Lúdláb na mađarskom znači guščije noge 😁 neznam kakve veze ima torta sa nazivom ali je odličan spoj čokolade i višnje ko voli tu kombinaciju. Ja sam pravila verziju Mystic Cakes
Potrebno je:
Kora:
4 belanaca
200 gr šećera
1 vanilin šećer
80 ml ulja
80 ml vode
200 gr oštrog brašna
30 gr kakao
1/2 kesice praška za pecivo
Preliv:
50 ml mleka
3 kašike čokolade u prahu
3 kašike ruma
Fil:
4 žumanaca
9 kašika šećera
3 pudinga od čokolade
750 ml mleka
100 gr mlečne čokolade
100 gr crne čokolade
150 gr puter ili margarina
2 kašike šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
Glazura:
300 ml slatke pavlake
200 gr crne čokolade
Potrebno još:
500 gr višanja
Priprema:
Kora-Belanca umutimo u čvrst šam sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i sa 100 gr šećera. Preostali šećer ulje i vodu žicom za mućenje sjedinimo. U drugoj posudi pomešamo brašno, kakao i prašak za pecivo i prosejemo. U belanca špatulom umešamo mešavinu brašna i ulje sa vodom. Sipamo u kalup obložen papirom za pečnje 26 cm prečnika i ispečemo na 180 stepeni oko 25 minuta.
Za preliv mleko zagrejemo i pomešamo sa rumom i čokoladom u prahu.
Fil- Žicom za mućenje sjedinimo žumanca, puding, šećer i malo mleka. Presotalo mleko stavimo da proključa dodamo izlomljene čokolade i skuvamo prethodnu mešavinu u njoj dok se nezgusne. Skinemo sa vatre i ostavimo sa strane da se ohladi pokrivenu folijom da se ne uhvati korica. Puter ili margarin umutimo sa šećerom u prahu i sjedinimo sa hladnim filom. Umutimo slatku pavlaku i špatulom lagano umešamo u fil (nikako mikserom)
Za flazuru na tihoj vatri zagrejemo slatku pavlaku do vrenja dodamo izlomljenu čokoladu i mešamo da se otopi i sjedini, skinemo sa vatre i prohladimo povremeno mešajuči da se ne uhvati korica.
Slaganje torte-Sa ohlađene kore skinemo papir za pečenje i stavimo na tacnu. Prelijemo ravnomerno prelivom. Stavimo okolo obruč za tortu i poređamo oceđene višnje. Namažemo preko fil a preko fila izlijemo glazuru.
Ja sam je spremila bez glazure pa ko kako voli 😉
Нема коментара:
Постави коментар