125 gr putera ili margarina
190 gr šećera u prahu
2 krupna jaja
160 ml jogurta
80 ml kisele pavlake
280 gr brašna ili 2 šolje
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sodabikarbone
1/2 šolje kakao
Glazura:
150 gr mlečne čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Svi sastojci za kuglof treba da su sobne temperature. Puter ili margarin mikserom umutimo da bude penast, zatim postepeno dodajemo šećer u prahu i dalje muteći u pahuljastu smesu. Prosejemo brašno, kakao, sodubikarbonu i prašak za pecivo. Pomešamo jogurt i kiselu pavlaku. U umućen puter dodajemo jaja jedno po jedno između dobro sjedinimo smesu. Dodamo brašno naizmenično sa jogurtom i međamo ručno dok se smesa ne izjednači.
Sipamo u kalup (ja koristim silikonski i ne podmazujem ako je metalni treba dobro podmazati i posuti brašnom) do 3/4 pleha. Prečnika 23 cm. Pečemo na 170 stepeni u klasičnoj rerni bez ventilatora oko 45 minuta. Kad izvadimo iz rerne ostavimo u kalupu 10 minuta da se hladi, zatim izvadimo na rešetku i ostavimo da se potpuno ohladi.
Otopimo na pari čokoladu sa uljem i prelijemo preko ohlađenog kuglofa.
Recept je odavde.
Нема коментара:
Постави коментар