среда, 27. септембар 2023.

~ Krofne sa žumanacima ~

 Kad pravim medenjake onda imam puno žumana viška. Zamrznem ih po 5 kom i iskoristim ubrzo za dizana testa. 

Potrebno je:

50 gr kvasca

700 gr brašna

300 ml mleka

10 žumanaca

100 gr šećera

prstohvat soli

1 vanilin šećer

rendana kora od 1/2 limuna

100 gr putera ili margarina

1 kašika ruma

125 gr čokolade

Priprema:

U mlakom mleku otopimo kašiku šećera i dodamo razmrvljeni kvasac da nabubri. U činiju dodamo 500 gr prosejanog brašna, prstohvat soli, žumanca, otopljen i prohlađen puter ili margarin, vanilin šećer, limunovu koru, rum i aktivirani kvasac. Umesimo i postepeno dodajemo ostatak brašna (zavisi od veličine žumanaca ). Zamesimo elastično testo pokrijemo krpom i ostavimo na toplom da se udvostruči.

Nadošlo testo rastanjimo na 1 cm debljine i vadimo krugove. Iseckamo čokoladu na sitnije kockice i na svaki drugi krug stavimo u sredinu malo čokolade. Poklopimo praznim krugom ivice pritisnemo i malo manjom čašom vadimo krofnu stim spajamo ivice (mora biti čaša jer je širi rub od modlica i bolje pritisne testo da se slepi).

Pečemo u vrelom ulju kao klasične krofne. Prvu stranu pod poklopcem kad okrenemo onda peečmo bez poklopca.

Pospemo sa vanilin prah šećerom.



понедељак, 25. септембар 2023.

Vanila wafl

 Bakin kolač se kod nas jako često pravi kao i mafini jer deca nose u školu za užinu. Evo jedne varijante.



Potrebno je:

400 gr brašna

1 prašak za pecivo

3 jaja

120 gr otpljenog putera ili margarina

3 vanilin šećera

500 ml mleka

prstohvat soli

Priprema se:

Brašno pomešamo sa praškom za pecivo. Žumanca umutimo sa otpljenim puterom, soli, šećerom, vanilin šećerom, mlekom i na kraju i sa brašnom. Zatim pažljivo umešamo čvrsto umućen šam od belanca. 

Pečemo u vrelom i malo namašćenom kalupu za vafl / električni bakin kolač 😉



четвртак, 21. септембар 2023.

~ Karamel oblatne ~

 Lep starinski kolač. Mojim ukućanima omiljena oblatna. Proces pravljenja je malo duži ali nije zahtevno samo treba nadgledadi i povremeno mešati. U pozadini se vidi moja kutija od mednjaka 😘



Potrebno je:

1,5 litara mleka

800 gr šećera

250 gr putera ili margarina

1 pakovanje oblatni

Priprema:

Mleko i šećer kuvamo na srednjoj vatri (ja sam na strujnom šporetu kuvala na 2 a ide jačina do 3) kad već peni jako smanjimo jačinu vatre na 1,5. Kuvamo dotle da kad varjačom stavimo kap fila na tanjir ta kap se ne razlije nego ostane tako. (kako se fil hladi tako postaje gušći ) Kada se fil smlačio dodamo margarin i mešamo da se otopi i sjedini, i pustimo još malo da se hladi.

Filujemo oblatne onu stranu gde su rupice/gde je rebrasto. Stavimo preko kolača tacnu i opteretimo je. Ostavimo na hladnom da se stegne.



понедељак, 11. септембар 2023.

~ Cvekla na mamin način ~

 Ovako se u našoj porodici sprema cvekla za zimu.


Potrebno je:

obarena cvekla 

2,5 litar vode

1 litar sirćeta

500 gr šećera

2 pune kašike soli

malo konzervansa

malo kima u zrnu

Pripema:

Cveklu operemo i u ljusci obarimo ( kao da krompir kuvamo u ljusci ). Ostavimo cveklu da se prohladi, zatim nožem ogulimo i ako su sitniji isečemo na kolutove ako su krupniji presečem na pola i onda isečem na kriške. 

Na dnu tegle stavimo prstohvat kima i poređamo cveklu. 

Preliv prokuvamo i sa ključalim prelivom prelijemo cveklu. Poklopimo poklopcem i stavimo u činiju i koju smo obložili ćebetom. Kad smo sve poređali onda sa svih strana ušuškamo i ostavimo tako da se ohladi. Zatim odložimo u špajz.