четвртак, 8. фебруар 2024.

~ Slatka pita sa sirom bez oklagije ~

 Volim neke jednostavnije kolače napraviti nedeljom a ova je jedna od njih.

Potrebno je:

Kore:

6 žumanaca

12 kašika šećera

18 kašika ulja

18 kašika mleka

12 kašika brašna

1 kašikica praška za pecivo

prstohvat soli

Fil:

500 gr neslanog sitnog sira

6 belanaca

3 kašike griza

100 gr šećera

1 limunova kora

1 vanilin šećer

Priprema:

Pre nešto počnemo koru spremati izmerimo praznu činiju pošto ćemo koru trebati podeliti na 2 dela. Žumanca penasto umutimo sa šećerom, zatim dodamo mleko i ulje. Na kraju umešamo brašno pomešan sa praškom za pecivo i sa prstohvatom soli. Namastimo i pospemo brašnom tepsiju 20x30 cm i polovinu smese sipamo unutra. Pečemo na 170 stepeni oko 10 minuta, taman za to vreme napravimo fil.

Za fil sir umutimo sa šećerom dodamo limunovu koru i griz. Belanca sa prstohvatom soli i vanilin šećerom umutimo i pažljivo sjedinimo sa sirom. Fil rasporedimo preko polupečene kore i izravnamo, preko fila rasporedimo preostalu smesu za koru i vratimo nazad u rernu i pečemo na 160 stepeni dok ne dobije lepu zlatnu-žutu boju. Ako pre vremena počne da rumeni pokrijemo folijom. Na kraju kad je pečena proverimo čačkalicom da budemo sigurni. Pečen kolač ostavimo da se ohladi. Pre posluženja pospemo sa šećerom u prahu i isečemo na kocke.



Нема коментара:

Постави коментар