklopimo drugom korom. Ostavimo da se stegne i ohladi.

Za preliv pomešamo sve sastojke i stavimo na laganu vatru da se sve zagreje i sjedini neprestano mešajući. Umakati gornji deo kolača i ostaviti da se stegne. 

Recept je odavde.



уторак, 15. март 2022.

~ Rafaelo torta ~

 Ako ste ljubitelj kokosa kao ja onda će vam se ova torta dopasti 😋



Potrebno je:

Kora:

7 belanaca

150 gr šećera

70 gr brašna

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

150 gr kokosa

Fil:

7 žumanaca

2 puding od vanile

700 ml mleka

125 gr šećera u prahu

100 gr putera

500 ml slatke pavlake

Potrebno još:

12 kom keksa (ja sam koristila turski keks)

malo mleka za namočiti keks

50 gr kokosa za dekoraciju

3 kesice šlag krema od vanile

kisela voda


Priprema:

Za koru belanca umutimo postepeno dodavajući šećer i vanilin šećer. U čvrst šam umešamo brašno pomešan sa praškom za pecivo. Zatim pažljivo umešamo i kokos. Sipamo u kalup 28 cm na papir za pečenje i na 170 stepeni peči oko 15 minuta. Od gore malo treba da požuti, najbolje proverimo čačkalicom dal je pečena. Pečenu koru prevrnemo na tacnu i skinemo papir za pečenje (ovako ćemo je i filovati da na tu stranu gde je bio papir za pečenje ide fil) ostavimo da se ohladi. 

Za fil žumanca pomešamo sa pudinzima i sa 200 ml mleka. Preostalo mleko stavimo da uvri i u vrelom mleku skuvamo u umućenu smesu dok se nezgusne. Ohladimo. Puter ili margarin penasto umutimo sa šećerom u prehu i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo slatku pavlaku i sjedinimo isto sa filom, pažljivo da ne izlomimo. 

Na koru stavimo polovinu fila (ko želi može malo pokvasiti koru sa mlekom) zatim stavimo keks umočen u mleko preko keksa stavimo i preostali fil. Stavimo u frižider da se stegne.

Umutimo šlag krem sa kiselom vodom i dekorišemo tortu. Od gore pospemo sa kokosom.

Savet plus listići od kokosa lepo izgledaju al nisam razmišljala da će biti nezgodno kad se torta seče zato je bolje koristiti kokosovo brašno za dekoraciju.

Recept je odavde.



понедељак, 14. март 2022.

~ Ferrero Rocher ~

 Jako ukusne i jednostavne za napraviti.

Potrebno je:

100 gr lešnik napolitanki

150 gr pečenih lešnika

200 gr nutele

150 gr čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Lešnike sameljemo na krupnije komade (ja to uradim u secku). U činiji izmrvimo napolitanke, dodamo lešnike i nutelu. Dobro izmešamo. Pravimo kuglice željene veličine i stavimo na tacnu. Stavimo u frižider da se dobro ohladi.

Na pari otopimo čokoladu sa uljem. Izvadimo kuglice iz frižidera i umočimo u čokoladu. Poređamo na papir za pečenje da se čokolada stegne. Kad se čokolada stegne poslužimo.

Recept je odavde.




субота, 12. март 2022.

~ Ajvar ~

Na ovaj način se nepeku paprike i brže se spremi ajvar.



 Potrebno je:

4 kg crvene paprike za pečenje

1,5 kg patlidžana

1 glavica belog luka

2 ljute paprike (ko želi ljuti ajvar)

1 litar ulja

1 litar vode

1 litar sirćeta od 

1 kašika šećera

1 kašika soli

malo bibera u zrnu

Priprema:

Paprike i patlidžane izmerimo još dok su neočišćeni.

Paprike operemeo i očistimo od semenki, zatim ponovo operemo. Patlidžane (ja očistim) i isečemo na parčad.

U dublju šerpu sipamo vodu, sirće, 500 ml ulja, šećer, so, biber i stavimo da proključa. Dok ključa stavimo prvi deo paprika i čim ponovo uvri rešetkastom kašikom ih izvadimo u cediljku da se ocede. Kad obarimo paprike onda na isti način spremimo i patlidžan. 

Prokuvane paprike u patlidžan zajedno sa belim lukom i ljutim paprikama (ko voli ljuto) sameljemo na mašini za mlevenje mesa. 

Usitnjenu smesu sipati u dublju šerpu (koja može u rernu) dodati preostalih 500 ml ulja i dobro sjedinimo, stavimo u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo oko 3 sata dok se smesa nezgusne. Povremeno izvadimo i promešamo. Ulje će se odvojiti i biće od gore ali to netreba da nas brine.  

Kad je ajvar gotov rernu malo rashladimo. Čiste i oprane tegle stavimo u toplu (ne previše vrelu) rernu. Pomešamo ajvar i napunimo tople tegle. Čistu kuhinjsku krpu prepeglamo (da se unište eventualne bakterije) i pokrijemo ajvar sipano u tegle. Sve zajedno umotamo u stolnjak da se polako hlade.  Na površini trebalo bi da se izdvoji ulje to ulje će nam čuvati ajvar od kvarenja. Ulje bi trebalo da je 0,5 cm debljine ako nema toliko treba doliti. Kad je ajvar skroz hladan onda zatvoriti poklopcem i staviti na hladno i tamno mesto.

Recept je odavde.



недеља, 6. март 2022.

~ Američka kupus salat (Coleslaw) ~

 Odlično ide uz neko pečenje 😋



Potrebno je:

1 kašika senfa

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašika limunovog soka

1/2 šolje majoneza

1/4 šolje kisele pavlake

so 

biber

1 kašičica šećera

1 manja glavica kupusa

2 veće šargarepe

1/2 glavice crnog luka

Priprema:

Kupus na ribežu isečemo na tanke trakice. Šargarepu očistimo i krupno izrendamo, luk sitno isečemo. Za preliv pomešamo sastojke senf, sirće, limunov sok, šećer, majonez i kiselu pavlaku žicom za mućenje. Dodamo so i biber. Prelijemo iseckano i pomešani povrće prelivom i dobro izmešamo. Stavimo 1 sat u frižider da se ohladi, omekša i upuje dresing.

Recept je odavde.




уторак, 1. март 2022.

~ Neskvik kolač ~

 Volim ovakve sitne kolače.



Potrebno je:

Testo:

150 gr masti

150 gr šećera

1 jaje

470 gr brašna

30 gr kakao 

malo mleka

1 kašičica sodabikarbona

Fil:

1 litar mleka

200 ml pavlake za kuvanje

4 žumanaca

150 gr šećera

50 gr gustina

2 pudinga od lešnika

1 puding od čokolade

200 gr neskvik čokolade

200 gr putera ili margarina

Glazura:

150 gr mlečne čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Umutimo penasto šećer, jaje i mast, dodamo brašno, kakao, sodubikarbonu i malo mleka da možemo da zamesimo lepo elastično testo. Podelimo na 4 dela i ispečemo kore na poleđini tepsije na papiru za pečenje. Ostavimo kore da se ohlade.

Za fil umutimo žumanca sa žicom za mućenje , dodamo pudinge, gustin i malo mleka i razmutimo. Preostalo mleko stavimo da uvri sa pavlakom za kuvanje i čokoladom. Skuvamo spremljenu smesu od žumanaca u vrelom mleku. Stalno mešamo i čim proključa skinemo sa vatre da se nepretvore žumanca u kajganu. Skinemo sa ringle i ostavimo da se ohladi. Penasto umutimo puter ili margarin i sjednimo sa hladnim filom. 

Filujemo prvo kora pa 1/3 fila zatim opet kora pa 2/3 fila na to treća kora i preostali fil, poklopiti zadnjom korom i blago opteretiti. Ostavimo kolač na hladnom da se ohladi i opuste kore.

Otopimo čokoladu na pari sa uljem i namažemo na hladan kolač.

Ideja za fil je odavde.