уторак, 16. јануар 2024.

~ Čokoladni kuglof sa jogurtom ~

125 gr putera ili margarina

190 gr šećera u prahu

2 krupna jaja

160 ml jogurta

80 ml kisele pavlake

280 gr brašna ili 2 šolje

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica sodabikarbone

1/2 šolje kakao

Glazura:

150 gr mlečne čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

Svi sastojci za kuglof treba da su sobne temperature. Puter ili margarin mikserom umutimo da bude penast, zatim postepeno dodajemo šećer u prahu i dalje muteći u pahuljastu smesu.  Prosejemo brašno, kakao, sodubikarbonu i prašak za pecivo. Pomešamo jogurt i kiselu pavlaku. U umućen puter dodajemo jaja jedno po jedno između dobro sjedinimo smesu. Dodamo brašno naizmenično sa jogurtom i međamo ručno dok se smesa ne izjednači. 

Sipamo u kalup (ja koristim silikonski i ne podmazujem ako je metalni treba dobro podmazati i posuti brašnom) do 3/4 pleha. Prečnika 23 cm. Pečemo na 170 stepeni u klasičnoj rerni bez ventilatora oko 45 minuta. Kad izvadimo iz rerne ostavimo u kalupu 10 minuta da se hladi, zatim izvadimo na rešetku i ostavimo da se potpuno ohladi. 

Otopimo na pari čokoladu sa uljem i prelijemo preko ohlađenog kuglofa. 

Recept je odavde.



Нема коментара:

Постави коментар